Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Ολοκληρώθηκε η στρατιωτική παρέλαση

Εικόνα του άρθρου Ολοκληρώθηκε η στρατιωτική παρέλαση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/03/2021, 13:57
ΕΛΛΑΔΑ

Ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού και των επίσημων προσκεκλημένων της ελληνικής Δημοκρατίας ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί η στρατιωτική παρέλαση με την οποία κορυφώθηκε ο εορτασμός για την επέτειο των 200 χρόνων από την κήρυξη της Επανάστασης.

«H μεγαλύτερη δύναμη του Έθνους μας βρίσκεται στην ενότητα και την αλληλεγγύη» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης στο Σύνταγμα.

«Ανακαλούμε με συγκίνηση τον αγώνα του ελληνικού λαού», τονισε ακόμη και συμπλήρωσε: «Η ακτινοβολία της επετείου σε ολόκληρο τον κόσμο είναι ένα ισχυρό μήνυμα της ιστορικής μας συνέχειας και παράδοσης».

Νωρίτερα και ενώπιον της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας, αλλά και των ξένων προσκεκλημένων, παρήλασαν πεζοπόρα και μηχανοκίνητα τμήματα ενώ τον δικό τους τόνο καθώς και το δικό τους μήνυμα έδωσαν τα εναέρια μέσα: «Ασπίδα η γαλανόλευκη για κάθε γωνιά του τόπου μας» είπε από τον αττικό ουρανό ο σμηναγός Δημήτρης Βολακάκης, ο αρχαιότερος της ομάδας «Ζευς» των F-16, από τη Μοίρα 343 στη Σούδα, της 115 Πτέρυγας Μάχης, κατά τη διέλευση του αεροσκάφους του.

Η παρέλαση ξεκίνησε υπό τους ήχους των εμβατηρίων της μπάντας στρατιωτικής διοίκησης. Στον χώρο προσήλθαν με βηματισμό οι τρεις αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων, ενώ το πρώτο τμήμα που παρέλασε ήταν το έφιππο τμήμα με ιππείς που φορούσαν στολές διάφορων ιστορικών περιόδων. «Είναι ένα ταξίδι στον χρόνο μέσα στην καρδιά της Αθήνας» όπως ανέφερε ο παρουσιαστής Νίκος Αλιάγας που μαζί με την επισμηνία Σοφία Κορμά είχαν επιφορτιστεί με την παρουσίαση της παρέλασης.

Μετά τους έφιππους πολεμιστές παρήλασαν Ελληνόπουλα, κορίτσια και αγόρια διάφορων ηλικιών, με παραδοσιακές στολές που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο σύνολό τους για να ακολουθήσει τμήμα με τα λάβαρα και τις σημαίες της Επανάστασης και στη συνέχεια ο Ιερός Λόχος, σώμα που ιδρύθηκε από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη και στα χρόνια της Επανάστασης επάνδρωσαν εθελοντές σπουδαστές των ελληνικών παροικιών της Μολδοβλαχίας.

Τη σκυτάλη πήραν κατόπιν ουλαμοί με ενδυμασίες από διάφορες περιοχές, ηπειρωτικές και νησιωτικές, της Ελλάδας. Το πρώτο μηχανοκίνητο τμήμα που παρήλασε στην λεωφόρο Αμαλίας ήταν αυτό της Στρατονομίας.

Στην Ακρόπολη

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου άνοιξε επίσημα το πρωί στις 8:00 με την έπαρση της Γαλανόλευκης στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. 

Μετά την απόδοση των τιμών, η Πρόεδρος και ο πρωθυπουργός οδηγήθηκαν στον χώρο της σημαίας, η οποία άρχισε να υψώνεται προς τον αττικό ουρανό στις 8.03 ακριβώς, υπό τους ήχους της μπάντας του Στρατού που εκτέλεσε στρατιωτικό εμβατήριο. Αμέσως μετά, η διεθνούς φήμης σοπράνο Αναστασία Ζαννή έψαλλε τον Ύμνο εις την Ελευθερίαν του Διονύσιου Σολωμού.

Στην στρατιωτική μπάντα συμμετείχαν κορυφαίοι μουσικοί απ' όλα τα Σώματα του Στρατού, ενώ παρούσα στην τελετή ήταν και η προεδρική φρουρά. Η σοπράνο Αναστασία Ζαννή, η οποία μετρά στην καριέρα της αρκετές εμφανίσεις σε σημαντικές διεθνείς εκδηλώσεις, συμμετείχε στη σημερινή έπαρση της σημαίας έπειτα από πρόσκληση του ΓΕΕΘΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back