ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πανεπιστήμιο χωρίς προϋπολογισμό

Εικόνα του άρθρου Πανεπιστήμιο χωρίς προϋπολογισμό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/02/2020, 16:01
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η πολιτική του Υπουργείου Παιδείας δημιουργεί και λειτουργικά προβλήματα στα πανεπιστήμια πλέον, με τα ιδρύματα, όπως εν τω προκειμένω, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, να κρούουν τον κώδωνα. Στα μέσα Φεβρουαρίου, το ίδρυμα δεν έχει εγκεκριμένο προϋπολογισμό, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει ζήτημα με τον τρόπο που θέλει το υπουργείο να δίνει το 20% της επιχορήγησης ως «μπόνους», μετά από αξιολόγηση.

Ωστόσο, τα πανεπιστήμια, τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν δει τους προϋπολογισμούς τους να μειώνονται στο 50% και πιο κάτω, «πληρώνοντας το μάρμαρο» της κρίσης (και όχι οι τράπεζες, όπως ισχυρίστηκε ο υπουργός Οικονομικών…).

«Το πανεπιστήμιο δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του, ειδικά τις ενεργειακές δαπάνες» τόνισε ο πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ο οποίος μετέφερε και την αντίθεση της συγκλήτου στην καταβολή του 20% μετά από αξιολόγηση, αποκαλώντας το «περικοπή». Η σύγκλητος στο ψήφισμά της αναφέρει ότι «η προβλεπόμενη επιχορήγηση αδυνατεί να καλύψει με στοιχειώδη επάρκεια ανελαστικές δαπάνες που απαιτούνται για την ενέργεια (ΔΕΗ, πετρέλαιο θέρμανσης - δημοτικά τέλη), καθώς και τις λειτουργίες των ακαδημαϊκών Τμημάτων, ιδίως αυτών με εργαστηριακό και κλινικό χαρακτήρα». Το ποσό που λείπει, είναι περί τα 2 εκατ. ευρώ.

Ένα άλλο καίριο ζήτημα είναι η κάλυψη των θέσεων που αδειάζουν από συνταξιοδοτήσεις. Το «1 προς 1» βρίσκεται υπό αναστολή από το Υπουργείο Παιδείας, αντίθετα με πρωτοβουλίες όπως η εξίσωση πτυχίων κολλεγίων πέντε εξαμήνων με αντίστοιχα πανεπιστημιακά πέντε ετών.

«Δεν έχουν εγκριθεί οι κενές θέσεις του 2019. Αναστέλλεται το μέτρο, δεν ξέρουμε για πόσο» τόνισε ο κ. Αλμπάνης.

Ο αντιπρύτανης Μηνάς Πασχόπουλος τόνισε ότι αν δεν εφαρμοστεί άμεσα το μέτρο αναπλήρωσης των θέσεων, υπάρχουν τμήματα που δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στο πρόγραμμα σπουδών τους.

Ο έτερος αντιπρύτανης Σπύρος Γεωργάτος υπενθύμισε ότι υπάρχει «κείμενη νομοθεσία» που ορίζει το «1 προς 1», και επικαλέστηκε τη φημολογία ότι οι θέσεις θα περάσουν από το Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και ότι θα αυξηθεί το όριο συνταξιοδότησης των πανεπιστημιακών στα 70 χρόνια. Τόνισε επίσης ότι τα έξοδα του ιδρύματος δεν είναι «κατ’ εκτίμηση» και ότι δεν είναι δυνατό να περικόπτονται χρήματα με αυτό τον τρόπο.

Οι αιχμές κατά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας συνεχίστηκαν, δείγμα του τεταμένου κλίματος στον ακαδημαϊκό χώρο. Ο κ. Γεωργάτος κατηγόρησε το υπουργείο ότι, ειδικά για τα ερευνητικά κέντρα (ανάμεσά τους και των Ιωαννίνων, «λάβαμε ένα μάλλον ειρωνικό σχόλιο, ότι ‘δεν πρόκειται να ενισχυθούν ιδιαιτέρως’».

Ο κ. Νικολόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «υπάρχουν έξι τμήματα που λειτουργούν με κάτω των δέκα μελών ΔΕΠ».

Η υπουργός κα Κεραμέως έχει αναστείλει σε μεγάλο ποσοστό ρυθμίσεις και νόμους της προηγούμενης κυβέρνησης, που ανεξάρτητα αν θεωρούνται «καλές» ή «κακές», η αναστολή τους έχει προκαλέσει μεγάλες ανακολουθίες στη λειτουργία.

Ειδικά όμως το χρηματικό ζήτημα, αλλά και η αναγνώριση πτυχίων κολλεγίων, προκάλεσαν την αντίδραση της συγκλήτου.

Πριν από μερικές μέρες, η πρυτανική αρχή συνάντησε την υπουργό στην Άρτα, της έθεσε τα παραπάνω ζητήματα και έλαβε την απάντηση ότι «γίνεται προσπάθεια».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back