dodoni back
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι δύο… κρίσιμες παράγραφοι για τα ακίνητα

Εικόνα του άρθρου Οι δύο… κρίσιμες παράγραφοι για τα ακίνητα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/09/2018, 20:02
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το θέμα των ακινήτων που εκχωρούνται στο ΕΤΑΔ είναι ιδιαίτερα σύνθετο και τις πτυχές του, αλλά και την αντίδραση που θα σχεδιάσει, συζήτησε σήμερα ο Δήμος Ιωαννιτών με προσκεκλημένους διάφορους φορείς, σε μια άτυπη κατά βάση συζήτηση, η οποία είχε και αντιπολιτευτικές αντιπαραθέσεις.

Οι παρόντες βουλευτές της κυβέρνησης Χρήστος Μαντάς και Γιάννης Στέφος διαβεβαίωσαν ότι ουσιαστικά τα (περισσότερα τουλάχιστον) ακίνητα εξαιρούνται, γιατί προϋποτίθεται ο έλεγχος της κατάστασής τους, αν δηλαδή είναι αρχαιολογικά μνημεία-χώροι, αν βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές, αν είναι κοινόχρηστες υποδομές κ.λπ. Οι νομικοί του Δήμου όμως αντέκρουσαν ένα κομμάτι του ισχυρισμού, με αρκετά πειστικό νομικό τρόπο.

Συνοψίζοντας τα ερωτήματα, είναι τα παρακάτω:

  • Τα 57 ακίνητα της περιβόητης λίστας εκχωρούνται συνολικά ή κατά χρήση;
  • Ο νόμος προβλέπει ότι εξαιρούνται αυτόματα κάποια εξ αυτών ή οι φορείς θα πρέπει να απευθυνθούν στο ΕΤΑΔ για τα περαιτέρω, γιατί ήδη έχουν εκχωρηθεί;
  • Αρκεί ο χαρακτηρισμός μιας περιοχής ως «Natura» π.χ. για να εξαιρεθούν της λίστας;
  • Υπάρχουν ακίνητα που δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του νόμου;

Αρκετοί από όσους-ες παραβρέθηκαν στη σύσκεψη απάντησαν «κατά το δοκούν» και παρά τις δόσεις αλήθειας που είχαν οι απαντήσεις, δεν ήταν πάντα απόλυτα ακριβείς.

Όντως λοιπόν, ο νόμος 4389/16 ορίζει στο άρθρο 196, παράγραφος 4:

«Η κυριότητα και νομή όλων των ακίνητων περιουσιακών στοιχείων τα οποία ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και τον ΕΟΤ και τα διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, μεταβιβάζονται αυτομάτως στην ΕΤΑΔ χωρίς αντάλλαγμα, με τις κατωτέρω εξαιρέσεις:

α. Αιγιαλοί, παραλίες και παρόχθιες εκτάσεις, υδρότοποι,

β. περιοχές Ramsar,

γ. περιοχές Natura,

δ. αρχαιολογικοί χώροι, ε. αμιγώς δασικές εκτάσεις, και λοιπά πράγματα εκτός συναλλαγής.

Σε περίπτωση που μέρος ακινήτου εμπίπτει σε μία από τις ανωτέρω εξαιρέσεις, η κυριότητα του μέρους του ακινήτου που δεν εμπίπτει σε μία από τις ανωτέρω εξαιρέσεις μεταβιβάζεται στην ΕΤΑΔ σύμφωνα με τα ανωτέρω».

Σε αυτή τη γραμμή στάθηκαν οι κυβερνητικοί βουλευτές, ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Βασίλης Μιχελάκης, αλλά και με διαφορετικό κάπως περιεχόμενο, ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης.

Ωστόσο, ο νόμος ορίζει ότι ναι μεν δεν μεταβιβάζεται η κυριότητα των παραπάνω εξαιρέσεων, αλλά ουσιαστικά το ΕΤΑΔ αποφασίζει για τη διαχείρισή τους. Στην αμέσως επόμενη παράγραφο, την 5, ορίζεται το εξής:

«H ΕΤΑΔ εξακολουθεί να διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία που εξαιρούνται από τη μεταβίβαση σύμφωνα, με τα οριζόμενα στην προηγούμενη παράγραφο, υπό την επιφύλαξη υφιστάμενου δικαιώματος οποιουδήποτε νομικού προσώπου, εκτός του Ελληνικού Δημοσίου και του EOT, το οποίο νομικό πρόσωπο έχει αναθέσει τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων στην ΕΤΑΔ, να ανακαλέσει τη σχετική ανάθεση».

Η συζήτηση είχε και αντιπολιτευτική χροιά. Αρχικά, ο αντιδήμαρχος Θανάσης Μανταλόβας έδωσε πιο πολιτικό περιεχόμενο στην παρατήρηση του νομικού συμβούλου του δημάρχου Μανόλη Καπελίδη. Όλως παραδόξως, δεν του απάντησε κάποιος από τους βουλευτές, αλλά ο κ. Μιχελάκης, που υπερασπίστηκε την «υπερισχύ» της παραγράφου 4.

Νωρίτερα, ο κ. Μαντάς είχε επικαλεστεί τις διατάξεις της σχετικής υπουργικής απόφασης που ορίζει ότι πριν την παραχώρηση, θα πρέπει να γίνει ένας προπαρασκευαστικός έλεγχος, αν τελικά εξαιρούνται ή όχι ακίνητα. «Δεν σημαίνει αυτόματη μεταφορά» είπε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε ότι «πρέπει να βλέπουμε ακριβώς περί τίνος πρόκειται πριν κάνουμε ο,τιδήποτε».

Ο δε κ. Στέφος πρόσθεσε αργότερα ότι «δεν μπορεί να είναι παιχνίδι πολιτικής εκμετάλλευσης» η υπόθεση και ότι χρειάζεται «ομόθυμη στάση».

Ο κ. Καχριμάνης από την πλευρά του, πρόσθεσε πως, εφόσον υπάρχει… Natura, τότε όλα εντάξει και έριξε την ευθύνη στο «αφασιακό κράτος» για την καταγραφή.

Ο Βασίλης Καφαράκης της ΔΡΑΣΥ είπε ότι οι «νομικίστικες εξηγήσεις» καλύπτουν την ουσία του θέματος, που είναι ότι «υπάρχει εκχώρηση» και ο Τάκης Τασιούλας της Λαϊκής Συσπείρωσης πρόσθεσε πως η δημοτική αρχή έχει συνευθύνη με τα «αστικά κόμματα» για τις εκχωρήσεις κ.λπ.  Ο Άρης Μπαρτζώκας της παράταξης «Γιάννενα τώρα», αρχικά είπε ότι μειώθηκε κάπως η ανησυχία του, από την τοποθέτηση του κ. Μαντά, προτείνοντας να γίνει μια επιτροπή ειδικών που θα ελέγξει τον κατάλογο και θα δει τι ακριβώς ισχύει για το κάθε ακίνητο.

Ενδιαφέρον είχε η παρατήρηση του προέδρου του ΠΕΑΚΙ Βαγγέλη Παλαντζίδη, ο οποίος τόνισε πως η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού απάντησε σε σχετικό ερώτημα, ότι η απόφαση αφορά ακίνητα του «στενού δημοσίου» και όχι χώρους και υποδομές που είναι κοινόχρηστοι κ.λπ. Η προϋπόθεση να «ζητηθούν» τα ακίνητα για συγκεκριμένη χρήση είναι ένας τρόπος, όπως φαίνεται. Ωστόσο, η ένταξη σε κάποιο στοιχειώδη προγραμματισμό απαιτεί πόρους που συνήθως δεν υπάρχουν και έτσι, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, με τα ακίνητα πρακτικά να είναι «υποθηκευμένα» από τους δανειστές, για την περίπτωση που η χώρα δεν πιάνει δείκτες, ρυθμούς ανάπτυξης κ.λπ…

Η πρώτη σύσκεψη ήταν ενδεικτική των διαθέσεων και της πολυπλοκότητας του θέματος. Η δημοτική αρχή τονίζει «πως θα συνεχίσει τον αγώνα της τόσο σε πολιτικό όσο και σε νομικό επίπεδο, επιδιώκοντας την ευρύτερη δυνατή συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, προκείμενου κανένα από τα 57 ακίνητα που βρίσκονται υπό μεταβίβαση να μην παραχωρηθούν στην ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε.»




ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3