ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Όταν το «χιλιόμετρο μηδέν» ήταν… κρυμμένο

Εικόνα του άρθρου Όταν το «χιλιόμετρο μηδέν» ήταν… κρυμμένο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/01/2021, 19:00
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η μαρμάρινη στήλη με το «χιλιόμετρο μηδέν» των Ιωαννίνων, το ειδικό αυτό τοπογραφικό σημείο που αποτελεί την αρχή της χιλιομέτρησης εθνικών οδών, «ακουμπάει» στον τοίχο του κτιρίου Περιφέρειας Ηπείρου, δίπλα από τη σκάλα εισόδου. Ωστόσο δεν βρισκόταν πάντα σε αυτό το εμφανές σημείο.

Με αφορμή το σχετικό χτεσινό δημοσίευμα (Το «χιλιόμετρο μηδέν» και οι οδοδείκτες), ο αναγνώστης του «Τύπου Ιωαννίνων» Δημήτρης Μακρής καταγράφει την προϊστορία της στήλης αυτής.

Μέχρι το 2016, λοιπόν, ήταν «κρυμμένη» στον μικρό κήπο που υπήρχε μπροστά από το διοικητήριο. Ήταν ένας κήπος οριοθετημένος με πυξάρια και με διάφορα δέντρα, μεταξύ των οποίων και οι περίφημοι φοίνικες (οι οποίοι μεταφέρθηκαν στον αύλειο χώρο του Δημαρχείου Ζίτσας, στην Ελεούσα). Κάπου ανάμεσα στους θάμνους και στα δέντρα, βρισκόταν και το «χιλιόμετρο μηδέν».

Με την υλοποίηση του έργου της ανάπλασης της πλατείας μπροστά από την Περιφέρεια Ηπείρου μέσω του προγράμματος Interreg, η λίθινη στήλη «ξεριζώθηκε» από τον κήπο, όπως αποτυπώνεται και στη φωτογραφία του κ. Μακρή, και τοποθετήθηκε στο σημερινό σημείο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back