Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Ο Πούτιν επισκέπτεται δύο περιοχές στην Ουκρανία

Εικόνα του άρθρου Ρωσία: Ο Πούτιν επισκέπτεται δύο περιοχές στην Ουκρανία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/04/2023, 13:28
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επισκέφθηκε τις δυνάμεις ασφαλείας σε τμήματα της Ουκρανίας που η Ρωσία λέει ότι προσάρτησε πέρυσι, ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά που συνεδριάζουν στην Ιαπωνία καταδίκασαν ένα ρωσικό σχέδιο για την τοποθέτηση πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία.

Το Κρεμλίνο ανέφερε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν επισκέφθηκε τις περιοχές Χερσώνα και Λουχάνσκ, συμμετέχοντας σε συνεδρίαση της στρατιωτικής διοίκησης στην πρώτη και επισκεπτόμενος το αρχηγείο της εθνικής φρουράς στη δεύτερη.

Το Κρεμλίνο δεν ανέφερε πότε πραγματοποίησε τις επισκέψεις.

Σε βίντεο που κυκλοφόρησε το Κρεμλίνο νωρίς την Τρίτη εμφανίζεται ο Πούτιν να επισκέπτεται το διοικητήριο των ρωσικών δυνάμεων στη νότια περιοχή της Χερσώνας. Ο Πούτιν φαίνεται να λαμβάνει αναφορές από τους κορυφαίους στρατιωτικούς.

Στο βίντεο φαίνεται η συνάντησή του με τον διοικητή των ρωσικών αερομεταφερόμενων δυνάμεων, στρατηγό Μιχαήλ Τεπλίνσκι και άλλους ανώτερους στρατιωτικούς για να συζητήσουν την κατάσταση στην Χερσώνα και την Ζαπορίζια, τις οποίες η Ρωσία προσάρτησε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

«Είναι σημαντικό για μένα να ακούσω τη γνώμη σας για την κατάσταση, να σας ακούσω, να ανταλλάξουμε πληροφορίες», είπε ο Ρώσος πρόεδρος, σύμφωνα με βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το Κρεμλίνο.

Στη συνέχεια μετέβη με ελικόπτερο στο αρχηγείο της Ρωσικής Εθνοφρουράς στην περιοχή του Λουγκάνσκγια να ακούσει αναφορές για την κατάσταση εκεί.

Η Ρωσία κατέλαβε τις περιφέρειες της Χερσώνας και του Λουγκάνσκ μαζί με τις περιοχές Ντόνετσκ και Ζαπορίζια τον Σεπτέμβριο σε μια κίνηση που απορρίφθηκε από το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου ως παράνομη προσάρτηση.


Πυρηνικά

Εντείνοντας την πίεση στο Κίεβο και τους δυτικούς υποστηρικτές του, ο Πούτιν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Ρωσία θα τοποθετήσει μικρότερης εμβέλειας, τα λεγόμενα τακτικά πυρηνικά όπλα στη στενή σύμμαχο Λευκορωσία, η οποία επίσης συνορεύει με την Ουκρανία.

Η Ρωσία λέει ότι η ανάπτυξη αυτή της επιβλήθηκε από την επέκταση της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ προς τα σύνορά της.

Ήταν η πρώτη φορά που η Ρωσία δήλωσε ότι θα τοποθετήσει πυρηνικά όπλα στο έδαφος μιας άλλης χώρας από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου πριν από τρεις δεκαετίες και φάνηκε να αυξάνει το διακύβευμα, τουλάχιστον συμβολικά, σε μια εντεινόμενη αντιπαράθεση με τη Δύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στην Ιαπωνία, οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 καταδίκασαν την Τρίτη το σχέδιο της Ρωσίας να τοποθετήσει πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία ως «απαράδεκτο».

«Η ανεύθυνη πυρηνική ρητορική της Ρωσίας και η απειλή της να αναπτύξει πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία είναι απαράδεκτες», ανέφεραν οι υπουργοί σε ανακοίνωσή τους στο τέλος της τριήμερης συνάντησής τους στην Ιαπωνία.

«Οποιαδήποτε χρήση χημικών, βιολογικών ή πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία θα έχει σοβαρές συνέπειες».


Σιτηρά

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, έχει ισοπεδώσει πόλεις, έχει αναγκάσει εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και έχει εγείρει φόβους για παγκόσμια έλλειψη τροφίμων λόγω της διακοπής των προμηθειών σιτηρών.

Όμως ο τελευταίος συναγερμός για τα τρόφιμα φάνηκε να έχει λήξει, καθώς το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, δήλωσε ότι οι επιθεωρήσεις των πλοίων που μεταφέρουν σιτηρά από την Ουκρανία ξεκίνησαν ξανά μετά από μια παύση που απειλούσε να κλείσει τον ναυτιλιακό διάδρομο της Μαύρης Θάλασσας.

Ο Pyotr Ilyichyov, επικεφαλής του τμήματος διεθνών οργανισμών του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, δήλωσε στο RIA ότι η διέλευση των πλοίων με σιτηρά εξαρτάται τόσο από τον καιρό όσο και από το πόσο καλά τηρούν τις διαδικασίες.

Παραμένει ασαφές αν η συμφωνία για τα σιτηρά, που ισχύει από τον περασμένο Ιούλιο, θα ανανεωθεί, καθώς η Ρωσία καταγγέλλει ότι μια άλλη συμφωνία, που αποσκοπεί στη διευκόλυνση των δικών της εξαγωγών γεωργικών προϊόντων και λιπασμάτων, δεν έχει τηρηθεί.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Ρωσία αθετεί τις υποσχέσεις της προς τις χώρες σε όλο τον κόσμο που εξαρτώνται από τα σιτηρά της περιοχής.

Με πληροφορίες από Euronews, Reuters

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back