ΕΛΛΑΔΑ

Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ κατά νέου νόμου

Εικόνα του άρθρου Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ κατά νέου νόμου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/11/2023, 15:18
ΕΛΛΑΔΑ

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ παρεμβαίνει για το νέο νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και ιδιαίτερα για την ίδρυση του Ε.Ο.Π.Α.Ε. (Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων) στον οποίο θα εντάσσονται όλοι οι, μέχρι σήμερα, εγκεκριμένοι οργανισμοί και φορείς αντιμετώπισης των εξαρτήσεων.

Εκφράζει την απόλυτη διαφωνία της με το νομοσχέδιο, τις κατευθύνσεις και δηλώνει ρητά ότι «θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για την απόσυρσή του».

Ο λόγος είναι ότι αλλάζει η βαρύτητα που δίνεται και μετατοπίζεται από τα «στεγνά προγράμματα» αλλά και την κοινωνική επανένταξη.

«Η τάση είναι στη στήριξη και προώθηση των προγραμμάτων «μείωσης της βλάβης», και την εξασφάλιση ενός ‘λειτουργικού χρήστη’ κι όχι η έρευνα και η αντιμετώπιση των αιτιών που οδηγούν στις εξαρτήσεις. Η χρόνια υποβάθμιση, η υποστελέχωση, η κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ, και η μείωση της χρηματοδότησης των στεγνών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα. Τώρα πια όμως πλήττεται όλο το πεδίο της απεξάρτησης στη χώρα μας» τονίζει η ομοσπονδία.

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση επιχειρεί άλλη μια τακτική συγχωνεύσεων και «οικονομίας κλίμακας», όπως κάνει σε πολλές ακόμα δημόσιες δομές, σε όλους τους τομείς.

«Ο υπάρχων θεραπευτικός πλουραλισμός δίνει πολλές δυνατότητες επιλογής μεθόδων απεξάρτησης και η δικτύωση μεταξύ των διαφορετικών δημόσιων προγραμμάτων υφίσταται και λειτουργεί διαχρονικά, όταν υπάρχει ανάγκη» αναφέρει η ομοσπονδία και αμφισβητεί έντονα τον ισχυρισμό του υπουργείου «πως σκοπός είναι η εξουδετέρωση του στίγματος και η πλήρης κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού»

Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «αν πραγματικά αυτός είναι ο σκοπός τότε προτείνουμε στο Υπουργείο, αντί να καταθέσει αυτό το, χωρίς κανένα λόγο, συγκεντρωτικό νομοσχέδιο, να προβεί σε ενίσχυση των στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων με μόνιμο θεραπευτικό προσωπικό, για να μπορεί να υπάρχει «θεραπευτικό συνεχές», ενίσχυση των δομών με νέους χώρους και υλικοτεχνική υποδομή, εκστρατεία ενημέρωσης σε όλη την κοινωνία για τη μάστιγα των ναρκωτικών από εξειδικευμένο προσωπικό, με συμμετοχή και των συλλόγων οικογένειας και της ΟΣΟΚΕΘΕΑ» κ.α.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back