πλαισιο πισω tc1
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια επιστροφή: Από το υπουργείο Πολιτισμού στον Δήμο Ιωαννιτών

Εικόνα του άρθρου Μια επιστροφή: Από το υπουργείο Πολιτισμού στον Δήμο Ιωαννιτών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/05/2024, 11:37
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια συνεργασία που διαφαινόταν εδώ και καιρό, έγινε πραγματικότητα. Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας θα έχει σύμβουλο στο πλευρό του τη Βαρβάρα Παπαδοπούλου, την πρώην προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας και πρώην αναπληρώτριας προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων. Η κα Παπαδοπούλου συνταξιοδοτήθηκε από την αρχαιολογική υπηρεσία στα τέλη του 2023.

Επιστρέφει λοιπόν στα κοινά ως άμισθη σύμβουλος του δημάρχου κ. Μπέγκα, ο οποίος εκτίμησε «τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα της κας Βαρβάρας Ν. Παπαδοπούλου και την ανάγκη αξιοποίησης των γνώσεων, της εξειδικευμένης εμπειρίας και της εκούσιας εθελοντικής διάθεσής της για προσφορά».

Βέβαια, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Η κα Παπαδοπούλου ήταν ένα από τα υπηρεσιακά στελέχη της Αρχαιολογίας που βρίσκονταν στον στενό κύκλο της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη. Ήταν δε και μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, την περίοδο που αυτό είπε ομόφωνα ναι στην απόσπαση των αρχαιοτήτων για την κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκης.

Ήταν επίσης μία από τους εννιά προϊσταμένους Εφορειών Αρχαιοτήτων που τον Σεπτέμβριο του 2023 στάθηκαν με υπόμνημα στο πλευρό της κας Μενδώνη, στο πλαίσιο της διένεξης της τελευταίας με τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων για τον τρόπο χρήσης του κτιρίου στην Αθήνα που είχε παραχωρηθεί στον σύλλογο.

Η κα Παπαδοπούλου λοιπόν, ως συνταξιούχος πια, έρχεται να αποτελέσει επί της ουσίας τον συνδετικό κρίκο μεταξύ Δήμου Ιωαννιτών και υπουργείου Πολιτισμού, όντας ένα… φιλικό πρόσωπο για το δεύτερο εμπλεκόμενο μέρος. Στον Δήμο Ιωαννιτών, και αυτή την περίοδο, βρίσκονται σε εξέλιξη μελέτες ή έργα που αφορούν το πάρκο πολιτισμού στη βορειοανατολική ακρόπολη και γύρω από αυτήν (οθωμανική βιβλιοθήκη, μεντρεσές, τζαμί Ασλάν πασά, προσβασιμότητα στην ακρόπολη κλπ).

Ποια θα είναι ακριβώς τα καθήκοντα της κας Παπαδούλου; Σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε ο κ. Μπέγκας, η κα Παπαδοπούλου θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα σχετικά για την υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων της πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου Ιωαννίνων και της ευρύτερης περιοχής , σε εργασίες αναστηλωτικών και στερεωτικών εργασιών σε μνημεία του Δήμου καθώς και στην υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων σχετικά με την πολιτιστική κληρονομιά του Δήμου μας.

Υπάρχουν κι άλλα καθήκοντα: Θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα επικοινωνίας καθώς και σε θέματα υποβολής προτάσεων και οργάνωσης και υποστήριξης εκδηλώσεων στη διοργάνωση ημερίδων και διεθνών συνεδρίων, περιοδικών εκθέσεων, για θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς, αρχαιομετρίας κ.α.

Η κα Παπαδοπούλου ήταν για πολλά χρόνια προϊσταμένη της πρώην 8ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Με την ενοποίηση των αρχαιολογικών υπηρεσιών το 2014 επί υπουργίας Πολιτισμού Κώστα Τασούλα, τα Γιάννενα απέκτησαν μία Εφορεία. Η κα Παπαδοπούλου μεταφέρθηκε τότε εκτός Ιωαννίνων. Έγινε προϊσταμένη στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας.

Τον Απρίλιο του 2021, μετά τη συνταξιοδότηση του τότε προϊσταμένου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Κώστα Σουέρεφ, η υπουργός κα Μενδώνη όρισε την κα Παπαδοπούλου αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, παράλληλα με τα καθήκοντά της ως προϊσταμένη στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας. Κάπως έτσι επήλθε και η επιστροφή της στα Γιάννενα. Τον Δεκέμβριο του 2023, συνταξιοδοτήθηκε. Τη θέση της πήρε ο Γιάννης Χουλιαράς, ο οποίος διατηρεί παράλληλα και τη θέση του προϊσταμένου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
δεη πισω Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3