Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Παλιό Πανεπιστήμιο-Νέο Δημαρχείο: «Μια πρόταση είναι…»

Εικόνα του άρθρου Παλιό Πανεπιστήμιο-Νέο Δημαρχείο: «Μια πρόταση είναι…»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/01/2021, 20:43
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το χτεσινό ενημερωτικό σημείωμα της κυβέρνησης ήταν σαφές: «Κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Ελισάφ συζητήθηκαν επίσης οι προτεραιότητες του Δήμου Ιωαννιτών, μεταξύ των οποίων και η συγκέντρωση και συστέγαση όλων των δημοτικών υπηρεσιών σε ένα παλιό κτίριο του Πανεπιστημίου της πόλης, το οποίο σήμερα ανήκει στην ΕΤΑΔ. Στόχος είναι, όπως είπε ο κ. Ελισάφ, αν παραχωρηθεί στο Δήμο, να ανακατασκευαστεί για να γίνει το νέο δημαρχιακό μέγαρο».

Αναμφίβολα, όταν σε μια κυβερνητική ανακοίνωση γίνεται ξεκάθαρη αναφορά στα της παραχώρησης του παλιού Πανεπιστημίου, στη Δομπόλη, η βούληση είναι δεδομένη. Όπως δεδομένη είναι και η αποδοχή του στόχου για στέγαση νέου Δημαρχείου της πόλη των Ιωαννίνων.

Σε σημερινή του ανακοίνωση για τη χτεσινή συνάντηση, το Δημαρχείο Ιωαννίνων έρχεται να διευκρινίσει ότι η στέγαση του νέου Δημαρχείου ήταν «μία από τις προτάσεις που συζητήθηκαν». Όπως επισημαίνεται, ο δήμαρχος μετέφερε στον πρωθυπουργό το καθολικό αίτημα της πόλης για την αξιοποίηση του κτιρίου του παλιού Πανεπιστημίου και το ενδιαφέρον της σημερινής δημοτικής αρχής να παραχωρηθεί στον Δήμο ώστε να αντιμετωπιστούν ζωτικές ανάγκες της πόλης. «Μία από τις προτάσεις που συζητήθηκαν ήταν και η μετατροπή του σε ένα σύγχρονο δημαρχείο, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα συγκέντρωσης όλων των υπηρεσιών του Δήμου και των Νομικών του Προσώπων σε έναν χώρο, γεγονός που θα έχει πολλαπλά οφέλη για τον ίδιο αλλά και τους πολίτες» τονίζεται.

Επί της ουσίας, το Δημαρχείο έρχεται να υποστηρίξει ότι δεν πρόκειται για μια οριστική απόφαση, αλλά για πρόταση. Σημειωτέον ότι αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικτυακή πρωτοβουλία (μέσω avaaz) για μετατροπή του παλιού Πανεπιστημίου σε Κέντρο Μοντέρνας Τέχνης.

Και κάπου εδώ παρεμβαίνει και η Περιφέρεια Ηπείρου για να εκφράσει, με… κομψό τρόπο, τη δυσαρέσκειά της για την πρωτοβουλία του Δήμου Ιωαννιτών και να θυμίσει ότι το κτίριο αυτό το διεκδικεί επί χρόνια. Για να ενισχύσει το αίτημα της διεκδίκησης, ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης ανέφερε ότι η αιρετή Περιφέρεια είναι αυτή που εξόφλησε τα δάνεια της πρώην κρατικής Περιφέρειας για την ανακατασκευή του κτιρίου όπου στεγάζεται σήμερα η Εφορία.

Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, θύμισε δε ότι η Περιφέρεια (επί της θητείας της Τ. Καλογιάννη στη θέση της αντιπεριφερειάρχη) είχε καταθέσει το 2013 ολοκληρωμένη πρόταση για την ανακατασκευή του κτιρίου προκειμένου να στεγαστούν φοιτητικές κατοικίες και εμπορικές χρήσεις. Ωστόσο, η τότε γενική γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Βίκυ Ευταξά, από τον χώρο της ΝΔ, είπε «όχι», με την Περιφέρεια Ηπείρου να αποφεύγει οποιαδήποτε ρήξη.

Στο παρόν, ο κ. Καχριμάνης, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την πρόταση του κ. Ελισάφ για νέο Δημαρχείο, είπε: «Δεν είμαστε ούτε θετικοί ούτε αρνητικοί με την πρόταση του κ. δημάρχου. Το θέμα είναι, το κτίριο να αποκτήσει οντότητα. Υπάρχουν διάφορες προτάσεις, όπως και αυτή του κ. δημάρχου». Και πρόσθεσε: «Σε ό,τι αφορά στην Περιφέρεια, εάν μας πέφτει λόγος, θα συνεργαστούμε με όλους και θα αποφασίσουμε από κοινού»…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back