Μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που προκάλεσε τεράστια πυρκαγιά σε χώρο με σκηνές για εκτοπισμένους στη Ράφα σκότωσε 45 ανθρώπους, δήλωσαν οι γιατροί, ενώ οι εικόνες απανθρακωμένων και διαμελισμένων παιδιών προκάλεσαν την κατακραυγή των ηγετών του κόσμου.
Το υπουργείο Υγείας στην περιοχή που ελέγχεται από τη Χαμάς δήλωσε ότι περίπου οι μισοί από τους νεκρούς ήταν γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι. Ξυπόλυτα παιδιά περιπλανιόντουσαν γύρω από τα καπνίζοντα συντρίμμια τη Δευτέρα, καθώς οι έρευνες για τους νεκρούς συνεχίζονταν και οι οικογένειες που θρηνούσαν ετοιμάζονταν να θάψουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι «κάτι δυστυχώς πήγε τραγικά στραβά» με την αεροπορική επιδρομή. «Ερευνούμε το περιστατικό και θα καταλήξουμε σε συμπεράσματα, γιατί αυτή είναι η πολιτική μας», είπε.
Οι ΗΠΑ, ο πιστότερος σύμμαχος και προμηθευτής όπλων του Ισραήλ, περιέγραψαν τις εικόνες ως καταστροφικές.
Το χτύπημα, ένα από τα πιο θανατηφόρα μεμονωμένα περιστατικά στον οκτάμηνο πόλεμο μέχρι σήμερα, σημειώθηκε δύο ημέρες αφότου το διεθνές δικαστήριο της Χάγης, το οποίο διαιτητεύει μεταξύ κρατών, διέταξε το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως την επιχείρησή του στη Ράφα.
Η διεθνής αποδοκιμασία του πολέμου του Ισραήλ κατά της Χαμάς αυξάνεται σταθερά παράλληλα με τον αριθμό των νεκρών και την ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι μια χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, όπου πιστεύει ότι η ηγεσία της Χαμάς και τέσσερα τάγματα μαχητών έχουν στρατοπεδεύσει με Ισραηλινούς ομήρους, είναι απαραίτητη για την «ολοκληρωτική νίκη».
Η εντολή της Παρασκευής από το Διεθνές Δικαστήριο είναι δεσμευτική, αλλά όχι εκτελεστή. Αρκετές χώρες κάλεσαν το Ισραήλ να υπακούσει στην απόφαση των δικαστών με πλειοψηφία 13-2 στον απόηχο του χτυπήματος στη Ράφα.
Η γειτονική Αίγυπτος και η Ιορδανία, που έχουν συνάψει ειρήνη με το Ισραήλ εδώ και δεκαετίες, καταδίκασαν επίσης το χτύπημα στη Ράφα.
Οι σχέσεις μεταξύ της Αιγύπτου και του Ισραήλ, ψυχρές στις καλύτερες στιγμές, έχουν φτάσει στο ναδίρ από την έναρξη της επιχείρησης στη Ράφα. Η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω τη Δευτέρα, αφού ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι υπήρξε ανταλλαγή πυρών μεταξύ ισραηλινών και αιγυπτιακών στρατιωτών στην περιοχή του περάσματος της Ράφα, κατά την οποία σκοτώθηκε τουλάχιστον ένα μέλος των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας. Οι στρατοί των δύο χωρών εξετάζουν το περιστατικό.
Η Γαλλία δήλωσε εξοργισμένη από το χτύπημα στη Ράφα. «Αυτές οι επιχειρήσεις πρέπει να σταματήσουν», έγραψε ο πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, στο Χ.
Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε ότι η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου πρέπει να γίνει σεβαστή.
«Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο ισχύει για όλους, και για τη διεξαγωγή του πολέμου από το Ισραήλ«, δήλωσε η Μπάερμποκ.
Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, ανάρτησε: «Τρομοκρατημένος από τις ειδήσεις που έρχονται από τη Ράφα σχετικά με τα ισραηλινά πλήγματα που σκοτώνουν δεκάδες εκτοπισμένους, συμπεριλαμβανομένων μικρών παιδιών. Το καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο».
Ο υπουργός Άμυνας της Ιταλίας, Γκουίντο Κροσέτο, δήλωσε ότι βομβιστικές επιθέσεις όπως αυτή της Κυριακής το βράδυ θα έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις για το Ισραήλ.
Με ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης «Χ», ο Σαρλ Μισέλ αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Είναι φρικτό να βλέπεις αθώους Παλαιστίνιους πολίτες να σκοτώνονται στην πρόσφατη επίθεση. Δεν υπάρχει ασφαλής ζώνη για τους εσωτερικά εκτοπισμένους στη Ράφα. Καλώ την ισραηλινή κυβέρνηση να σεβαστεί πλήρως το Διεθνές Δικαστήριο (ICJ) και να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική της επίθεση στη Ράφα».
Μετά τις επικρίσεις για το χτύπημα στη Ράφα, οι IDF δήλωσαν ότι δεν είχαν προβλέψει απώλειες μεταξύ των αμάχων και ότι βομβάρδισαν μια περιοχή εκτός της τελευταίας «ζώνης εκκένωσης» στην οποία οι Παλαιστίνιοι έχουν διαταχθεί να μετακινηθούν, αν και ο ισχυρισμός αυτός φάνηκε να έρχεται σε αντίθεση με έναν προηγούμενο χάρτη «ασφαλούς ζώνης» από τις 22 Μαΐου.
Με πληροφορίες από Guardian, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ. Φωτογραφία: Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών ΕΕ μαζί με τους ομολόγους τους αραβικών χωρών, δήλωσε «τρομοκρατημένος»/European Union