ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι παρουσίασε το «σχέδιο νίκης» του

Εικόνα του άρθρου Ουκρανία: Ο Ζελένσκι παρουσίασε το «σχέδιο νίκης» του
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/10/2024, 21:38
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι παρουσίασε στο Κοινοβούλιο την Τετάρτη το πολυαναμενόμενο «σχέδιο νίκης» του, καλώντας τους συμμάχους του να λάβουν επείγοντα μέτρα για την ενίσχυση του Κιέβου σε μια επισφαλή στιγμή, σε μια προσπάθεια να τερματιστεί ο πόλεμος με τη Ρωσία το επόμενο έτος.

Καθώς οι δυνάμεις της Μόσχας προελαύνουν στα ανατολικά και ένας ζοφερός χειμώνας με διακοπές ρεύματος διαφαίνεται, δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι το σχέδιό του περιλαμβάνει πέντε βασικά σημεία που βρίσκονται στα χέρια των συμμάχων του, συμπεριλαμβανομένης μιας άνευ όρων πρόσκλησης να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ τώρα και της υποστήριξης με όπλα.

Σε αντάλλαγμα, προσέφερε έναν δυτικό ρόλο στην ανάπτυξη των φυσικών ορυκτών πόρων της Ουκρανίας και δήλωσε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ασφάλεια του ΝΑΤΟ και να αντικαταστήσουν ορισμένες από τις αμερικανικές δυνάμεις στην Ευρώπη.

Ο Ζελένσκι, ο οποίος έχει ζητήσει ανελλιπώς ένα «δίκαιο» τέλος του πολέμου, λέει ότι το σχέδιό του είναι απαραίτητο για να αναγκάσει το Κρεμλίνο να διαπραγματευτεί με καλή πίστη, αν και φάνηκε να αναγνωρίζει στην ομιλία του ότι ορισμένοι σύμμαχοι βλέπουν διαφορετικά το τέλος του πολέμου.

Το σχέδιό του πρότεινε τη δημιουργία ενός «ολοκληρωμένου πακέτου μη πυρηνικής στρατηγικής αποτροπής» στο εσωτερικό της Ουκρανίας για την προστασία από τις απειλές της Ρωσίας και την καταστροφή της στρατιωτικής της ισχύος. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά είπε ότι υπήρχε ένα πρόσθετο μυστικό προσάρτημα που δεν μπορούσε να αποκαλύψει.

Το σχέδιο, πρόσθεσε, προβλέπει επίσης έναν δυτικό ρόλο που θα επενδύει και θα προστατεύει από κοινού τους φυσικούς ορυκτούς πόρους της Ουκρανίας από τις ρωσικές επιθέσεις, καθώς και δεσμεύσεις για μεταπολεμική ανοικοδόμηση.

Την ομιλία παρακολούθησαν κορυφαία στελέχη του στρατού, των μυστικών υπηρεσιών και των πολιτικών υπηρεσιών, καθώς και βουλευτές, ορισμένοι από τους οποίους σηκώθηκαν περιστασιακά όρθιοι για να χειροκροτήσουν, ενώ επικρίθηκε από ορισμένους άλλους.

Αντιδράσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας

Το ΝΑΤΟ έχει δηλώσει ότι η Ουκρανία οδεύει προς ένταξη, αλλά έχει σταματήσει να απευθύνει πρόσκληση. Ο νέος επικεφαλής της συμμαχίας, Μαρκ Ρούτε, δήλωσε ότι το σχέδιο είναι ένα ισχυρό μήνυμα, αλλά ότι δεν είναι σε θέση να το υποστηρίξει στο σύνολό του όπως έχουν τα πράγματα.

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να σχολιάσει λεπτομέρειες, αλλά ότι το Κίεβο πρέπει να «αποθρασυνθεί» και να συνειδητοποιήσει τη ματαιότητα των πολιτικών που ακολουθεί.

Η ίδια η πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας έχει ενισχυθεί από τις μεταφορές όπλων και προσωπικού από τη Βόρεια Κορέα, όπως είπε ο Ζελένσκι. Νωρίτερα φέτος, η Δύση και η Ουκρανία δήλωσαν ότι το Ιράν είχε στείλει στη Ρωσία βαλλιστικούς πυραύλους κοντινού βεληνεκούς, κάτι που η Μόσχα διέψευσε.

Ο κουρασμένος στρατός της Ουκρανίας αγωνίζεται να βρει τρόπο να σταματήσει τα στρατεύματα της Μόσχας που προελαύνουν στα ανατολικά, καταλαμβάνοντας το ένα χωριό μετά το άλλο και απειλώντας το κέντρο εφοδιασμού του Ποκρόβσκ.

Και οι αμερικανικές εκλογές

Η βαθιά αβεβαιότητα από τη διαφαινόμενη αλλαγή εξουσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει κάνει την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη και οι εκλογές του Νοεμβρίου θα μπορούσαν να ωθήσουν τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ήταν σταθερά επιφυλακτικός απέναντι στη βοήθεια προς την Ουκρανία, να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.

Ο Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος έχει δεσμευτεί να τερματίσει γρήγορα τον πόλεμο πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του, αν επανεκλεγεί, μια ιδέα που οι υποστηρικτές του Κιέβου φοβούνται ότι θα μπορούσε να περιλαμβάνει συντριπτικές παραχωρήσεις στο όνομα μιας γρήγορης συμφωνίας.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι θα μεταβεί σε σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες την Πέμπτη για να παρουσιάσει το σχέδιό του.

Με πληροφορίες από Reuters. Φψτογραφία: Ο Ουκρανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Κοινοβούλιο όπου παρουσιάζει το σχέδιό του για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία/Volodymyr Zelenskyy/Χ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back Ντοτη3