Oikonomou pisoi
ΗΠΕΙΡΟΣ

Παράκαμψη Νικόπολης με ανάδοχο

Εικόνα του άρθρου Παράκαμψη Νικόπολης με ανάδοχο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/10/2021, 18:21
ΗΠΕΙΡΟΣ

Η εταιρία «Αφοί Παπαϊωάννου ΑΤΕΒΕ-ΙΝΤΕΡΚΑΤ» είναι ο ανάδοχος του έργου της παράκαμψης του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης στην Πρέβεζα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου μετά μετά τη σημερινή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής.

Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου αυτού με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Ηπείρου ήταν 15,2 εκατ. ευρώ, με την ανάδοχο εταιρία να δίνει έκπτωση 30,23%.

Η Παράκαμψη της Νικόπολης είναι ένα οδικό έργο το οποίο οι αρχαιολογικές υπηρεσίες και η τοπική κοινωνία της Πρέβεζας το οραματίζονταν επί δεκαετίες. Κι αυτό επειδή με την κατασκευή του παρακαμπτήριου δρόμου, η ρωμαϊκή πόλη της Νικόπολης θα γίνει ένα ενιαίο αρχαιολογικό πάρκο.

Με την υλοποίηση του οδικού έργου, θα καταργηθεί το πέρασμα της εθνικής οδού μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο. Το πλέγμα των συγκοινωνιακών έργων περιλαμβάνει την κατασκευή τετράιχνης νέας οδού βορείως της ΒΙΠΕ που θα συνδέει την υφιστάμενη εθνική οδό Πρέβεζας-Ιωαννίνων (στο ύψος του Αρχαιολογικού Μουσείου) με την παραλιακή οδό Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας, στο ύψος του Μύτικα, τη βελτίωση της οδού από τη θέση «Ακρίβη» έως την παραλιακή οδό, στο Μονολίθι, την κατασκευή εννιά ισόπεδων κόμβων και ενός ανισόπεδου κόμβου, την κατασκευή τεσσάρων χώρων στάθμευσης για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο κ.λπ.

Παράλληλα, με το έργο αυτό, η Πρέβεζα θα αποκτήσει μια νέα είσοδο.

«Η κατασκευή της παράκαμψης ήταν ένα από τα έργα που είχε θέσει σε προτεραιότητα η περιφερειακή αρχή. Η διαδικασία ήταν εξ αρχής πολύ δύσκολη, καθώς απαιτούσε ειδικές μελέτες, απαλλοτριώσεις και αδειοδοτήσεις, αφού το έργο πρόκειται να εκτελεστεί σε περιοχή στην οποία έχει αποφασιστικό και βαρύνοντα λόγο η Αρχαιολογική Υπηρεσία, με επακόλουθο  χρειάστηκε αρκετές φορές να εξετάσει και να εγκρίνει τις μελέτες το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Ήταν ένας από τους βασικούς λόγους της καθυστέρησης» αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης. Βέβαια, εκ των πραγμάτων, η όποια… καθυστέρηση λόγω Κ.Α.Σ. ήταν απαραίτητη από τη στιγμή που πρόκειται για ένα έργο με άμεση και σχεδόν αποκλειστική σχέση με έναν αρχαιολογικό χώρο.

Ο κ. Καχριμάνης πρόσθεσε ακόμα ότι υπήρχαν κι άλλα προβλήματα στην όλη διαδρομή που αφορούσαν τη μεταφορά του δικτύου ύδρευσης και τη διακοπή λειτουργίας-  λόγω του κορονοϊού- των συνεδριάσεων των δικαστηρίων που έπρεπε να καθορίσουν τις τιμές απαλλοτρίωσης.

«Για να φθάσουμε στο σημερινό αίσιο αποτέλεσμα χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, αλλά και της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία συνέβαλε αποφασιστικά για τη χρηματοδότηση του έργου μέσω του Προγράμματος της Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου» τόνισε ο περιφερειάρχης.

Το έργο χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020».


* Photo credit: Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back