Μπορεί ο τίτλος να είναι κάπως προβοκατόρικος, αλλά όλες οι ενδείξεις συντείνουν στο ότι δεν είναι απίθανος. Εκτός από το γεγονός ότι οι συγχωνεύσεις ΤΕΙ-Πανεπιστημίων γίνονται σχεδόν σωρηδόν πλέον (μια τελευταία αφορά το γειτονικό Ιόνιο Πανεπιστήμιο), μια επιστολή του καθηγητή του ΤΕΙ Ηπείρου Χάρη Ναξάκη, η οποία είναι γνωστή εδώ και λίγο καιρό στους ακαδημαϊκούς κύκλους, «αναζοπυρώνει» τη συζήτηση και μάλιστα, ενόψει του αναπτυξιακού συνεδρίου στις 23-24 του μήνα, στα Γιάννενα.
Είναι μάλιστα τόσο ισχυρό πλέον το ενδεχόμενο, να ακουστεί ή κατατεθεί μια τέτοια πρόταση, με τη στήριξη μάλιστα του υπουργείου Παιδείας στα Γιάννενα, που το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει ήδη προχωρήσει σε κάποιες κινήσεις και θα συζητήσει το θέμα εκτενώς στα όργανά του αυτή την εβδομάδα.
Καταρχάς, το ίδρυμα δεν είναι εντελώς εντελώς αρνητικό σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά το αποδέχεται μόνο με την αυστηρή τήρηση συγκεκριμένων ακαδημαϊκών κριτηρίων. Υπό αυτή την έννοια, δεν δέχεται την «εν μια νυκτί» συγχώνευση. Ο πρύτανης του ιδρύματος Γιώργος Καψάλης έχει συμμετάσχει σε επιτροπή του υπουργείου, θέτοντας όρους ευρύτερης εκπροσώπησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Μέχρι τότε στην επιτροπή συμμετείχε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Σπύρος Γεωργάτος, ο οποίος όμως έχει την ιδιότητα του συμβούλου του υπουργού.
Στην πρότασή του ο κ. Ναξάκης προϊδεάζει για εξελίξεις στο αναπτυξιακό συνέδριο και τονίζει, χωρίς να αφήνει περιθώρια για τις προθέσεις του: «Το ΤΕΙ Ηπείρου έχει τις προϋποθέσεις, μετά τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά να αποτελέσει το ίδρυμα που θα επιλέξει συνειδητά την αυτοκατάργηση του και την ένταξή του στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, εκτός αν μικροσυμφέροντα καθηγητών, τοπικισμοί, αγκυλώσεις από την πλευρά του πανεπιστημίου, ακυρώσουν την προοπτική αυτή. Θέλω να κάνω ξεκάθαρες εξ αρχής κάποιες προϋποθέσεις».
Συγκεκριμένα, προτείνει να αλλάξει όνομα το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε «Πανεπιστήμιο Ηπείρου», να γίνουν διετούς φοίτησης κάποια τμήματα του ΤΕΙ, «φωτογραφίζοντας» ουσιαστικά όσα έχουν κινδυνέψει στο παρελθόν με κατάργηση (Ηγουμενίτσα, τμήματα Άρτας), και να καταργηθούν εντελώς τα τμήματα με «μικρό αριθμό καθηγητών ή αυτά που επικαλύπτονται επιστημονικά από αντίστοιχα τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ή που το αντικείμενο σπουδών τους δεν προσομοιάζει με την τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν είναι δυνατόν να επιβιώσουν».
Το πιο ενδιαφέρον σημείο όμως της επιστολής του κ. Ναξάκη, είναι ότι προτείνει ποια τμήματα να αποτελέσουν τον «κορμό» της συγχώνευσης. «Οκτώ τμήματα του ΤΕΙ Ηπείρου αυτά που έχουν τις προϋποθέσεις να ενταχθούν στο πανεπιστήμιο είναι το γεωπονικό, για να δημιουργηθεί μια γεωπονική σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Άρτα, το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής το οποίο θα αποτελέσει μαζί με το Οικονομικό τμήμα των Ιωαννίνων μια σχολή Διοίκησης και Οικονομίας, το τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής που μπορεί να ενταχθεί στη Σχολή Καλών Τεχνών του πανεπιστημίου, το τμήμα Νοσηλευτικής και ίσως το τμήμα Λογοθεραπείας». Πάντως, η επίσημη επεξεργασία του ΤΕΙ είναι "να μη θιχθούν οι τοπικές κοινωνίες", οπότε δύσκολα θα υπάρχουν καταργήσεις.
Αυτό το τελευταίο κομμάτι, των ιδρύσεων ενιαίων σχολών και τμημάτων όπως για παράδειγμα η Γεωπονική στα Γιάννενα και η πενταετούς φοίτησης Νοσηλευτική ΑΕΙ, είναι σχέδια που συμμερίζεται το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Εκείνο που δεν συμμερίζεται, είναι η συγχώνευση με «ένα άρθρο και ένα νόμο»…