Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δημαρχείο: Και πάλι πίσω στο παλιό Πανεπιστήμιο…

Εικόνα του άρθρου Δημαρχείο: Και πάλι πίσω στο παλιό Πανεπιστήμιο…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/06/2021, 21:58
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με την υπόθεση του ΚΕΠΑΒΙ να θεωρείται… λήξασα, η δημοτική αρχή Ιωαννίνων εκτιμά ότι το κτίριο του παλιού Πανεπιστημίου, στην οδό Δομπόλη, αποτελεί λύση για τη στέγαση του νέου Δημαρχείου.

Και κάπως έτσι φαίνεται ότι το θέμα επιστρέφει εκεί που βρισκόταν πριν από λίγους μήνες, όταν το Γραφείο του Πρωθυπουργού, μετά από συνάντηση του πρωθυπουργού με τον δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ, ανακοίνωσε την παραχώρηση του παλιού Πανεπιστημίου στον Δήμο Ιωαννιτών για να γίνει το νέο δημαρχιακό μέγαρο… Μια παραχώρηση, η διαδικασία της οποίας ολοκληρώνεται από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε., όπως ανέφερε ο κ. Ελισάφ στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. «Μία από τις εναλλακτικές λύσεις είναι να γίνει δημαρχείο» είπε ο δήμαρχος.

Η αντιπολίτευση πάντως είχε διαφορετική γνώμη όσον αφορά το ενδεχόμενο στέγασης του νέου Δημαρχείου στο κτιριακό συγκρότημα του ΚΕΠΑΒΙ. Παρατάξεις ζήτησαν από τον δήμαρχο να επανεξετάσει το ζήτημα και να μην εγκαταλείψει την όλη προσπάθεια. Πριν από λίγες ημέρες, η ΚΕΠΑΒΙ Α.Ε. δεν αποδέχτηκε να συσταθεί επιτροπή που θα εξετάσει την πιθανότητα παραχώρησης μεγάλου τμήματος του κτιριακού συγκροτήματος στον Δήμο Ιωαννιτών (διαβάστε εδώ).

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών» Θωμάς Μπέγκας αμφισβήτησε το κατά πόσο η δημοτική αρχή στήριξε το εγχείρημα: «Είναι ξεκάθαρο από τον τρόπο που το διαχειριστήκατε ότι δεν το πιστέψατε. Φροντίζατε μάλιστα κατά το κρίσιμο διάστημα να σπέρνετε και ‘καινά δαιμόνια’ εναντίον των ανθρώπων αυτών (σ.σ. των βασικών μετόχων της ΚΕΠΑΒΙ Α.Ε.)». Την επανεξέταση του ζητήματος έθεσε και ο Λάζαρος Νάτσης («Πολίτες για την Ανατροπή»), λέγοντας ότι πρέπει να ενταθεί η προσπάθεια για συνεννόηση μεταξύ Δήμου και ΚΕΠΑΒΙ «χωρίς πείσματα».

Η Τατιάνα Καλογιάννη, επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023», υπενθύμισε επιγραμματικά όσα έχουν ειπωθεί για τα… Δημαρχεία τον τελευταίο καιρό και ανέφερε ότι «βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν». Ζήτησε δε να δοθεί στους δημοτικούς συμβούλους αντίγραφο της απόφασης της γενικής συνέλευσης της ΚΕΠΑΒΙ Α.Ε. Ο Νίκος Γκόντας («Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία») θύμισε από την πλευρά του και την επί δημαρχίας του πρόταση –που ακολουθήθηκε από τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου- του Δημαρχείου στον χώρο της λαϊκής αγοράς Αγίας Μαρίνας. Μια επιλογή όμως που είχε ακυρωθεί αργότερα από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ)…

Ο δήμαρχος κ. Ελισάφ επέμεινε πάντως ότι εξαντλήθηκε κάθε περιθώριο διαλόγου με την ΚΕΠΑΒΙ Α.Ε. «Δεν δέχονται την συζήτηση. Μόλις μας αποσταλεί η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, θα κοινοποιηθεί σε όλες τις παρατάξεις» ανέφερε ο δήμαρχος, για να προσθέσει: «Αν συμφωνήσουμε ότι ο φάκελος ΚΕΠΑΒΙ κλείνει –αφού κάνουμε και μια συζήτηση οι επικεφαλής-, αν συμφωνήσουμε ότι ο φάκελος 'λαϊκή αγορά' κλείνει (σ.σ. λόγω απόφασης ΣτΕ), υπάρχει η λύση του παλιού Πανεπιστημίου. Αν έχετε άλλη λύση, εδώ είμαστε να την κουβεντιάσουμε».

Για την αξιοποίηση του παλιού Πανεπιστημίου ως Δημαρχείου, υπήρξαν αρκετοί προβληματισμοί και ενστάσεις, με την πιο σοβαρή να προέρχεται από ομάδα πολιτών που έχει προτείνει τη δημιουργία ενός Κέντρου Μοντέρνας Τέχνης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back