ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ορίζοντες Ηπείρου: Κριτική διαφόρων… εντάσεων

Εικόνα του άρθρου Ορίζοντες Ηπείρου: Κριτική διαφόρων… εντάσεων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/01/2022, 17:11
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Για μια σειρά θέματα κατηγόρησε την περιφερειακή αρχή η παράταξη των «Οριζόντων Ηπείρου», στην πρώτη συνέντευξη Τύπου για το 2022. Οι αιχμές για τα ζητήματα πολιτικής προστασίας, την κατάσταση των γεφυριών, την Ιόνια, το φυσικό αέριο και τους φορείς διαχείρισης ήταν ευθεία προς την περιφερειακή αρχή και πλάγια ή… καθόλου προς την κυβέρνηση, παρότι κάποια από τα ζητήματα είναι αποφάσεις κεντρικής εξουσίας.

Ο επικεφαλής Σπύρος Ριζόπουλος τόνισε ότι «ίως ήταν η πιο αποτυχημένη διετία της περιφερειακής αρχής καθώς δεν ξεκίνησε κανένα μεγάλο έργο από εκείνα που υποσχέθηκε προεκλογικά».

Θεώρησε ότι πλέον, όλα περνάνε από το «φίλτρο των εκλογών» και ότι έχουμε προεκλογική περίοδο και αναφέρθηκε στην αιθαλομίχλη λέγοντας ότι «από την μια πλευρά οφείλεται στην ενεργειακή κρίση και τις αστοχίες της Περιφέρειας Ηπείρου λόγω έλλειψης στρατηγικής, από την άλλη όμως είναι και θέμα ατομικής ευθύνης καθώς οι γιαννιώτες έχουν μια κακή νοοτροπία να καίνε ότι βρούνε». Δεν αναφέρθηκε σε κάποια ευθύνη, έστω διαχρονική, σε κυβερνητικές αποφάσεις που έχουν οδηγήσει σε αυξήσεις τιμών τα τελευταία 11 χρόνια, με εμβαλωματικά μέτρα πρόληψης…

Για το φυσικό αέριο, ο κ. Ριζόπουλος είπε ότι με βάση το σχέδιο της ΔΕΔΑ «η μισή Ήπειρος θα συνδεθεί με το φυσικό αέριο το 2035» και σημείωσε ότι πρέπει να ετοιμαστεί ένα σχέδιο επιδότησης των συνδέσεων καθώς το κόστος ανά νοικοκυριό ή επιχείρηση κυμαίνεται μεταξύ 2.000 και 4.000 ευρώ. Κατέληξε δε λέγοντας ότι «ενώ το φυσικό αέριο είναι στην Ελλάδα από το 2008, έχουν περάσει 4 θητείες περιφέρειας και η Ήπειρος είναι ακόμα στο μηδέν».

«Πολύ φοβάμαι ότι όταν το φυσικό αέριο θα έρθει στην Ήπειρο ήδη θα έχει αρχίσει να λειτουργεί το υδρογόνο, αλλά εδώ δεν κάνουμε καμία προετοιμασία», είπε επίσης.

Για τους φορείς διαχείρισης και την Ιόνια, ο κ. Ριζόπουλος κράτησε την… ανεπαίσθητη κυβερνητική κριτική του. Για τους φορείς, τους οποίους η κυβέρνηση κατάργησε παραμονές Χριστουγένων, είπε ότι πρότασή του ήταν να παραμείνουν ως όργανα της Περιφέρειας, ενώ σε ό,τι αφορά την Ιόνια οδό τόνισε ότι «ήδη η δημοπράτηση του έργου φαίνεται πως δεν θα γίνει το 2022 κι ότι ήδη μιλάμε για έναν ανοιχτό κι όχι κλειστό αυτοκινητόδρομο».

Τα μέλη της παράταξης Μιχάλης Νάτσης, Άλκης Λάνταβος και Δημήτρης Παππάς, καθώς και ο επικεφαλής, Σπύρος Ριζόπουλος, μίλησαν για την πολιτική προστασία και έφεραν παραδείγματα από προβλήματα σε διάφορα σημεία της Ηπείρου, όπως τα γεφύρια Αρτοπούλας, Γότιτσας, Βουργαρελίου, άλλα θέματα στο Μπαργαρίτι και στο Φανάρι, το δρόμο Αγνάντων Βουργαρελίου κ.α.

 «Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το μοντέλο της πολιτικής προστασίας στην Ήπειρο δεν δουλεύει. Δεν λαμβάνει υπόψη τα νέα δεδομένα, δεν αντιλαμβάνεται την κλιματική αλλαγή και λειτουργεί με βάση το ρουσφέτι» είπε ο κ. Ριζόπουλος, μεταξύ άλλων.

Ο δε κ, Νάτσης είπε ότι «το χρονικό διάστημα που αφήσαμε να περάσει μετά τις καταστροφές είχε ως σκοπό να δώσουμε χρόνο στην πολιτική προστασία της περιφέρειας και να δούμε  στην πράξη την αντίδραση της, έστω και με τη λογική του θεραπεύειν», αλλά όπως τόνισε, δεν διορθώθηκαν ζητήματα. Ειδικά για τα γεφύρια, ο κ. Παππάς είπε ότι «είχαμε δύο περιπτώσεις το τελευταίο διάστημα που από τύχη δεν χάθηκε κάποια ανθρώπινη ζωή».

Ο κ. Λάνταβος μίλησε για το Μαυρολάγκαδο, χαρακτηρίζοντας τα προβλήματα «βαρέλι δίχως πάτο».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back