Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Παιδικοί σταθμοί: Χωρίς επιδότηση το 46,5% των αιτήσεων στα Γιάννενα

Εικόνα του άρθρου Παιδικοί σταθμοί: Χωρίς επιδότηση το 46,5% των αιτήσεων στα Γιάννενα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/09/2022, 17:47
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Πέρα από τον κάπως… αναχρονιστικό τρόπο υποβολής αιτήσεων, η διαδικασία επιλογής των αιτήσεων για επιδότηση τροφείων (voucher) σε παιδικούς σταθμούς ΚΔΑΠ κ.λπ. άφησε πολλά παιδιά εκτός.

Σύμφωνα με το ΚΚΕ Ιωαννίνων, στο νομό Ιωαννίνων έγιναν αιτήσεις για 5.874 παιδιά και εγκρίθηκαν οι 3.139 (το 53,43%).

Το κόμμα αναφέρει ότι τα υπόλοιπα 2.735 παιδιά, δηλαδή το 46,56 %, αποκλείστηκαν από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα και 2.149 παιδιά έμειναν εκτός, παρότι πληρούσαν τα οικογενειακά κριτήρια, αλλά είχε εξαντληθεί ο προϋπολογισμός.

Το ΚΚΕ τονίζει ότι «παρά τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης για τον ‘αυξημένο’ φετινό προϋπολογισμό, ο αριθμός των παιδιών που καλύφθηκαν από το πρόγραμμα πανελλαδικά είναι ελάχιστα μεγαλύτερος σε σύγκριση με την περσινή χρονιά (169.256, έναντι 167.100 το 2021). Αντιθέτως, ο αριθμός των παιδιών που αποκλείστηκαν πανελλαδικά αυξήθηκε σημαντικά (114.506 παιδιά φέτος έναντι 83.763 παιδιών το περασμένο έτος), ενώ και οι αιτήσεις που έγιναν ήταν περισσότερες».

Σημειώνει ακόμα ότι φέτος προβλεπόταν το «voucher μειωμένης αξίας» για παιδιά οικογενειών με ετήσιο εισόδημα άνω των 27.000 ευρώ, αλλά δεν τηρήθηκε, «καθώς υπήρξαν γονείς που διαπίστωσαν έκπληκτοι πως το voucher που τους χορηγήθηκε είναι ‘μειωμένης αξίας’ παρότι το εισόδημά τους είναι κάτω από  αυτόν τον ‘κόφτη’».

Το ακόμα πιο ενδιαφέρον και χρόνιο πρόβλημα, είναι ότι ακόμα και για τα 2.739 παιδιά που έχουν επιδότησή, δεν επαρκούν οι υποδομές. Όπως αναφέρει το ΚΚΕ, οι δημοτικές δομές (μπορούν να καλύψουν μόλις 1.240 παιδιά και το voucher δεν είναι «αιώνιο» σε ό,τι αφορά τη διάρκειά του.

«Ετσι, οι ισχυρισμοί της υφυπουργού Εργασίας Δ. Μιχαηλίδου ότι η νέα σχολική χρονιά ξεκινά ‘με περισσότερους δικαιούχους από ποτέ’ και ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μη μείνει ‘κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακού σταθμού’ ηχούν εξοργιστικοί στα αυτιά χιλιάδων οικογενειών, που βλέπουν το δικαίωμα των παιδιών τους σε δημόσια και δωρεάν Προσχολική Αγωγή να μετατρέπεται σε κυνήγι του voucher και σε αγώνα δρόμου για μια θέση στους σταθμούς» καταλήγει το ΚΚΕ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back