Λυκ πίσω
ΕΛΛΑΔΑ

Παίζοντας κυρίως… ΝΔ

Εικόνα του άρθρου Παίζοντας κυρίως… ΝΔ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/12/2020, 14:21
ΕΛΛΑΔΑ

Όταν ο πρωθυπουργός έθεσε, τυπικά έστω, υπό τη δικαιοδοσία του τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, υπήρξε χλιαρή αντίδραση. Η τοποθέτηση αυστηρά κομματικών στελεχών δεν ήταν κάτι καινούργιο πάντως, καθώς είναι πρακτική που ακολουθούν σταθερά όλες οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα.

Τα στοιχεία του ΕΣΡ όμως για την προβολή των κομμάτων στα τηλεοπτικά κανάλια πανελλήνιας εμβέλειας, επιβεβαιώνει αυτό που «ψυχανεμίζεται» ο μέσος θεατής: ότι η κυβέρνηση έχει μια ισχυρότατη συμμαχία με τα μεγάλα ΜΜΕ, η οποία αποτυπώνεται στα στοιχεία του ΕΣΡ.

Η έκθεση για το 2019 παρουσιάστηκε στη Βουλή, στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας.

Εκεί, αποτυπώνεται μια εκτόξευση της προβολής της ΝΔ, η οποία από την εκλογή της απολαμβάνει το 57,3% της τηλεοπτικής «πίτας» και ο ΣΥΡΙΖΑ, το 24,9%. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι αντίστοιχα, στο διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση τότε προβαλλόταν σε ποσοστό 41% και η ΝΔ σε ποσοστό 27,1%.

Χαμένοι και στις δύο θητείες, είναι το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ. Από το 8,9% και το 3,4% τον Ιανουάριο-Απρίλιο ’19, έπεσαν στο 5,6% και 2,1% τον Ιούλιο-Δεκέμβριο ’19.

Συντριπτικά είναι τα ποσοστά στις εμφανίσεις πολιτικών στελεχών: 49,4% είναι στελέχη της ΝΔ και 24,6% του ΣΥΡΙΖΑ, 9,4% του ΚΙΝΑΛ και 3,7% του ΚΚΕ. Το ΜέΡΑ25 είναι στο 2,2%.

Με αφορμή τα στοιχεία αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε την άρση εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), Αθ. Κουτρουμάνου, ζητώντας ουσιαστικά την παραίτησή του.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back