ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πάπιγκο: ο δρόμος με το… χαλίκι

Εικόνα του άρθρου Πάπιγκο: ο δρόμος με το… χαλίκι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/06/2021, 20:00
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σε «τοπικιστικές διαφορές και αντιδικίες» αποδίδει η Περιφέρεια Ηπείρου τις καταγγελίες γύρω από έναν δρόμο στο Μεγάλο Πάπιγκο, και συγκεκριμένα σε έναν δρόμο έξω από τον οικισμό. Αν και η περιφερειακή αρχή, σε ανακοίνωσή της, δεν προσδιορίζει τις τοπικιστικές αυτές διαφορές, τις αποδίδει σε «ταπεινά κίνητρα»…

Η υπόθεση αφορά έναν αγροτικό δρόμο όπου τον τελευταίο καιρό γίνονται εργασίες. Για τις εργασίες αυτές υπήρξε καταγγελία από την Τοπική Επιτροπή Ζαγορίου της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, με τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου να προχωρά σε αυτοψία.

Στο απαντητικό του έγγραφο, στα τέλη Μαΐου, ο Φορέας αναφέρει ότι «φαίνεται πως πρόκειται για διαπλάτυνση και βελτίωση υφιστάμενου μικρού χωματόδρομου, 500 μέτρων», υπενθυμίζει ότι «απαγορεύεται κάθε διαπλάτυνση και ασφαλτόστρωση υφιστάμενων οδών και κάθε νέα διάνοιξη» και καλεί τις αρμόδιες αρχές να προβούν στις νόμιμες ενέργειες. Για την εξέλιξη αυτή, ανακοίνωση έκανε σήμερα η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών».

Διαβάστε: Πολλά συμβαίνουν στο Πάπιγκο

Η Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία, όπως προκύπτει από την ανακοίνωσή της, είναι αυτή που εκτελεί εργασίες στην προστατευόμενη περιοχή, αρνείται τα περί «διάνοιξης ή ασφαλτόστρωσης δρόμου». Όπως υποστηρίζει, πρόκειται «για επίστρωση αμμοχάλικου σε προϋπάρχουσα αγροτική οδό προκειμένου να αποκατασταθεί η βατότητά της», χωρίς να δίνει περισσότερα στοιχεία για την ταυτότητα του έργου. Προς επίρρωση των ισχυρισμών της, επικαλείται αυτοψία του Δασαρχείου Κόνιτσας στην περιοχή. Το Δασαρχείο έχει προφανώς διαφορετική γνώμη από τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, τον οποίο ενημέρωσε, όπως και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, με έγγραφό του στις 4 Ιουνίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου. 

Η Περιφέρεια Ηπείρου προσθέτει δε ότι η χαλικόστρωση υπάρχοντος αγροτικού δρόμου δεν εντάσσεται σε μη επιτρεπόμενες δραστηριότητες της ΚΥΑ 23069/2005 που αφορά το πάρκο Βόρειας Πίνδου.  

Την ίδια ώρα, διευκρινίζει ότι η χαλικόστρωση του αγροτικού δρόμου δεν σχετίζεται με νόμιμες εργασίες μικρής κλίμακας που εκτελούνται σε παρακείμενο οικόπεδο (και το οποίο έχει αγοραστεί από εφοπλιστική οικογένεια).

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back