Το σχέδιο για ένα πανεπιστήμιο 20 και πλέον σχολών στα Γιάννενα, με βασική διεκδίκηση τη δημιουργία Γεωπονικής και άλλων δευτερευόντων τμημάτων, άκουσε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου. Άκουσε επίσης τις παρατηρήσεις και τα παράπονα του ΤΕΙ, καθώς και επισημάνσεις, αλλά και τοποθετήσεις καθηγητών, φοιτητών, εργαζόμενων. Όχι όλων, καθώς τα ΜΑΤ είχαν κάνει τις συνήθεις «υγειονομικές ζώνες» έξω από το Du Lac. Ωστόσο, φοιτητές βρέθηκαν στην αίθουσα και άπλωσαν πανό με συνθήματα, χωρίς να σημειωθούν εντάσεις.
Ο κ. Γαβρόγλου ήρθε κατευθείαν στην εκδήλωση και στην εισαγωγή του επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στο τέλος, αφού ακούσει τις ομιλίες. Είπε πάντως ότι αυτή, η δεύτερη (μετά το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου) εκδήλωση, είναι «να καταλήξουμε σε ένα σχέδιο προς συζήτηση». Η σημασία της τοποθεσίας είναι μεγάλη, καθώς τόσο ο αναπληρωτής πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, όσο και ο σύμβουλος του υπουργού Σπύρος Γεωργάτος έχουν επιτελικό ρόλο στην κουβέντα που ίσως, οδηγήσει σε ένα ενιαίο σχήμα στην ανώτατη εκπαίδευση.
Εύκολο δεν πρόκειται να είναι. Φάνηκε άλλωστε από την τοποθέτηση του προέδρου του ΤΕΙ Ευριπίδη Γλαβά, όχι τόσο από το παράπονο ότι τα ΤΕΙ συνεχίζουν να μην αποκαλούνται «ΑΤΕΙ» και να μη θεωρούνται ανώτατη εκπαίδευση, παρότι ο νόμος το προβλέπει. Ωστόσο, κανένα ίδρυμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ δεν απέκτησε ακαδημαϊκή υπόσταση βάσει νόμου… Το πρόβλημα είναι ότι ενώ το πανεπιστήμιο βλέπει με καλό μάτι την «αφομοίωση» του ΤΕΙ, το ΤΕΙ δεν τη θέλει και επιθυμεί μια εξίσωση με παράλληλη, κοινή δραστηριότητα. Ο κ. Γλαβάς ήταν πολύ αναλυτικός ωστόσο σε ζητήματα κόστους κ.λπ. καταθέτοντας μια ενδιαφέρουσα άποψη. Όταν όμως θα φτάσει η κουβέντα στο «ποιος θα έχει τη Νοσηλευτική» για παράδειγμα, τα πράγματα δεν πρόκειται να είναι εύκολα.
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης, κατέθεσε για πρώτη φορά δημόσια εκτός ακαδημαϊκού ακροατηρίου, το σχέδιο για αύξηση των σχολών του ιδρύματος. Πρώτο αίτημα, είναι η Γεωπονική, αίτημα που στήριξε και ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης προτού αποχωρήσει λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Επίσης, ανέφερε επιγραμματικά ένα τμήμα Μουσικών Σπουδών, μια Νοσηλευτική πενταετούς φοίτησης, ένα δεύτερο τμήμα στο Οικονομικό, με τον κ. Αλμπάνη να λέει ότι θα πρέπει να είναι είτε τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, είτε Πολιτικών Σπουδών, καθώς και ένα τμήμα Ειδικής Αγωγής κοντά στα δύο παιδαγωγικά. Θα γίνουν; Προφανώς ο σχεδιασμός είναι μεσοπρόθεσμος και μακροπρόθεσμος, με μια «ενιαιοποίηση» του ακαδημαϊκού χώρου να τον κάνει πιο προσιτό χρονικά. Το ΤΕΙ όμως έχει πολλά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει και κυρίως, το ακαδημαϊκό υπόβαθρο αρκετών διδασκόντων.
Ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση του φοιτητή Γ. Ιωαννίδη, ο οποίος δεν χαρίστηκε στον υπουργό, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι ο προσανατολισμός του πανεπιστημίου στρέφεται προς τις ανάγκες των επιχειρήσεων και όχι γενικά «της αγοράς», αλλά και ότι η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως και των προηγούμενων, «επιτίθεται» στους φοιτητές και στους εργαζόμενους. Σε ποιο «τοπαρχικό» προφίλ, ο βουλευτής της ΝΔ στην Άρτα κ. Στύλιος ζήτησε να γίνει στην εκλογική του περιφέρεια η Γεωπονική σχολή, αφού πρώτα παρουσίασε τις νομοθετικές παρεμβάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων με βασικό κορμό τη ΝΔ, για την παιδεία.
Η εκδήλωση συνεχιζόταν στις 9.20 το βράδυ της Παρασκευής