Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Παναγιωτόπουλος: Επιζήμια η πολιτική των ίσων αποστάσεων

Εικόνα του άρθρου Παναγιωτόπουλος: Επιζήμια η πολιτική των ίσων αποστάσεων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/08/2020, 23:21
ΕΛΛΑΔΑ

Την υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μέγιστη επαγρύπνηση και ανάληψη του ρόλου της, προκειμένου να αποκατασταθεί το περιβάλλον ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, επισήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, κατά την άτυπη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στο Βερολίνο, ενημερώνοντας τους ομολόγους του, τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ  Γενς Στόλτενμπεργκ (Jens Stoltenberg) και τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, αρμόδιο για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, Ζαν Πιερ Λακρουά (Jean -Pierre Lacroix),  για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο μετά τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος κατέδειξε τις προκλήσεις ασφάλειας και σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο από την τουρκική παραβατική συμπεριφορά εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και τόνισε ότι η εν γένει αναθεωρητική στάση της Τουρκίας και οι αποσταθεροποιητικές και έκνομες ενέργειές της στην ανατολική Μεσόγειο, συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και εγείρουν τον κίνδυνο να οδηγήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.  

Παράλληλα κατέστησε σαφές στους ομολόγους του ότι η Ελλάδα, με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο αντιμετωπίζει με συνέπεια την παρούσα πρόκληση και υπερασπίζεται στο έπακρο την εθνική της κυριαρχία και τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., αναδεικνύοντας το σημαντικό και δύσκολο έργο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. 

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας γνωστοποίησε παράλληλα ότι στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου είχε χωριστές συναντήσεις με τη Γερμανίδα ομόλογό του Αννεγκρέτ Κραμπ Κάρενμπάουερ την οποία ενημέρωσε αναλυτικά για την τουρκική προκλητικότητα καθώς και με τον Γ.Γ ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στον οποίο τόνισε ότι «η πολιτική ίσων αποστάσεων του ΝΑΤΟ είναι επιζήμια για τη χώρα μας αλλά και για τη συνοχή της Συμμαχίας και συνεπώς δεν είναι αποδεκτή».

 

Δηλώσεις του γ.γ. του ΝΑΤΟ

Την ανάγκη για «αποκλιμάκωση» των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και για «διάλογο» υπογράμμισε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στο πλαίσιο της άτυπης συνόδου των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στο Βερολίνο.

«Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι και οι δύο σημαντικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ για πολλά χρόνια», ανέφερε, συμπληρώνοντας: «Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο επίλυσης της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, βάσει του πνεύματος της συμμαχικής αλληλεγγύης και του διεθνούς δικαίου».

Ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας παράλληλα γνωστοποίησε ότι έχει τακτικές συνομιλίες με την Άγκυρα και την Αθήνα επί των πρόσφατων εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. «Μίλησα προσφάτως με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη», δήλωσε σύμφωνα με τον ιστότοπο του ΝΑΤΟ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/dpa/Sputnik/Anadolu



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back