Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Υπάρχει και αυτή η παραλίμνια έκταση

Εικόνα του άρθρου Υπάρχει και αυτή η παραλίμνια έκταση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/10/2021, 02:10
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μία από τις (πολλές) αναξιοποίητες παραλίμνιες περιοχές των Ιωαννίνων, στην οποία μάλιστα ο πολίτης δεν έχει καμία πρόσβαση στη λίμνη, είναι η περιοχή του Αγίου Νικολάου Κοπάνων, εκεί που βρίσκεται (ακόμη) το εργοτάξιο του Δήμου Ιωαννιτών.

Πρόκειται για μια περιοχή 57 στρεμμάτων, που κάποτε ανήκε στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Παίδων Ιωαννίνων. Όταν το Θεραπευτήριο αυτό καταργήθηκε, η έκταση πέρασε στο υπουργείο Υγείας και συγκεκριμένα στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια, με την ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε. και στη συνέχεια την ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου) Α.Ε. να αναλαμβάνει τη διαχείριση των ακινήτων.  

Η ΕΤΑΔ Α.Ε., λοιπόν, έχει σκοπό να αξιοποιήσει αυτή την έκταση «προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και της παραλίμνιας περιοχής» -ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Προσδοκά δε ότι θα απομακρυνθούν οι «αυθαίρετοι κάτοχοι» από την έκταση, ότι η έκταση θα περιφραχθεί για την αποτροπή «επανάληψης παρόμοιων φαινομένων αυθαίρετης χρήσης» και ότι «θα υπάρξει ανάκτηση του ελέγχου του συνόλου των ακινήτων», όπως σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑΔ Στέφανος Βλαστός σε έγγραφό του προς τη Βουλή, στο πλαίσιο απάντησης του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Ιωαννίνων της ΝΔ Σταύρου Καλογιάννη. Και όλα αυτά η ΕΤΑΔ ελπίζει ότι θα γίνουν μέσα στο 2022, οπότε και εκτιμά ότι θα λήξει η δικαστική εκκρεμότητα με τον Δήμο Ιωαννιτών.

Μέρος λοιπόν της επίμαχης έκτασης των 57 στρεμμάτων, ο Δήμος Ιωαννιτών τη μισθώνει από το 1996. Η σχέση ωστόσο αυτή του Δήμου και των φορέων του Δημοσίου δεν ήταν αγαστή. Υπήρξαν από αρκετά νωρίς οικονομικές διαφορές, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή ο Δήμος να σταματήσει την καταβολή μισθωμάτων. Παρά τις προσπάθειες εξεύρεσης μιας συμβιβαστικής λύσης, η τελευταία δεν βρέθηκε ποτέ. Παράλληλα, ο Δήμος επί πολλά χρόνια έθετε το ζήτημα της δωρεάν παραχώρησης της έκτασης. Το 2007, ο τότε υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος ήταν θετικός στην παραχώρηση της έκτασης, αλλά η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση δεν εκδόθηκε ποτέ.

«Η ΕΤΑΔ, με συγκεκριμένες δικαστικές ενέργειες ενώπιον των αρμοδίων Δικαστηρίων, έχει ζητήσει την απόδοση της χρήσης των γεωτεμαχίων αυτών από τον Δήμο Ιωαννιτών και από κάθε τρίτο που έλκει δικαιώματα από την εν λόγω μίσθωση, ενώ διεκδικεί και τα μισθώματα που αντιστοιχούν σε αυτήν από το χρονικό σημείο της αυτοδίκαιης περιέλευσης των ακινήτων αυτών από την ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε. στην εταιρία μας, ήτοι, από 27/05/2016» σημειώνει ο κ. Βλαστός στο έγγραφό του προς τη Βουλή. Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, οι εν λόγω υποθέσεις εκδικάζονται, μετά από αναβολές, στις 9 Μαρτίου του 2022.

Σε κάποιο σημείο επίσης η ΕΤΑΔ εξηγεί, στην προσπάθειά της να απαντήσει στο γιατί δεν έχει αξιοποιηθεί η έκταση, ότι πέραν «των αυθαίρετων χρήσεων που λαμβάνουν χώρα σε επιμέρους τμήματα της εκμισθωμένης έκτασης αλλά και η εγκατάσταση υπηρεσιών του Δήμου Ιωαννιτών σε αυτήν, οι οποίες λειτουργούν μέχρι και σήμερα, αποτέλεσαν τροχοπέδη στην αξιοποίηση των ακινήτων αυτών από την εταιρία μας».

Βέβαια, η ΕΤΑΔ μπορεί να έχει τα σχέδιά της για το 2022, αλλά υφίστανται και κάποιες πραγματικότητες. Ότι στην έκταση αυτή είναι εγκατεστημένη μια κρίσιμη υπηρεσία του Δήμου Ιωαννιτών, το εργοτάξιο και ότι οι σχεδιασμοί που υπάρχουν (από την προηγούμενη δημοτική αρχή ακόμη) περί μετεγκατάστασης του εργοταξίου σε έκταση δίπλα από την οδό Στ. Νιάρχου, δεν έχουν προχωρήσει ιδιαίτερα. Ότι επίσης, ανεξαρτήτως σχεδιασμών από οποιαδήποτε πλευρά, ο πολίτης δεν έχει σε αυτό το παραλίμνιο κομμάτι καμία πρόσβαση... Συν το γεγονός ότι υπάρχει πάλι ένας σχεδιασμός για δημιουργία παραλίμνιου ποδηλατόδρομου-πεζόδρομου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back