ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όταν ο κόσμος γνώρισε την πιο μυστική μπάντα του πλανήτη

Εικόνα του άρθρου Όταν ο κόσμος γνώρισε την πιο μυστική μπάντα του πλανήτη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/04/2018, 20:01
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πριν από 44 χρόνια ακριβώς, την πρωταπριλιά του 1974, συστήθηκαν στο κοινό οι Residents. Δηλαδή δεν συστήθηκαν, γιατί ακόμα και σήμερα, ο αστικός μύθος γύρω από την ταυτότητα των μελών τους συντηρείται μια χαρά.

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή ή δωρεά, εδώ:

Πέρα όμως από το συνωμοτικό χαρακτήρα της μπάντας, η ουσία είναι πως οι Residents είναι ανάμεσα στις κορυφαίες, αν και πιο περίεργες μπάντες του πλανήτη. Το Meet the Residents είναι μια πειραματική ροκ εν ρολ ελεγεία, «ποστ πανκ πριν καν το πανκ», την εποχή που τέτοια πράγματα κάνανε μόνο o Cpt Beefheart, οι Velvet Underground και ο Άλαν Βέγκα με τους Suicide. Το άλμπουμ κυκλοφόρησε με το ιντριγκαδόρικο εξώφυλλο του Meet the Beatles, με… σχολικές μουτζούρες στα πρόσωπα των Τζον, Πωλ, Τζορτζ και Ρίνγκο. Για μια εποχή (καθώς οι Residents υπήρχαν από το 1969), o μύθος ήθελε ότι ήταν στην πραγματικότητα οι Beatles ή τουλάχιστον, ο Τζωρτζ Χάρισον.  

Το Meet the Residents ήταν τόσο αποκαλυπτικό μουσικά, που σχεδόν… αγνοήθηκε στην εποχή του. Έτσι και αλλιώς, η κολεκτίβα των Residents δεν ασχολούταν μόνο με τη μουσική (για την ακρίβεια, τότε έκανε κυρίως ταινίες που δεν τις τελείωνε ποτέ…) και η «αποστολή» τους για την αποδόμηση της δυτικής τέχνης, είχε πολλά στάδια. Ο δίσκος ωστόσο ήταν (και είναι) καταπληκτικός.

Οι Residents υπάρχουν μέχρι σήμερα, με διάφορα διαλείμματα και αλλαγές «στρατηγικής». Πάντα, χωρίς να αποκαλύπτουν ευθέως την ταυτότητά τους, αν και είναι γνωστό ότι π.χ. ο Φιλ Λίθμαν ήταν ο Snakefinger. Αλλά και πάλι, δεν μάθαμε (και δεν θα μάθουμε ποτέ μάλλον), αν ο Ν. Senada είναι πραγματικό πρόσωπο ή δημιουργία της φαντασίας των Residents…


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back