Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ότις, η ψυχή της μουσικής

Εικόνα του άρθρου Ότις, η ψυχή της μουσικής
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/09/2017, 19:36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αν ο Ότις Ρέντινγκ δεν έχανε τη ζωή του το 1967 σε ένα αεροπορικό δυστύχημα, σήμερα θα έκλεινε τα 76 και ενδεχομένως θα ήταν ένα από τα ιερά τέρατα της μουσικής, στο επίπεδο των Stones τουλάχιστον. Γιατί ο Ρέντινγκ, γεννημένος στο Μέικον της Τζώρτζια σαν σήμερα το 1941, υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους μουσικούς που ακουστήκαν σε αυτό τον πλανήτη.

Το «διαμάντι του στέμματος» της σόουλ, ήταν επιδραστικότατος και στα «παραπλήσια» μουσικά είδη όπως το ρυθμ εν μπλουζ και το ακροατήριό του διαπερνούσε τα αμερικάνικα πλήθη. Έχοντας εγκαταλείψει το σχολείο στα 15 του, ο Ρέντινγκ περιόδευε από πολύ νωρίς με τη μπάντα του Λιτλ Ρίτσαρντ και άλλα συγκροτήματα. Το 1964 όμως, ήρθε η στιγμή για να υποδείξει το ταλέντο του σε μεγαλύτερο κοινό, με το Pain in my heart, το πρώτο του άλμπουμ που κυκλοφόρησε από τη Stax. O δίσκος περιλάμβανε και το ομώνυμο τραγούδι που είναι διαχρονικά ένα από τα καλύτερα της μουσικής.

Ο Ρέντινγκ ήταν πολυτάλαντος και εκτός από δημιουργός και ερμηνευτής, αποδείχτηκε ικανότατος παραγωγός, σε βαθμό να ηγηθεί του «ήχου του Μέμφις», τον οποίο αναπαρήγαγε ιδιαίτερα η Stax.

Το 1967, o Ρέντινγκ και η μπάντα του εμφανίστηκαν στο Μόντερεϊ Ποπ Φέστιβαλ και αμέσως μετά, ηχογράφησε μαζί με τον Στιβ Κρόπερ το (Siittin’ On) The Dock of the Bay. Η τελική ηχογράφηση του τραγουδιού, έγινε λίγες μόνο μέρες πριν το αεροπορικό δυστύχημα που κόστισε τη ζωή του και των περισσοτέρων μελών της μπάντας του. Ωστόσο, το τραγούδι έγινε κάτι σαν «παράλληλος ύμνος» των μουσικών ΗΠΑ, με τρομερή απήχηση ακόμα και ανάμεσα στους φαντάρους του πολέμου στο Βιετνάμ.

Αν ο Χέντριξ υπήρξε το ικανότερο αριστερό χέρι του ροκ εν ρολ και η Τζόπλιν η καρδιά της, ο Ρέντινγκ ήταν αμφίβολα η ψυχή αυτής της μουσικής…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back