Κάπως διαλλακτικός εμφανίστηκε σήμερα ο πρόεδρος του περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου Στάθης Γιαννούλης, βγαίνοντας από το γραφείο του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Βασίλη Μιχελάκη, για το θέμα της μεταφοράς απορριμμάτων από τη Λευκάδα στους ΧΥΤΑ της Ηπείρου.
Ο λόγος είναι ότι δεν πρόκειται να έρθουν άμεσα απορρίμματα, καθώς η απαιτούμενη γραφειοκρατία δεν πέφτει κάτω του… Δεκαπενταύγουστου. Ο δήμος Λευκάδας, έχοντας στα χέρια του την έγκριση από τις δύο αποκεντρωμένες διοικήσεις Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας και Δυτικής Ελλάδας-Ιονίων νήσων, θα πρέπει να κάνει κάποια πράγματα, πρώτα από όλα να υποβάλλει τις προγραμματικές συμφωνίες για υπογραφή. Ο κ. Γιαννούλης πάντως είπε ότι η άρνηση του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ Ηπείρου δεν πρόκειται να αλλάξει, ακόμα και αν η ποσότητα των σκουπιδιών που θα έρθουν από τη Λευκάδα θα είναι λιγότερη τελικά.
Ο άλλος λόγος, είναι ότι στη συζήτηση με τον κ. Μιχελάκη, «έπεσε» η πρόταση για τον ΧΥΤΑ στην Πάλαιρο. Αυτή η πρόταση φαντάζει μεν οικονομικότερη για τη Λευκάδα, αλλά ο κ. Γιαννούλης συζητάει για ένα μέρος που είναι εκτός δικαιοδοσίας του. Υπό αυτή την έννοια, όπως ο ΦΟΔΣΑ Ηπείρου δεν δέχεται τη μεταφορά, δεν υποχρεούται συμφωνήσει ούτε η διοικητική δομή στην Ηλεία (που σε σύγκριση με την κατάσταση που επικρατεί εκεί, η Ήπειρος είναι… πεντακάθαρη από σκουπίδια).
Ο κ. Γιαννούλης αναγνώρισε το πρόβλημα του δήμου Λευκάδας, όντας συγκαταβατικός ακόμα και απέναντι στο ζήτημα της υπερβολικής ολιγωρίας της Λευκάδας στην κατασκευή ΧΥΤΑ. Όπως φαίνεται, ο ΦΟΔΣΑ γνωρίζει ότι η ποσότητα τριών μηνών σκουπιδιών από το νησί δεν είναι δα κάτι που δεν μπορεί να εξυπηρετήσουν οι δομές της Ηπείρου. Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Γιαννούλης, «σήμερα είναι η Λευκάδα, αύριο μπορεί να είναι κάποιος άλλος». Σημειώνεται ότι ήδη, είχε εκφράσει μια ανάλογη επιθυμία και η Κέρκυρα, η οποία έλυσε το πρόβλημά της προσωρινά. Ο κ. Γιαννούλης τέλος, τόνισε ότι αναγνωρίζει και το θέμα του δημοσίου συμφέροντος, υπό το οποίο υπογράφηκε η απόφαση για μεταφορά των απορριμμάτων, προσθέτοντας ότι υπάρχουν περιθώρια αλλαγών σε αυτή την απόφαση. Εάν αυτή παραμείνει ως έχει, τόνισε ότι η διοίκηση του ΦΟΔΣΑ είναι έτοιμη να υποστεί τις νομικές συνέπειες.
Ο κ. Μιχελάκης από την πλευρά του πάντως προσέγγισε το θέμα διαφορετικά: «Κακώς υπάρχει αυτή η αναστάτωση» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι, ανεξάρτητα από τις ολιγωρίες και τις καθυστερήσεις, η πολιτεία πρέπει να λύνει τα προβλήματα. «Εάν ο χρόνος ζωής ενός κυττάρου (σ.σ. ΧΥΤΑ) πέσει από 3 χρόνια στους 32 μήνες, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα η απειλή στη δημόσια υγεία» τόνισε, απαντώντας στο, βασικό τελικά, επιχείρημα του ΦΟΔΣΑ, ότι εάν δεχθούμε έστω και για 3 μήνες τα απορρίμματα της Λευκάδας, θα μειωθεί ο χρόνος ζωής των ΧΥΤΑ της Ηπείρου.
Την ερχόμενη Δευτέρα, καλώς εχόντων, θα γίνει νέα σύσκεψη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στην οποία θα συμμετάσχουν και τεχνικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες, ώστε να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα.