ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Παλιό Πανεπιστήμιο: Δημαρχείο και επίσημα

Εικόνα του άρθρου Παλιό Πανεπιστήμιο: Δημαρχείο και επίσημα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/09/2021, 14:03
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.) αποφάσισε: Παραχωρεί το κτίριο του παλιού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στον Δήμο Ιωαννιτών για να γίνει διοικητήριο-δημαρχείο.

Η παραχώρηση δε, έχει τους όρους της. Θα είναι για 20 χρόνια με δυνατότητα παράτασης για άλλα 20 χρόνια και δεν θα είναι δωρεάν. Υπάρχει ετήσιο αντάλλαγμα, το οποίο ανέρχεται σε 6.000 ευρώ για τα πρώτα 6 χρόνια και 12.000 ευρώ μετά την εξαετία.

Η ΕΤΑΔ ΑΕ είναι η μεγαλύτερη εταιρία διαχείρισης και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και λειτουργεί «χάριν του δημοσίου συμφέροντος, σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας» όπως σημειώνεται και στην ιστοσελίδα της. Οπότε οι όροι της παραχώρησης (διάρκεια και μίσθωση) δεν πρέπει να ξαφνιάζουν κανέναν.

Την ανακοίνωση της παραχώρησης (της απευθείας μίσθωσης, πιο συγκεκριμένα) του κτιρίου του παλιού Πανεπιστημίου έκανε ο πρόεδρος της ΕΤΑΔ Α.Ε., ο Αντώνης Μπέζας, πρώην βουλευτής Θεσπρωτίας, με ανακοίνωσή του στο facebook. Όπως προκύπτει από την ανάρτηση, η σχετική απόφαση από την ΕΤΑΔ πάρθηκε κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Το ενδιαφέρον στοιχείο βέβαια της απόφασης είναι ότι ο λόγος για τον οποίο παραχωρείται το κτίριο του παλιού Πανεπιστημίου στην οδό Δομπόλη: για να χρησιμοποιηθεί ως διοικητήριο του Δήμου Ιωαννιτών, για τη στέγαση των υπηρεσιών του.

Ο κ. Μπέζας σημειώνει χαρακτηριστικά: «Το Διοικητικό μας Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να κάνει δεκτό το αίτημα του Δήμου Ιωαννιτών, αίτημα που είχε τεθεί και στον Πρωθυπουργό. Με την προϋπόθεση βέβαια ότι ο Δήμος θα προχωρήσει σε εύλογο χρονικό διάστημα στην πλήρη αποκατάσταση και ανακαίνιση του κτιρίου της οδού Δόμπολη, με σεβασμό στην ιστορία και την αρχιτεκτονική του αξία. Η διαιώνιση της θλιβερής κατάστασης του κτιρίου και η απουσία μιας ευοίωνης προοπτικής, ήταν μια απαράδεκτη εκκρεμότητα για όλους, κυρίως όμως για τον ιδιοκτήτη του, που είναι το ελληνικό Δημόσιο.  Ελπίζουμε με την απόφαση αυτή να έχουμε συνεισφέρει από τη μεριά μας στην επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης».

Η όλη υπόθεση της παραχώρησης του κτιρίου για να γίνει το νέο Δημαρχείο ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2021, όταν ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Την επομένη, το Δημαρχείο προσπάθησε να πείσει ότι η πρόταση περί νέου Δημαρχείου ήταν μία από τις προτάσεις.

Το επόμενο διάστημα, ακολούθησε ένας ενδιαφέρων δημόσιος διάλογος για τον καλύτερο τρόπο αξιοποίησης του κτιριακού συγκροτήματος, με τη δημοτική αρχή να εμφανίζεται, μετά και από την κριτική που δέχθηκε, ανοιχτή και σε άλλες προτάσεις. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η δημοτική αρχή του κ. Ελισάφ έδειξε τη διάθεση να ανοίξει ξανά τον φάκελο «ΚΕΠΑΒΙ» για τη μεταστέγαση του Δημαρχείου. Μια προσπάθεια όμως που ναυάγησε.

Ενδιάμεσα, τον Φεβρουάριο του 2021, η ΕΤΑΔ, με ανακοίνωσή της, έκανε γνωστή την πρόθεσή της να συνεργαστεί με την Περιφέρεια Ηπείρου και τον Δήμο Ιωαννιτών για την υπόθεση, επικαλούμενη και «τη θετική ανταπόκριση του πρωθυπουργού».

Επτά μήνες μετά, η ΕΤΑΔ αν μη τι άλλο ήταν συνεπής σε ό,τι είχε προκύψει από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Ελισάφ. Παραχωρεί ή καλύτερα μισθώνει απευθείας στον Δήμο Ιωαννιτών τμήμα του ακινήτου επί της οδού Δόμπολη (πρώην ακίνητο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), συνολικής οικοπεδικής επιφάνειας 5.789τ.μ,, με το κτίσμα που βρίσκεται σε αυτό και αποτελείται από υπόγειο 244τμ, ισόγειο όροφο 1.984τμ, 1ο όροφο 1.742τμ, 2ο όροφο 1.124τμ, 3ο όροφο 1.124τμ και 4ο όροφο 448τμ. «Είναι προφανές ότι οι υπηρεσίες που ήδη στεγάζονται όπως η ΔΟΥ Ιωαννίνων, η Κτηματική, η Διεύθυνση Μεταφορών κ.λπ. θα συνεχίσουν να λειτουργούν στο υπόλοιπο τμήμα του ακινήτου» προσθέτει ο κ. Μπέζας.

Eκείνη η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον δήμαρχο Ιωαννίνων κατέληξε λοιπόν στην «επιστροφή» ενός σημαντικού κτιρίου στην πόλη, για έναν και συγκεκριμένο σκοπό, για τον οποίο, όπως αποδείχθηκε και μετά την πρωτοβουλία του κ. Ελισάφ, δεν υπήρξε επαρκής συζήτηση.

Υφίσταται δε και μια σημαντική προϋπόθεση: Η αποκατάσταση του κτιρίου σε εύλογο χρονικό διάστημα. Και εδώ ακριβώς τίθεται ένα ερώτημα. Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός εκ μέρους της δημοτικής αρχής; 

Όπως επίσης και ένα άλλο, ίσως το πιο κρίσιμο ερώτημα. Αν παραμένει «ζωντανή» η πρόθεσή της για Δημαρχείο στο παλιό κτίριο του Πανεπιστημίου, με το δεδομένο ότι τον τελευταίο καιρό εκφράζονται επιφυλάξεις από τη δημοτική αρχή για τον συγκεκριμένο χώρο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back