Συντακτης: κύριος Τύπος
Δημοσιευση: 7-09-2020, 15:35
ΗΠΕΙΡΟΣ

Στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ), θα συμμετέχει και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας. Ο φετινός εορτασμός θα είναι ψηφιακός λόγω των συνθηκών covid-19.

Το κοινό ευρωπαϊκό θέμα του εορτασμού για το έτος 2020 είναι «Πολιτιστική Κληρονομιά και Εκπαίδευση - η δια βίου μάθηση», ένα θέμα διαχρονικό, ευρύτατο και πολυδιάστατο.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας προτίθεται να λάβει μέρος στον εορτασμό με τη δράση που έχει τίτλο «Με το βλέμμα στη Νικόπολη». Πρόκειται για τον σχεδιασμό μιας ψηφιακής, διαδραστικής εφαρμογής αφιερωμένη στη Νικόπολη, έναν διαχρονικό πόλο έλξης μελετητών, καθηγητών, καλλιτεχνών, μαθητών, Ελλήνων και ξένων. Η Νικόπολη αποτέλεσε και αποτελεί έως σήμερα ένα υπαίθριο «σχολείο», καθώς διαχρονικά όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης εντάσσουν στο πρόγραμμα των εκπαιδευτικών τους εκδρομών μία επίσκεψη στα μνημεία της.

Για τον σχεδιασμό της ψηφιακής δράσης, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας, με προϊσταμένη την αρχαιολόγο Ανθή Αγγέλη, απευθύνει κάλεσμα σε όσους διαθέτουν φωτογραφίες, κάρτες, αφίσες, δημοσιεύσεις στον Τύπο ή/και άλλο σχετικό υλικό, από επισκέψεις προσωπικές ή επιστημόνων και γενικότερα ανθρώπων του πνεύματος, Ελλήνων και ξένων, αλλά και μαθητικών ή φοιτητικών ομάδων στη Νικόπολη και τα μνημεία της.

Το παραχωρηθέν υλικό θα χρησιμοποιηθεί μόνο στο πλαίσιο της συγκεκριμένης δράσης και με αναφορά της πηγής προέλευσής του. 

Το υλικό θα πρέπει να συνοδεύουν πληροφορίες, όπως έτος λήψης ή δημοσίευσης της φωτογραφίας, εικονιζόμενα πρόσωπα ή σχολικές μονάδες και θέση. Σε περίπτωση που το υλικό δεν είναι ψηφιοποιημένο, η Εφορεία προτίθεται -με τη συνεργασία των ανθρώπων που διαθέτουν το υλικό- να προχωρήσει στην ψηφιοποίησή του.

 Η αποστολή θα γίνεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση amnicopolis@gmail.com έως και τις 15 Σεπτεμβρίου, δεδομένου ότι η εφαρμογή θα παρουσιαστεί στο κοινό το τριήμερο του εορτασμού, 25-27 Σεπτεμβρίου.


*Η Μαρία Βοναπάρτη, σύζυγος του πρίγκιπα Γεωργίου της Ελλάδας, στη Νικόπολη το 1913 (αρχείο Ακτία Νικόπολις) – τμήμα της φωτογραφίας

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
iper piso solidus