ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ, ημέρα 26η

Εικόνα του άρθρου Πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ, ημέρα 26η
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/11/2023, 11:10
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κατέστρεψαν πολυκατοικίες και σκότωσαν δεκάδες ανθρώπους σε προσφυγικό καταυλισμό στη βόρεια Γάζα. Τουλάχιστον έξι αεροπορικές επιδρομές έπληξαν κατοικημένες περιοχές στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια στα περίχωρα της πόλης της Γάζας την Τρίτη, σκοτώνοντας περισσότερους από 50 ανθρώπους και τραυματίζοντας περίπου 150 άτομα, δήλωσαν αξιωματούχοι της Χαμάς. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δήλωσαν «τρομοκρατημένοι» από την είδηση.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι είχε στοχεύσει τον καταυλισμό για να σκοτώσει τον Ιμπραήμ Μπιάρι - έναν βασικό διοικητή της Χαμάς που συνδέεται με την επίθεση της ομάδας κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και ο οποίος, όπως είπε, είχε καταλάβει πολιτικά κτίρια στην πόλη της Γάζας με τους μαχητές του.

Τουλάχιστον 8.525 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 3.542 παιδιά, έχουν σκοτωθεί σε βομβαρδισμούς στη Γάζα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Χαμάς που εκδόθηκαν πριν από τα πλήγματα στην Τζαμπάλια. Η Γάζα έχει γίνει «νεκροταφείο για χιλιάδες παιδιά», δήλωσε εκπρόσωπος της Unicef.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σημειώσει «πραγματική πρόοδο» τις τελευταίες ώρες στις διαπραγματεύσεις για την εξασφάλιση ασφαλούς διέλευσης για τους Αμερικανούς και άλλους ξένους που επιθυμούν να αναχωρήσουν από τη Γάζα, δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ «καταδίκασε έντονα» το ισραηλινό χτύπημα στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια, προειδοποιώντας ότι η επέκταση των επιθέσεων του Ισραήλ αποτελεί «επικίνδυνη κλιμάκωση» που θα «υπονομεύσει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης και αποκλιμάκωσης».

Δύο παιδιά από την Γαλλία σκοτώθηκαν στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας. Το υπουργείο επανέλαβε την έκκλησή του για ανθρωπιστική παύση των μαχών και απαίτησε να επιτραπεί στους Γάλλους υπηκόους και τους ξένους πολίτες να εγκαταλείψουν τη Γάζα.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας και η Χαμάς ανέφεραν νέες συγκρούσεις την Τρίτη, κυρίως γύρω από την πόλη της Γάζας, όπου ισραηλινά άρματα μάχης και πεζικό στόχευσαν εισόδους τούνελ και θέσεις εκτόξευσης ρουκετών. Οι μαχητές της Χαμάς απάντησαν με πολυβόλα και πυραύλους. Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) δήλωσαν ότι έπληξαν περίπου 300 στόχους από τη Δευτέρα, πλήττοντας στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Χαμάς και σκοτώνοντας "πολλούς" μαχητές, συμπεριλαμβανομένου του Νισάμ Αμπού Ατζίνα, διοικητή του τάγματος Beit Lahiya της Χαμάς.


Πολυεθνική δύναμη

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ εξετάζουν το ενδεχόμενο μιας πολυεθνικής δύναμης που θα μπορούσε να περιλαμβάνει αμερικανικά, βρετανικά και γαλλικά στρατεύματα στη Λωρίδα της Γάζας, σε περίπτωση που οι ισραηλινές δυνάμεις καταφέρουν να εκδιώξουν τη Χαμάς, σύμφωνα με δημοσίευμα. Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι φέρονται επίσης να έχουν συζητήσει μια δεύτερη επιλογή που θα δημιουργούσε μια ειρηνευτική δύναμη ή μια τρίτη επιλογή που θα έθετε τη Γάζα υπό προσωρινή εποπτεία του ΟΗΕ.

Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούθι της Υεμένης δήλωσαν ότι έχουν εκτοξεύσει «μεγάλο αριθμό» βαλλιστικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών προς το Ισραήλ. Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της οργάνωσης, Γιαχία Σαρί, δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα την Τρίτη ότι η επιχείρηση αυτή είναι η τρίτη με στόχο το Ισραήλ, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες.

Η σύγκρουση έχει στοιχίσει τη ζωή σε 67 εργαζόμενους της παλαιστινιακής υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNRWA), περιπλέκοντας τις προσπάθειες για τη λειτουργία 150 καταφυγίων που έχουν κατακλυστεί από περισσότερους από 670.000 εκτοπισμένους. Περίπου 8.000 άνθρωποι βρίσκουν καταφύγιο - και φράζουν - μια βάση εφοδιασμού στη Ράφα.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, επανέλαβε την έκκλησή του για άμεση κατάπαυση του πυρός και κάλεσε όλες τις πλευρές να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Δήλωσε ότι είναι «θορυβημένος από τις αναφορές ότι τα δύο τρίτα αυτών που έχουν σκοτωθεί είναι γυναίκες και παιδιά».


Θα ανοίξει η Ράφα;

Το συνοριακό πέρασμα της Ράφα θα ανοίξει την Τετάρτη για ορισμένους τραυματισμένους Παλαιστίνιους, προκειμένου να ολοκληρώσουν τη θεραπεία τους σε αιγυπτιακά νοσοκομεία, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Ογδόντα ένας κάτοικοι της Γάζας με σοβαρούς τραυματισμούς θα εισέλθουν στην Αίγυπτο για να λάβουν θεραπεία, δήλωσε η Γενική Αρχή Διαβάσεων και Συνόρων στη Γάζα.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, θα επισκεφθεί την Παρασκευή το Ισραήλ για συναντήσεις με μέλη της κυβέρνησης. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Μπλίνκεν επισκέφθηκε το Ισραήλ, την Ιορδανία, το Κατάρ, το Μπαχρέιν, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.

Αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι επίκειται «καταστροφή της δημόσιας υγείας» στη Γάζα εν μέσω υπερπληθυσμού, μαζικών εκτοπίσεων και ζημιών στις υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης. Κατά την ίδια ενημέρωση Τύπου, εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα παιδιά προειδοποίησε για τον κίνδυνο θανάτων βρεφών λόγω αφυδάτωσης με μόλις το 5% των κανονικών αποθεμάτων νερού να είναι διαθέσιμο.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς δήλωσε την Τρίτη ότι θα απελευθερώσει ορισμένους από τους ξένους ομήρους που βρίσκονται στην αιχμαλωσία της «τις επόμενες ημέρες». Ο ισραηλινός στρατός αύξησε τον αριθμό των ομήρων που, όπως λέει, επιβεβαιώθηκε ότι κρατούνται στη Γάζα από τη Χαμάς σε 240. Η Χαμάς έχει απελευθερώσει μέχρι στιγμής τέσσερις ομήρους πίσω στο Ισραήλ.

Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ δήλωσε ότι δεν βλέπει να πλησιάζει συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων. Ο Tzachi Hanegbi δήλωσε επίσης ότι «η ημέρα μετά τον πόλεμο δεν είναι κοντά» και ότι η Χαμάς «πρέπει να πάψει να υπάρχει».


Παραιτήσεις

Η Βολιβία διέκοψε τους διπλωματικούς δεσμούς με το Ισραήλ λόγω των επιθέσεών του στη Γάζα. Η αριστερή κυβέρνηση της Βολιβίας κατηγόρησε το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως είπε, που διαπράττονται στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο διευθυντής του γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Νέα Υόρκη παραιτήθηκε από τη θέση του, διαμαρτυρόμενος ότι ο ΟΗΕ «αποτυγχάνει» στο καθήκον του να αποτρέψει αυτό που κατηγοριοποιεί ως γενοκτονία των Παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα υπό ισραηλινό βομβαρδισμό και αναφέροντας ότι οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και μεγάλο μέρος της Ευρώπης είναι «απολύτως συνυπεύθυνοι για την τρομακτική επίθεση».


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back