Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΑΠΟΨΕΙΣ

Πώς προέκυψε;

Εικόνα του άρθρου Πώς προέκυψε;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/01/2021, 22:40
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης πήρε την πρωτοβουλία να καταθέσει στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μια συγκεκριμένη πρόταση για τα αιολικά πάρκα.

Και η πρότασή του είναι: θέσπιση του υψόμετρου των 1.200 μ. ως ανώτατου ορίου για την κατασκευή αιολικών πάρκων. Από τα 1.200 μ. και πάνω, πρότεινε εγκατάσταση ανεμογεννητριών μόνο εφόσον υφίσταται συναίνεση των τοπικών κοινωνιών.

Βέβαια, η περίφημη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών είναι ένα μεγάλο ζήτημα, και ουκ ολίγες φορές έχει γίνει… λάστιχο ανάλογα με τις συνθήκες (αν βολεύουν ή όχι). Επιπλέον, η σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών ισοδυναμεί συνήθως με απόφαση ενός Δημοτικού Συμβουλίου, όπου η πλειοψηφία έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο.

Πέραν της συναίνεσης, η πρόταση του κ. Καχριμάνη βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίσιμα ερωτήματα: Πώς ορίστηκε το υψόμετρο των 1.200 μ.; Γιατί όχι 1.000 μ. ή 1100 μ.; Ποια είναι τα επιστημονικά κριτήρια που τεκμηριώνουν αυτό το όριο και άρα τη σοβαρότητα της πρότασης; Και γιατί ο κ. Καχριμάνης θέτει μόνο το ζήτημα του υψόμετρου;

Είναι γεγονός ότι το ζήτημα του υψόμετρου το εξετάζει και η κυβέρνηση, σε συνάρτηση και με άλλα χαρακτηριστικά, όπως είπε και στη Βουλή ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς, χωρίς όμως να προσδιορίσει αυτά τα χαρακτηριστικά.

Μόνο και μόνο το όριο του υψόμετρου (όπως αυτό μπορεί να προκύψει από επιστημονικές μελέτες), δεν μπορεί να αποτελεί το μοναδικό κριτήριο. Γιατί υπάρχουν πολλοί παράγοντες ακόμη. Υπάρχουν οι ζώνες διατήρησης βιοποικιλότητας, υπάρχουν προστατευόμενες περιοχές, υπάρχει το δίκτυο Natura (στο οποίο σήμερα ο κ. Καχριμάνης ξέχασε να αναφερθεί). Είναι πολύ πιο περίπλοκο το ζήτημα, αν πραγματικά θέλουμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον, δεδομένης και της καταδίκης της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για πλημμελή προστασία της βιοποικιλότητας.

Και ο κ. Καχριμάνης επέλεξε έναν σχετικά εύκολο δρόμο, ξεχνώντας επιπλέον ότι η πρότασή του αφορά ένα ζήτημα που δεν απασχολεί μόνο την Ήπειρο αλλά ολόκληρη την Ελλάδα. Με βάση το σκεπτικό του, δεν τρέχει και τίποτα να γεμίσουν με ανεμογεννήτριες τα νησιά, όπως η Άνδρος ή η Τήνος.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back