ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Όχι στο «όχι» για τα σκουπίδια της Λευκάδας

Εικόνα του άρθρου Όχι στο «όχι» για τα σκουπίδια της Λευκάδας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/10/2016, 18:30
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πολλές… αρνήσεις μαζεύτηκαν για το αν τελικά θα δεχτεί ο ΧΥΤΑ Ιωαννίνων ή κάποιος άλλος ΧΥΤΑ στην Ήπειρο, τα σκουπίδια της Λευκάδας. Το θέμα έχει ξεκινήσει από το περασμένο καλοκαίρι και έχει εξελιχθεί σε πεδίο κεντρικής πολιτικής αντιπαράθεσης, με τα στρατόπεδα όμως να μην είναι ακριβώς οριοθετημένα. Για παράδειγμα, ο περιφερειακός φορέας αποφάσισε να μη δεχτεί τα σκουπίδια, ενώ ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης σύστησε το αντίθετο. Αυτός ήταν και ο λόγος μιας σφοδρής σύγκρουσης το καλοκαίρι στον ίδιο πολιτικό χώρο, με τον πρόεδρο του περιφερειακού φορέα Στάθη Γιαννούλη και την Περιφέρεια να είναι τα δύο «αντίπαλα» σημεία.

Πριν από λίγες μέρες ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Γιάννης Μιχελάκης ακύρωσε την αρνητική απόφαση του φορέα, οπότε επί του παρόντος (και θεωρητικά), μπορούν να έρθουν σκουπίδια από τη Λευκάδα στα Γιάννενα. Ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ιωαννίνων Σπύρος Κωνσταντόπουλος πάντως με σημερινές του δηλώσεις είπε ότι θα ακολουθήσει νομική οδό, εκφράζοντας επιφυλάξεις για τα τυπικά της απόφασης και αν αυτή είναι νόμιμη. «Υπάρχουν τρωτά σημεία στην απόφαση» είπε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι δεν υπάρχει έγκριση του γενικού γραμματέα του υπουργείου κ.α.

Προφανώς, τα σκουπίδια δεν θα έρθουν αύριο το πρωί. Όπως είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος, απαιτούνται αποφάσεις αιρετών οργάνων, προγραμματικές συμβάσεις κ.α. Το πραγματικό ερώτημα όμως είναι τι όγκο θα δεχθούν ο ΧΥΤΑ Ιωαννίνων (ή) και οι υπόλοιποι, καθώς από το καλοκαίρι που παρουσιάστηκε το πρόβλημα, η Λευκάδα δεν έδωσε κάποια λύση. Τα σκουπίδια πηγαίνουν σε ΧΑΔΑ (σε μια κάπως… βελτιωμένη χωματερή δηλαδή) και δεν υπήρξε κάποια αλλαγή σε αυτό. Ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε ότι δεν έχει εικόνα για το σημερινό όγκο σκουπιδιών που θέλει να «διώξει» η Λευκάδα.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος τέλος δήλωσε ανικανοποίητος από την προχτεσινή δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή για το θέμα, ότι δηλαδή πρέπει να υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ των φορέων κ.λπ. «Δεν είμαστε αρνητικοί, αλλά όχι να φορτώνουμε τα σκουπίδια σε άλλες περιφέρειες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντόπουλος.  

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back