Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το «μίλιον» των Ιωαννίνων

Εικόνα του άρθρου Το «μίλιον» των Ιωαννίνων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/12/2016, 11:41
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το 1986 στήθηκε δίπλα στην είσοδο της τότε νομαρχίας, σήμερα περιφέρειας, στην κεντρική πλατεία, η μικρή στήλη που ορίζει το «χιλιόμετρο μηδέν» των Ιωαννίνων. Μπορεί να μην την έχετε δει ποτέ, αλλά από εκεί… ξεκινάει η πόλη, τοπογραφικά. Με τον όρο «χιλιόμετρο μηδέν» ορίζεται το ειδικό τοπογραφικό σημείο των μεγάλων πόλεων, από όπου ξεκινάει η μέτρηση των αποστάσεων προς άλλες πόλεις.

Το «σημείο μηδέν» έχει πάρει στο πέρασμα των καιρών εξιδανικευτικές και μνημειακές διαστάσεις. Στις μεγαλύτερες πόλεις αναδεικνύεται με έμφαση συνήθως,  ενώ συχνά τοποθετείται σε ήδη υπάρχοντα μνημεία και ιστορικά σημεία. Στην Αθήνα, βρίσκεται στο προαύλιο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (και όχι στην Ομόνοια, όπως εσφαλμένα θεωρείται ότι συμβαίνει) και στη Θεσσαλονίκη στην πλατεία Δημοκρατίας.

Ένα από τα πιο γνωστά ορόσημα, είναι το Μιλιάρεουμ Αούρεουμ της Ρώμης. Αυτό, είναι το μνημείο που συνδέθηκε με τη φράση «Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη».

 Ως χιλιόμετρο μηδέν, ορίζεται επίσης η αρχή του «Δρόμου της ελευθερίας» στη γαλλική πόλη Σαν Μερ Εγκλίζ, για να υπενθυμίζει την πορεία της 82ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την απελευθέρωση της πόλης από τους ναζί.


Στο Βυζάντιο, υπήρχε το Μίλιον. Βρισκόταν σε συνοικία της Κωνσταντινούπολης, στην αρχή της Μέσης Οδού που διέσχιζε την πόλη.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back