ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πολλά συμβαίνουν στο Πάπιγκο

Εικόνα του άρθρου Πολλά συμβαίνουν στο Πάπιγκο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/06/2021, 13:18
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Πάπιγκο βρίσκεται στο προσκήνιο τον τελευταίο καιρό για διάφορους λόγους: Οι ετοιμασίες για τον επικείμενο γάμο του εφοπλιστή Αντώνη Λαιμού με τη Μαρίκα Αράπογλου που θα προσελκύσει τη high society και μάλλον και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τα επακόλουθα «χαμόγελα» στην τοπική οικονομία και στον Δήμο Ζαγορίου λόγω των πολυάριθμων κρατήσεων και της προβολής του τόπου, μια απόπειρα επέκτασης του οικισμού, η επίσκεψη δύο υφυπουργών συνοδεία διαβεβαιώσεων περί ανάδειξης των προστατευόμενων περιοχών και η κατασκευή ενός δρόμου.

Την τελευταία διάσταση της όλης υπόθεσης κάνει γνωστή με ανακοίνωσή της η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» με επικεφαλής τον Γιώργο Ζάψα.

Σύμφωνα με αυτοψία που έκανε ο Φορέας Διαχείρισης Πάρκου Βόρειας Πίνδου, μετά από καταγγελία της νεοσύστατης Τοπικής Επιτροπής Ζαγορίου της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), σε περιοχή του Παπίγκου, λίγο πριν την είσοδο στον οικισμό, υπήρξαν εργασίες διάνοιξης, διαπλάτυνσης και χαλικόστρωσης ενός αγροτικού δρόμου. Κάτι τέτοιο δεν αποτελεί επιτρεπόμενη δραστηριότητα, καθώς η περιοχή βρίσκεται εντός των ορίων της Ζώνης Ι του εθνικού πάρκου, με τον Φορέα Διαχείρισης να καλεί τις αρμόδιες αρχές να προβούν στις νόμιμες προβλεπόμενες ενέργειες. Ο νέος δρόμος φαίνεται να οδηγεί σε έκταση που έχει αγοραστεί από την εφοπλιστική οικογένεια Λαιμού. Για τη συγκεκριμένη έκταση, υπάρχει άδεια για εργασίες δόμησης μικρής κλίμακας.

Ο κ. Ζάψας ζητά να τηρηθεί το νομικό πλαίσιο προστασίας του εθνικού πάρκου χωρίς εκπτώσεις και να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που αναλογούν, εφόσον υπήρξε παραβίαση των κανόνων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει στην ανάγκη να ενημερωθεί η κοινωνία.

Και επισημαίνει με αιχμές: «Οι διορθώσεις-επεκτάσεις παραδοσιακών οικισμών, οι συντηρήσεις-οι βελτιώσεις αγροτικών ή δασικών δρόμων, όπως και άλλες υποδομές γίνονται εντός του υφιστάμενου πλαισίου προστασίας του εθνικού πάρκου, που στην περίπτωση του Ζαγορίου είναι περιοριστικό, πολύ συγκεκριμένο και δεν τροποποιείται ούτε ανατρέπεται με μια και δυο υπουργικές επισκέψεις. Τα εθνικά πάρκα αποτελούν σημαντικότατο οικολογικό απόθεμα και περιβαλλοντικό πόρο για τη βιολογία της διατήρησης, την ανάσχεση απώλειας της βιοποικιλότητας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, γι αυτό και δεν προσφέρονται προς οικοπεδοποίηση».

ΣΧΟΛΙΑ
Διαμαντή Αικατερίνη
Είμαι από το Πάπιγκο. Αυτο το μήνα εκτός Ελλάδος. Ο αγροτικός δρόμος που αναφέρετε, δεν ήταν καν διανοιγμένος. Περνούσαν τα αγροτικά για ελάχιστες δραστηριότητες, ίσως για μελίσσια, άλλη αγροτική δραστηριότητα δεν υπάρχει. Οι αγελάδες έχουν το μαντρί τους πιο κάτω. Ερωτήματα: 1) πού ήταν καταγεγραμμένος ο δρόμος ως αγροτικός; 2) ο αγροτικός (έστω) αυτός δρόμος φτάνει έως τα χέρσα χωράφια που αγόρασε ο εφοπλιστής!!! ή θα κάνει πιο πέρα κι άλλη διάνοιξη; Χωρίς χάραξη, χωρίς να νοιάζονται για τις περιουσίες των άλλων; 3) Από κει που περνούσαν αυτα τα ίχνη από ρόδες... υπήρχε κι ένα παλιό νεκροταφείο του χωριού (!!!), και σιγά που θα συγκινηθούν. 4) τα χέρσα χωράφια με τα πουρνάρια και τα βατσούνια, για να γίνουν γήπεδα γκολφ όπου θα δεξιωθούν οι υψηλοί, δεν χρειάζονται μηχανήματα; από κει θα περάσουν; 5) Εκεί κοντά στα χέρσα του χωράφια βρίσκονται οι " μπιστιριές" ένα μνημείο της φύσης αλλά και της ιστορίας του χωριού. Σπηλιές σε βράχους, κρυμμένες από πυκνή βλάστηση, όπου στην περίοδο της γερμανικής κατοχής κρύβονταν οι χωριανοί, με τα αγαθά τους, τρόφιμα, ρούχα, Βελέντζες, ίσως και ζώα, όταν μάθαιναν πώς έρχονται οι Γερμανοί να κάψουν το χωριό. Κινδυνεύουν;;; Αν θέλετε να Αγγέλη ελέγξτε τα γραφόμενά μου. Ρένα Διαμαντή,
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3