Ήταν Οκτώβριος του 2009 όταν ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου ταξίδεψε στο Λουξεμβούργο για να συμμετάσχει στην πρώτη του συνεδρίαση Eurogroup, μόλις λίγες ημέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές στις οποίες αναδείχθηκε πρώτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ . Εκεί ενημέρωσε τους ομολόγους του ότι το έλλειμμα της Ελλάδας το 2009 δε θα είναι 6% του ΑΕΠ αλλά 12,5%. «Το παιχνίδι τελείωσε, χρειαζόμαστε σοβαρά στατιστικά στοιχεία» ήταν η φράση του προέδρου -τότε - του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η οποία σηματοδότησε σχεδόν εννιά χρόνια ελληνικού δράματος. Στο διάστημα αυτό, η Ελλάδα άλλαξε πέντε πρωθυπουργούς, απασχόλησε τα πρωτοσέλιδα εφημερίδων από όλον τον κόσμο, έγινε η αφορμή να πέσουν ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, πρωταγωνίστησε σε εκατοντάδες συνεδριάσεις Eurogroup και Συνόδους Κορυφής.
Ιδού μια αναδρομή σε αυτή τη, σχεδόν δεκαετία, του «ελληνικού δράματος».
20 Οκτωβρίου 2009
Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου παρουσιάζει το αυξημένο έλλειμμα της Ελλάδας στο ECOFIN. Δύο μέρες αργότερα, ο οίκος Fitch υποβαθμίζει τα ελληνικά χρεόγραφα σε Α-. Σύμφωνα με την καθηγήτρια Ζωή Γεωργαντά, μέλος του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, το έλλειμμα του '09 είχε «τεχνηέντως διογκωθεί για να φανεί ότι η χώρα είχε το μεγαλύτερο σε ολόκληρη την Ευρώπη, ακόμα και από αυτό της Ιρλανδίας που ήταν 14%, με σκοπό να δικαιολογηθούν όλα αυτά τα βαριά μέτρα κατά της χώρας. Κι εμείς παρουσιάσαμε στη Eurostat 15,4%». Έξι χρόνια αργότερα, ο τότε πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου απαλλάχθηκε από οποιαδήποτε κατηγορία, ενώ στο μνημόνιο του Ιουλίου του 2015, η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε στην απαίτηση για «αυτονομία της ΕΛΣΤΑΤ». Στις 8 Δεκεμβρίου 2009 ο οίκος Fitch υποβαθμίζει τα ελληνικά χρεόγραφα από «Α-» σε «ΒΒΒ+» και το κόστος δανεισμού για τη χώρα αυξάνεται.
2 Μαΐου 2009
Το Eurogroup συμφωνεί, σε συνέχεια αιτήματος από τις ελληνικές αρχές, να παρέχει διμερή δάνεια ύψους μέχρι και 80 δισ μέσω της Δανειακής Διευκόλυνσης για την Ελλάδα (Greek loan facility) προκειμένου να βοηθήσει την Ελλάδα να εκπληρώσει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες. Η ευρωπαϊκή χρηματοδοτική βοήθεια αποτελεί μέρος ενός κοινού πακέτου στήριξης με το ΔΝΤ, το οποίο συμβάλλει με επιπλέον 30 δισ.
23 Απριλίου 2010
Η Ελλάδα μπαίνει και επίσημα στη μνημονιακή εποχή. Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανακοινώνει την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ για δανεισμό προς αποφυγή της χρεοκοπίας, από το ακριτικό Καστελόριζο. Το πρώτο πακέτο βοήθειας θα ανέρχεται στα 110 δις ευρώ, προς την Ελλάδα. Μια μόλις μέρα νωρίτερα, η Eurostat ανακοινώνει ότι το έλλειμμα για το 2009 ανέρχεται στο 13,6% του ΑΕΠ. Διατυπώνει όμως επιφυλάξεις για την ακρίβεια των στοιχείων (προέρχονται από την ΕΛΣΤΑΤ) και εκτιμά ότι το έλλειμμα θα αυξηθεί τουλάχιστον κατά 0,3% με 0,5% του ΑΕΠ.
5 Μαΐου 2010
Τρεις άνθρωποι βρίσκουν τραγικό θάνατο στην τράπεζα Marfin, στην οδό Σταδίου η μια εκ των οποίων έγκυος. Πρόκειται για τους Πρόκειται για την Παρασκευή Ζούλια, Αγγελική Παπαθανασοπούλου και Επαμεινώνδα Τσακάλη. Η πυρκαγιά ξεσπάει κατά τη διάρκεια πορείας χιλιάδων ανθρώπων, με αυτόπτες να καταγγέλλουν ότι την προκάλεσαν άγνωστοι.
23 Απριλίου 2011
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοινώνει ότι το έλλειμμα της Ελλάδας είναι εκτός ελέγχου
26 Οκτωβρίου 2011
Στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης οι ηγέτες συνάπτουν συμφωνία με την οποία ιδιώτες επενδυτές που διακρατούν ελληνικό χρέος καλούνται να προχωρήσουν σε μια εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων με ονομαστικό κούρεμα 50%
31 Οκτωβρίου 2011
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προτείνει δημοψήφισμα για το νέο πρόγραμμα χρηματοδοτικής βοήθειας, το οποίο μετέπειτα ακυρώθηκε. Ο Γ. Παπανδρέου πρακτικά ανατρέπεται «αναίμακτα», αφού πρώτα έχει βάλει την Ελλάδα στην οδό των μνημονιακών συμφωνιών.
11 Νοεμβρίου 2011
Ο Λουκάς Παπαδήμος ορκίζεται πρωθυπουργός της Ελλάδας, αντικαθιστώντας τον Γ. Παπανδρέου που παραιτήθηκε μετά από ένα θυελλώδες κοινοβουλευτικό βράδυ. Την κυβέρνηση Παπαδήμου στηρίζουν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑΟΣ.
12 Φεβρουαρίου 2012
Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ ψηφίζει το 2ο μνημόνιο με νέα δέσμη εξοντωτικών μέτρων. Πολλοί βουλευτές που αποστασιοποιούνται, διαγράφονται από τα κόμματά τους. Στις 9 Μαρτίου ολοκληρώνεται η συμμετοχή στο PSI. Το PSI (Private Sector Involvement) είναι ουσιαστικά η διαδικασία αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Ως ιδιωτικός τομέας νοούνται τράπεζες, αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία. Συστήνεται εξεταστική επιτροπή στη Βουλή για το θέμα των στατιστικών της ΕΛΣΤΑΤ για το έλλειμμα.
14 Μαρτίου 2012
Το Eurogroup συμφωνεί με το αίτημα των ελληνικών αρχών ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας θα παρέχει ένα επιπλέον δάνειο 130 δισ ευρώ προκειμένου να βοηθήσει την Ελλάδα να εκπληρώσει τις χρηματοδοτικές τις ανάγκες. Το ΔΝΤ δεσμεύεται να συμβάλει με 19,8 δισ ευρώ
6 Μαΐου 2012
Γίνονται εκλογές με άρδην αλλαγή του πολιτικού σκηνικού για πρώτη φορά μετά στη Μεταπολίτευση. Η ΝΔ είναι πρώτη με ποσοστό μόλις 18,85% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 16,78, ενώ το ΠΑΣΟΚ μένει τρίτο με 13,18%. Η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή κάνει την εμφάνισή της με 6,97% στη Βουλή. Παρότι αρκετές φορές στο παρελθόν υπήρχαν μεμονωμένοι βουλευτές με εκπεφρασμένες ακροδεξιές απόψεις, ήταν η πρώτη φορά που ένα κόμμα με νεοναζιστικές αρχές και πρακτικές παίρνει τόσο μεγάλο ποσοστό. Οι ΑΝΕΛ παίρνουν 10,60%, το ΚΚΕ ακολουθεί με 8,48%, ενώ η ΔΗΜΑΡ παίρνει 6,11%. Στις 16 Μαΐου 2012 ελλείψει δυνατότητας σχηματισμού κυβέρνησης, ο Παναγιώτης Πικραμμένος, πρόεδρος του ΣτΕ αναλαμβάνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός.
17 Ιουνίου 2012
Οι βουλευτές εκλέγονται με λίστα όπως επιτάσσει ο νόμος για τις εκλογικές διαδικασίες που γίνονται μέσα σε ένα χρόνο. Η ΝΔ κερδίζει με 29,66% και σχηματίζει κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ που χάνει εκ νέου έδαφος, παίρνοντας 12,28% και τη ΔΗΜΑΡ (6,26%). Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αξιωματική αντιπολίτευση με 26,89% και η ΧΑ παίρνει 6,92%. Το ΚΚΕ 8,48% και οι ΑΝΕΛ 7,51%. Ο Αντώνης Σαμαράς ορκίζεται πρωθυπουργός της Ελλάδας μετά τις νέες βουλευτικές εκλογές. Σχηματίζεται κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.
13 Σεπτεμβρίου 2012
Γίνεται μια από τις μεγαλύτερες πορείες κατά της λιτότητας, στην Αθήνα: Πάνω από 150.000 άνθρωποι διαδηλώνουν κατά των μέτρων. Όπως θα γίνει και στις 26 Σεπτεμβρίου, οπότε και ξαναγίνονται οι συγκεντρώσεις, η αστυνομία θα χρησιμοποιήσει βίαιη καταστολή. Στις 7 Νοεμβρίου 2012 ψηφίζεται νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα στη Βουλή και στις 27 Νοεμβρίου Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επιχαίρει για το «κούρεμα» του χρέους κατά 40 δις και το «ξεκλείδωμα» της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, μιλώντας για «αναγέννηση του έθνους», σε μια από τις πολλές του αντίστοιχες δηλώσεις που δεν συνοδεύτηκαν όμως από ανάλογα πραγματικά αποτελέσματα.
11 Ιουνίου 2013
Υπό την πίεση των δανειστών για άμεσες απολύσεις στο δημόσιο, η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ κλείνει εν μια νυκτί την ΕΡΤ. Οι αντιδράσεις είναι πολύ μεγάλες σε όλη τη χώρα. Στις 21 Ιουνίου 2013 και ενώ η ΕΡΤ συνεχίζει να εκπέμπει, με τους εργαζόμενούς της να αρνούνται να την παραδώσουν, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης ανακοινώνει την αποχώρηση του κόμματος από την κυβέρνηση.
18 Σεπτεμβρίου του 2013
Ο Παύλος Φύσσας, ράπερ, δηλωμένος αντιφασίστας, δολοφονείται από μέλη της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής. Από το τραγικό γεγονός που επιστεγάζει τη δράση της νεοναζιστικής οργάνωσης, πυροδοτείται μια διαδοχή ερευνών που καταλήγει στη σύλληψη και δίκη της ηγετικής ομάδας του κόμματος καθώς και πολλών βουλευτών και στελεχών του. Οι σχετικές δίκες είναι ακόμα σε εξέλιξη. Ένα μήνα αργότερα, δολοφονούνται από αγνώστους δύο μέλη της ΧΑ έξω από τα γραφεία της οργάνωσης στο Νέο Ηράκλειο.
25 Ιανουαρίου 2013
H Eurostat ανακοινώνει ότι η χώρα είναι επίσημα πρώτη στην ανεργία, ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. Η αύξηση της ανεργίας άγγιξε το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού της χώρας και σημειώθηκε ραγδαία, μέσα σε τρία χρόνια.
25 Μαΐου 2014
γίνονται ευρωεκλογές, στις οποίες η αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρεί να δώσει κεντρικό πολιτικό χαρακτήρα, η δε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ επιχειρεί να τις υποβαθμίσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει για πρώτη φορά στην ιστορία του με 26,6% έναντι 22,7% της ΝΔ. η ΧΑ φτάνει το 9,38% ενώ το ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά στην ιστορία του δεν συμμετέχει αυτόνομα σε εκλογική διαδικασία. Η «Ελιά» παίρνει 8,04%, το ΚΚΕ 8,35%, το νεοσύστατο «Ποτάμι» 6,60%, οι ΑΝΕΛ 3,43% και η ΧΑ φτάνει σε ιστορικό υψηλό με 9,40%.
26 Ιανουαρίου 2015
Ο Αλέξης Τσίπρας ορκίζεται πρωθυπουργός της Ελλάδας, σχηματίζοντας κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
24 Φεβρουαρίου 2015
Το Eurogroup συμφωνεί σε παράταση του δεύτερου ελληνικού προγράμματος για τέσσερις μήνες, σε συνέχεια σχετικού αιτήματος των ελληνικών αρχών
28 Ιουνίου 2015
Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνει δημοψήφισμα για το νέο μνημόνιο, Επιβάλλονται έλεγχοι κεφαλαίου στις ελληνικές τράπεζες με περιθώριο ανάληψης 60 ευρώ ημερησίως
30 Ιουνίου 2015
Λήγει το δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα
5 Ιουλίου 2015
Στο δημοψήφισμα τίθενται υπό ερώτηση εάν γίνεται αποδεκτή η πιο πρόσφατη πρόταση των δανειστών για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας. Το «όχι» στην πρόταση φτάνει το 61,2%, παρά τις περί του αντιθέτου πιέσεις και προβλέψεις. Παραιτείται το ίδιο βράδυ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς. Καθήκοντα προέδρου αναλαμβάνει ο αναπληρωτής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ωστόσο, ανατρέπει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, συμφωνώντας τελικά με τους δανειστές.
8 Ιουλίου 2015
Οι ελληνικές αρχές ζητούν πρόγραμμα στήριξης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας
11 Ιουλίου 2015
Συνέρχεται το Eurogroup, στο οποίο η Γερμανία για μια ακόμα φορά στην πορεία των διαπραγματεύσεων προκαλεί προβλήματα. Διαρρέει εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που προβλέπει «προσωρινή έξωση» της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Λίγη ώρα αργότερα, το σχέδιο διαψεύδεται , για να αποδειχθεί τελικά ότι είναι υπαρκτό. Ξημερώματα 12ης Ιουλίου 2015 το hashtag ThisIsACoup που αναφέρεται στα γεγονότα στην Ελλάδα, είναι στην πρώτη θέση του twitter.
12/13 Ιουλίου 2015
Σε μια μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής που διήρκησε περισσότερο από 17 ώρες, οι ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης καταλήγουν σε συμφωνία επί της αρχής για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα
17 Ιουλίου 2015
Το Συμβούλιο της ΕΕ χορηγεί στην Ελλάδα βραχυπρόθεσμη χρηματοδοτική βοήθεια (δάνειο-γέφυρα) ύψους 7,16 δισ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
20 Αυγούστου 2015
Υπογράφεται το νέο μνημόνιο και εγκρίνεται η πρώτη εκταμίευση
23 Σεπτεμβρίου 2015
Ο Αλέξης Τσίπρας ορκίζεται πρωθυπουργός της Ελλάδας ξανά, σχηματίζοντας κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ
Οκτώβριος και Δεκέμβριος 2015
Το πρώτο και το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων ολοκληρώνεται, επιτρέποντας νέες εκταμιεύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος
24 Μαΐου 2016
Το Eurogroup χαιρετίζει την εφαρμογή των αναγκαίων προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και συμφωνεί σε ένα πακέτο βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων για τη «διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους»
16 Ιουνίου 2016
Η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος στήριξης ολοκληρώνεται μετά την εκπλήρωση όλων των σχετικών προαιπτούμενων
7 Ιουλίου 2017
Η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος στήριξης ολοκληρώνεται μετά την εκπλήρωση όλων των σχετικών προαπαιτούμενων
12 Ιουλίου 2017
Η Επιτροπή προτείνει το κλείσιμο της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος για την Ελλάδα. Το Συμβούλιο μετέπειτα επικυρώνει την πρόταση της Επιτροπής
20 Ιουλίου 2017
Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ εγκρίνει επί της αρχής ένα νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα
20 Αυγούστου 2018
Ολοκληρώνεται το ελληνικό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας