ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Παράταση στη συμφωνία για τα σιτηρά

Εικόνα του άρθρου Ουκρανία: Παράταση στη συμφωνία για τα σιτηρά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/05/2023, 22:41
ΚΟΣΜΟΣ

Η συμφωνία της Ουκρανίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας παρατάθηκε για δύο ακόμη μήνες, μία ημέρα πριν η Ρωσία την εγκαταλείψει λόγω των εμποδίων στις δικές της εξαγωγές.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την παράταση σε τηλεοπτικό διάγγελμα και επιβεβαιώθηκε από τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Η ροή των πλοίων μέσω του διαδρόμου είχε σταματήσει τις τελευταίες ημέρες, ενώ η συμφωνία φαίνεται ότι θα έληγε αύριο, Πέμπτη.

«Η συμφωνία για τον διάδρομο σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας παρατάθηκε κατά δύο μήνες με τις προσπάθειες της Τουρκίας», είπε ο Ερντογάν, ο οποίος ευχαρίστησε επίσης τους Ρώσους και Ουκρανούς ηγέτες και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για τη βοήθειά τους.

Τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία μεσολάβησαν στη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας τον Ιούλιο του περασμένου έτους για 120 μέρες, για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης που επιδεινώθηκε από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, έναν από τους κορυφαίους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο.

Η Μόσχα αρχικά φαινόταν απρόθυμη να επεκτείνει το σύμφωνο εκτός αν ικανοποιούνταν ένας κατάλογος απαιτήσεων σχετικά με τις δικές της εξαγωγές γεωργικών προϊόντων.

«Αυτή είναι μια ευκαιρία να βοηθήσουμε στη διασφάλιση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας, όχι με λόγια, αλλά με πράξεις. Πρώτα και κύρια, να βοηθήσουμε τις χώρες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη», δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, επιβεβαιώνοντας την παράταση.

«Η αξιολόγησή μας βάσει αρχών για τις συμφωνίες της Κωνσταντινούπολης της 22ας Ιουλίου 2022 δεν έχει αλλάξει και οι στρεβλώσεις στην εφαρμογή τους θα πρέπει να διορθωθούν το συντομότερο δυνατό».

Ενώ οι ρωσικές εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων δεν υπόκεινται σε κυρώσεις της Δύσης που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Μόσχα λέει ότι οι περιορισμοί στις πληρωμές, την επιμελητεία και την ασφάλιση έχουν αποτελέσει εμπόδιο στις αποστολές.

Ο απεσταλμένος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη είπε ότι η συμφωνία παρατάθηκε επειδή «ακόμα δεν χάνουμε την ελπίδα» ότι τα προβλήματα με τις ρωσικές εξαγωγές θα ‘λυθούν’».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέρριψαν τις καταγγελίες της Ρωσίας. Η πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα: «Εξάγει σιτηρά και λιπάσματα στα ίδια επίπεδα, αν όχι υψηλότερα, από πριν από την εισβολή».

Η Ουκρανία χαιρέτισε την παράταση, αλλά ένας ανώτερος αξιωματούχος είπε ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στη Ρωσία να σαμποτάρει τη συμφωνία και πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιεί τα τρόφιμα «ως όπλο και εκβιασμό».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back