Λυκ πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Το «χιλιόμετρο μηδέν» και οι οδοδείκτες

Εικόνα του άρθρου Το «χιλιόμετρο μηδέν» και οι οδοδείκτες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/01/2021, 22:09
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Τρεις λίθινες στήλες στα Γιάννενα «σηματοδοτούν» χιλιομετρικές αποστάσεις. Δύο παλιές και μία... σχετικά καινούρια.

Η πιο καινούρια, με χρονολογία 1986, βρίσκεται δίπλα από τα σκαλοπάτια της κεντρικής εισόδου του κτιρίου της Περιφέρειας Ηπείρου, απέναντι από την κεντρική πλατεία. Είναι το λεγόμενο «χιλιόμετρο μηδέν», το ειδικό αυτό τοπογραφικό σημείο μεγάλων κυρίως πόλεων που αποτελεί την αρχή της χιλιομέτρησης των εθνικών οδών.

Στην πόλη των Ιωαννίνων, έχουν απομείνει όμως και δύο παλιότερες στήλες, λίθινοι χιλιομετρικοί δείκτες (πιθανότατα από τη δεκαετία του ’60). Η μία από αυτές βρίσκεται έξω από το κτίριο της 8ης Μεραρχίας και φέρει την εγχάρακτη ένδειξη «427», που παραπέμπει στη χιλιομετρική απόσταση από την Αθήνα (εκείνη την εποχή, με ένα διαφορετικό οδικό δίκτυο).

Σημειωτέον ότι το «χιλιόμετρο μηδέν» της Αθήνας δεν βρίσκεται στην πλατεία του Συντάγματος ή στην πλατεία Ομονοίας, αλλά στην αυλή του Εθνικού Αστεροσκοπείου.

Η άλλη γιαννιώτικη λίθινη στήλη είναι… σχεδόν κρυμμένη πίσω από κολόνες με πιο σύγχρονες, μεταλλικές πινακίδες, στην οδό ΚΑ' Φεβρουαρίου, εκεί που συναντά την οδό Ριζάρη, στα Πλατανάκια. Φέρει δε την εγχάρακτη, ολίγον τι δυσδιάκριτη, ένδειξη «426».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back