ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Όχι» και από τον Δήμο Δωδώνης στα αιολικά

Εικόνα του άρθρου «Όχι» και από τον Δήμο Δωδώνης στα αιολικά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/01/2021, 12:03
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ο Δήμος Δωδώνης προστέθηκε σε αυτούς που είναι αρνητικοί στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων.

Το αίτημα της εταιρίας Gaiacom ΕΠΕ συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο της Παρασκευής και η απάντηση ήταν αρνητική για τους δύο σταθμούς, έναν 117,6MW στην κορυφογραμμή (Πελεκητόν-Κακούρι των Δήμων Δωδώνης, Ζηρού, Πρέβεζας και Σουλίου και έναν ισχύος 140,0MW στη γραμμή Ζαρκορράχη-Προφ. Ηλίας-Αλογομάνδρα-Τσούκκα Μελίσσι -Σπηλιά-Λαμπούση των Δήμων Δωδώνης και Ζηρού.

Ο Δήμος Δωδώνης τάχθηκε «κατηγορηματικά απέναντι στους δύο αιολικούς σταθμούς» σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, σημειώνοντας ότι δεν είναι μεν αντίθετος στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αρκεί αυτές να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ότι δεν θα παραχωρήσει δημοτική έκταση για αντίστοιχα έργα, «εκτός αν υπάρχει η τοπική συναίνεση» και ότι θα επιδιώξει «να αναγνωρίσει την κυριότητα επί των δημοσίων εκτάσεων στα όριά του, ώστε να μην έχει μονομερώς το Δασαρχείο το δικαίωμα να παραχωρεί εκτάσεις για τέτοιες επενδύσεις».

Ο δήμαρχος Χρήστος Ντακαλέτσης πρότεινε όριο εγκατάστασης αιολικών πάρκων, στον Δήμο Δωδώνης, από 1.000μ. και πάνω.

Σημειωτέον ότι η Περιφέρεια Ηπείρου έχει θέσει όριο τα 1.200μ. Και στις δύο περιπτώσεις, τα συγκεκριμένα όρια μοιάζουν… κατά το δοκούν των αυτοδιοικητικών παραγόντων και όχι με βάση κάποια συγκεκριμένη επιστημονική επιχειρηματολογία.

Διαβάστε επίσης: Πώς προέκυψε;

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η πρόταση θα κατατεθεί στο διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔ, όπου ο κ. Ντακαλέτσης είναι πρόεδρος.

Μερικά από τα επιχειρήματα που επικαλείται ο Δήμος Δωδώνης, είναι ότι πρόκειται ουσιαστικά για βιομηχανικού τύπου εγκαταστάσεις που θα απαιτήσουν υποδομές επιβαρυντικές για το περιβάλλον, θα αλλοιώσουν ιστορικούς τόπους και «ανεξερεύνητες αρχαιολογικές θέσεις», θα υποστεί συνέπειες η χλωρίδα και η πανίδα, θα αλλάξουν τη φυσική εικόνα και θα επηρεάσουν προστατευόμενες περιοχές.

Στην ίδια συνεδρίαση λήφθηκε απόφαση να παραμείνουν σταθερά τα τα τέλη ύδρευσης και τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού στον Δήμο Δωδώνης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back