πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πανώλη αιγοπροβάτων: Μεγάλη ανησυχία, μικρές αποζημιώσεις

Εικόνα του άρθρου Πανώλη αιγοπροβάτων: Μεγάλη ανησυχία, μικρές αποζημιώσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/08/2024, 08:45
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η πανώλη των αιγοπροβάτων είναι ένα από τα προβλήματα του καλοκαιριού.

Παρότι δεν υπάρχει κρούσμα στην περιοχή της Ηπείρου, σε γειτονικές περιοχές εντοπίζονται αρκετά και ειδικά, στη Δυτική Ελλάδα.

Κρούσματα υπάρχουν στην περιοχή του Αγρινίου και στη Βόνιτσα, καθώς και σε ζώα πιο νότια, στην Ηλεία.

Μέχρι στιγμής έχουν θανατωθεί ή πρόκειται να θανατωθούν, συνολικά πάνω από 18.300 αιγοπρόβατα, σε όλη τη χώρα.

Σε όλη τη χώρα έχουν καταγραφεί πέντε εστίες: Τρεις στην Αιτωλοακαρνανία και δύο στην Ηλεία.

Οι πέντε εξ αυτών συνδέονται επιδημιολογικά με εκτροφή από την περιοχή του νομού Λάρισας.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ξεκινήσει ελέγχους για τον περιορισμό και έλεγχο της πανώλης, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση, ο υπουργός Κώστας Τσιάρας έχει ζητήσει με επιστολή του, οικονομική στήριξη και αποζημιώσεις για τους κτηνοτρόφους.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Ζίτσας, με ανακοίνωσή του, προειδοποιεί ότι τα μέτρα δεν επαρκούν.

«Παρά την κρισιμότητα της κατάστασης, για ακόμη μια φορά βλέπουμε να μας πετάνε το μπαλάκι των ευθυνών , αναγκάζοντάς μας να αναλάβουμε το κόστος απολύμανσης των σταβλικών εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού μας. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Περιφέρεια που καλεί εμάς τους κτηνοτρόφους να ‘φυλάξουμε την Ήπειρο’» αναφέρει, μεταξύ άλλων.

Κατηγορεί δε τις αρχές ότι μεταφέρον μεν την ευθύνη, αλλά δεν καλύπτουν τα κενά στις υπηρεσίες και δεν έχουν ενημερώσει ούτε στοιχειωδώς για την αντιμετώπιση της νόσου.


Τον περασμένο Φλεβάρη, κάτω από την πίεση των αγροτικών κινητοποιήσεων και των μπλόκων, η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί, διά στόματος πρωθυπουργού, ότι θα ενταθούν οι έλεγχοι στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, καθώς αυτά είναι αμφιβόλου ποιότητας. Από ότι φαίνεται όμως εκ του αποτελέσματος, ήταν απλώς κούφια λόγια» συμπληρώνει.


Ενδιαφέρον επίσης έχει η αναφορά στις αποζημιώσεις, 125 ευρώ ανά αιγοπρόβατο: «Όταν το κόστος για την αγορά μιας παραγωγικής προβατίνας (6 μηνών - 3 ετών) ξεπερνά τα 300 ευρώ μόνο ως ψίχουλα μπορούν να χαρακτηριστούν».

ΣΧΟΛΙΑ
γρήγορο δάνειο χρημάτων
Λάβετε την κάρτα visa με την πίστωση που ζητήσατε σε 5 ημέρες. Αυτό σας επιτρέπει να αποσύρετε τα δανεισμένα χρήματά σας σε οποιοδήποτε ΑΤΜ στον κόσμο. Περισσότερες πληροφορίες: mickeygovaerts@gmail.com
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back