Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πανεπιστήμιο 25 τμημάτων και… τριών νομών

Εικόνα του άρθρου Πανεπιστήμιο 25 τμημάτων και… τριών νομών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/01/2018, 15:47
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αν ισχύσουν όσα αναφέρει το «Έθνος» στο δημοσίευμά του, τότε το σχέδιο για το συγχωνευμένο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, πρακτικά επιβεβαιώνει το σενάριο της διάλυσης του ΤΕΙ Ηπείρου και της ένταξης είτε τμημάτων στο πανεπιστήμιο ως έχουν, είτε ως «αναβαθμισμένα» τμήμα σε υπάρχουσες σχολές.

Πρακτικά, από το σχέδιο το οποίο προκρίνει το υπουργείο, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, τα τμήματα της Ηγουμενίτσας μετατρέπονται σε προγράμματα διετούς επαγγελματικής εκπαίδευσης και υπό αυτή την έννοια, υποβαθμίζονται. Πανεπιστημιακές σχολές θα έχουν τα Γιάννενα, η Άρτα και η Πρέβεζα και ο νέος «χάρτης» περιλαμβάνει τα αναμενόμενα, αλλά και μερικές εκπλήξεις.

Αναμενόμενη είναι η ίδρυση Γεωπονικής στην Άρτα, όπως επίσης και τα τμήματα του ΤΕΙ των Ιωαννίνων που, μαζί με ένα νέο τμήμα Ειδικής Αγωγής, «αναβαθμίζονται» σε πανεπιστημιακά. Αναμενόμενη είναι επίσης η διατήρηση του μουσικού τμήματος της Άρτας, όχι όμως και η ίδρυση τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών στα Γιάννενα, που λογικά θα ενταχθεί στην Πολυτεχνική και θα γίνει το τέταρτο τμήμα της. Ενδιαφέρον επίσης έχει η πρόταση για ίδρυση διετούς προγράμματος Γαλακτοκομίας και Τυροκομίας στα Γιάννενα, αλλά και Αγροτικής και Κτηνοτροφικής Παραγωγής στη Μονή Βελλά. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου,

Η ακαδημαϊκή γεωγραφία των τμημάτων είναι κατά περίπτωση… σχετική. Καταρχάς, το δημοσίευμα δεν φαίνεται ότι απηχεί ακριβώς στην επόμενη μέρα, μιας και κάποια ζητήματα είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση. Δεύτερον, τμήματα όπως το Ειδικής Αγωγής που θα ενταχθεί στη σχολή Επιστημών Αγωγής (στα παιδαγωγικά) και το Μηχανολόγων Μηχανικών είναι όντως στην πρόταση που συζητιέται για τα Γιάννενα. Τρίτον, στο θέμα των «ΚΕΚ» που θα υποκαταστήσουν τις σχολές του ΤΕΙ οι οποίες δεν έχουν εισακτέους και κρίνονται «ασύμφορες», ενδέχεται να υπάρξουν και άλλες αλλαγές. Πάντως οι τίτλοι τους ανταποκρίνονται περισσότερο σε θεματικές ειδικότητες και όχι σε ακαδημαϊκά γνωστικά αντικείμενα.

Σύμφωνα πάντα με το «Έθνος» θα ιδρυθούν τα εξής κέντρα διετούς φοίτησης:

Γαλακτοκομία και τυροκομίας στα Γιάννενα

Αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής στη Μονή Βελλά

Ιχθυοκαλλιέργειας και ισχθυοκομίας στην Ηγουμενίτσα

Διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας στην Ηγουμενίτσα

Αγροτουριστικών επιχειρήσεων στην Πρέβεζα

Εξυπηρέτησης θαλάσσιου τουρισμού στην Πρέβεζα

Θερμοκηπιακών καλλιεργειών στην Άρτα

Θα ιδρυθούν παράλληλα δύο νέες σχολές:

Γεωπονίας, τροφίμων και Διατροφής στην Άρτα

Εφαρμογών Πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών στην Άρτα


Τα τμήματα που περνάνε στο πανεπιστήμιο:

Τμήμα νοσηλευτικής Ιωάννινα

Τμήμα Λογοθεραπείας Ιωάννινα

Τμήμα Μουσικών Σπουδών Άρτα

Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Πρέβεζα

Τμήμα Γεωπονίας Άρτα

Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής Άρτα

Τμήμα Διαπολιτιστικής Επικοινωνίας Πρέβεζα


Τα τρία νέα τμήματα που ιδρύονται:

Τμήμα Επιστημών, Τροφίμων και διατροφής στην Άρτα

Τμήμα Ειδικής Αγωγής στα Ιωάννινα

Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών στα Ιωάννινα


Φαίνεται πάντως ότι αν αυτή η πρόταση είναι βασικό «σώμα» αυτού που θα ισχύσει στην πράξη, έχουν ικανοποιηθεί εν μέρει ή περισσότερο αρκετές πλευρές: Και αιτήματα όπως τα εξέθεσαν βουλευτές της αντιπολίτευσης για την εκλογική τους περιφέρεια, αλλά και η πρόταση που «ξεπήδησε» από το ΤΕΙ. Αυτό που δεν ικανοποιείται, είναι το αίτημα του Δήμου Ηγουμενίτσας…


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back