ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Όχι στην ιδιωτικοποίηση στα απορρίμματα»

Εικόνα του άρθρου «Όχι στην ιδιωτικοποίηση στα απορρίμματα»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/02/2021, 10:35
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τέσσερα σωματεία εργαζόμενων στους ΟΤΑ Πρέβεζας, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Άρτας, συνυπογράφουν ανακοίνωση για τη διαχείριση απορριμμάτων. Χαρακτηρίζουν «ψευτοκαβγάδες» τις διαφωνίες των δημάρχων της περιοχής για τη λειτουργία και διαχείριση των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), «την ίδια στιγμή που οι υπηρεσίες καθαριότητας στις οποίες δουλεύουμε είναι υποστελεχωμένες, μισο-ιδιωτικοποιημένες και ο λαός μας πληρώνει τα σκουπίδια που πετάει για χρυσάφι μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη».

Οι σύλλογοι ανατρέχουν στην πρόσφατη ιστορία της διαχείρισης απορριμμάτων στην Ήπειρο, τις εκχωρήσεις σε ιδιώτες (Ελευθεροχώρι) και τον τρόπο κατασκευής των ΣΜΑ και αναφέρουν ότι «οι Δήμοι πληρώνουν στον επιχειρηματικό όμιλο (ΤΕΡΝΑ) ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα  80.000 τόνων με 50€/τόνο σκουπιδιών, είτε μεταφέρουν τα σκουπίδια τους και γίνει η επεξεργασία είτε όχι. Ο επιχειρηματικός όμιλος από την πλευρά του, λειτουργεί ένα εργοστάσιο με  πρώτη ύλη τα σκουπίδια που του μεταφέρουν με έξοδά τους οι Δήμοι, πουλάει ανακυκλώσιμο υλικό και ρεύμα ( σαν ΑΠΕ) και μετά οι Δήμοι παίρνουν με δικά τους έξοδα και το υπόλειμμα της επεξεργασίας από το χώρο και το μεταφέρουν για ταφή».

Αναφέρουν επίσης ότι οι υπηρεσίες στους Δήμου «διαλύονται» και το προσωπικό που συνταξιοδοτείται, σπάνια αντικαθίσταται.

Συμπεραίνουν ότι «το μόνο σίγουρο είναι ότι ο λογαριασμός θα ανεβαίνει όπως έγινε ήδη στο Δήμο Ηγουμενίτσας, που άνοιξε το χορό της αύξησης των ανταποδοτικών τελών, οι εργασιακές σχέσεις θα χειροτερεύουν μπροστά στην αύξηση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων και θύματα όπως πάντα η προστασία του περιβάλλοντος και η υγεία μας». 

Μεταξύ άλλων ζητούν να μην προχωρήσουν οι ΣΔΙΤ, να καταργηθεί ο ανταποδοτικός χαρακτήρας της διαχείρισης απορριμμάτων, να γίνει «ορθολογική μεταφορά των ΑΣΑ μέσω των σταθμών μεταφόρτωσης», να υλοποιηθούν από τους Δήμους, προγραμμάτων μείωσης του όγκου αποβλήτων, να διασφαλιστούν όλοι οι εργαζόμενοι με πλήρη δικαιώματα, να γίνουν νέες προσλήψεις και να χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό το σύνολο των υπηρεσιών των Δήμων.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back