H Πάργα είναι ένας από τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, που τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο δυσκολεύεται να διαχειριστεί, σε κάποια πεδία, τη μεγάλη επισκεψιμότητα. Το κυκλοφοριακό πρόβλημα είναι έντονο, με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές να προβληματίζονται για τις περιπτώσεις που υπάρχουν έκτακτα συμβάντα και για την καλύτερη και πιο γρήγορη κυκλοφορία οχημάτων της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ.
Σύμφωναμε τον δήμαρχο Πάργα Νίκος Ζαχαριάς, τις βραδινές ιδίως ώρες του καλοκαιριού ο κόσμος –κάτοικοι, τουρίστες και επισκέπτες- που κινείται στην Πάργα φτάνει μέχρι και τους 40.000.
Αυτό τουλάχιστον είπε σε ευρεία σύσκεψη που έγινε στην Πάργα για ζητήματα πυρασφάλειας, κυκλοφοριακών ρυθμίσεων κλπ, με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου.
Σε ανακοίνωση της Περιφέρειας, αναφέρεται ότι ο συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου Δημήτρης Μαυρογιώργο, τόνισε ότι στην Πάργα εξαιτίας του γεωγραφικού της ανάγλυφου αλλά και της μεγάλης επισκεψιμότητας τους καλοκαιρινούς μήνες, απαιτείται να βρίσκονται σε συνεχή ετοιμότητα όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες.
Ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου ενημέρωσε για τα σχέδια εκκένωσης που υπάρχουν σε όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις της περιοχής και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξουν μέτρα αποσυμφόρησης της κυκλοφορίας τόσο στην πόλη της Πάργας όσο και στην περιοχή του Βάλτου. Συγκεκριμένα, είπε ότι πρέπει να ξεπεραστούν τα ζητήματα που υπάρχουν με απαλλοτριώσεις κτημάτων ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διαπλατύνσεις αγροτικών δρόμων που στη συνέχεια θα μπορούν να χρησιμοποιούνται ως «έξοδοι» από την περιοχή του Βάλτου.
Ο κ. Ζαχαριάς είπε ότι έχουν αυξηθεί οι θέσεις στάθμευσης των αυτοκινήτων στο Βάλτο, ζητώντας περαιτέρω αύξηση της δύναμης του Αστυνομικού Τμήματος Πάργας. Η Αστυνομία, από την πλευρά της, διά στόματος του αστυνομικού διευθυντή Ηπείρου Βασίλη Μουσελίμνη, υποστήριξε ότι η Αστυνομία έχει συνεχή παρουσία στην Πάργα και στον Βάλτο, «όμως δεν μπορεί να υπάρχει ένας αστυνομικός για κάθε αυτοκίνητο».
Εκτίμησε δε ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις από το Δήμο για περιορισμό της κίνησης των βαρέων οχημάτων σε ώρες αιχμής, να βελτιωθεί η σήμανση και να αποτραπεί η στάθμευση οχημάτων σε σημεία που ήδη έχουν καταγραφεί ότι προκαλούν μποτιλιαρίσματα.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ζήτησε ως άμεσο μέτρο την τοποθέτηση πυροσβεστικών στομίων με αυτόνομες σωληνώσεις στην παραλία του Βάλτου.
Τέλος το ΕΚΑΒ και η Πυροσβεστική έθεσαν το εξής κρίσιμο ζήτημα: «Κάθε καθυστέρηση από μποτιλιάρισμα μπορεί να αποβεί μοιραία».