Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Η Κ. Σακελλαροπούλου για Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Εικόνα του άρθρου Η Κ. Σακελλαροπούλου για Πρόεδρος της Δημοκρατίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/01/2020, 21:17
ΕΛΛΑΔΑ

Την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, προτείνει η κυβέρνηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας, όπως ανακοίνωσε πριν λίγο στο διάγγελμά του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η κυρία Σακελλαροπούλου είναι πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και μάλιστα η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία του ΣτΕ. "Ο πολίτης είναι γένους αρσενικού και η Ελλάδα, η πρόοδος, γένους θηλυκού. Θεωρώ ότι είναι η ώρα να αποκτήσει η πατρίδα μας μια άξια Ελληνίδα, μια γυναίκα Πρόεδρο" είπε. Τόνισε δε ότι δεν προέρχεται από την πολιτική οικογένεια της ΝΔ.

Κυβερνητικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ, αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός επικοινώνησε το μεσημέρι με την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και της γνωστοποίησε την πρότασή του για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Το απόγευμα, ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο τον οποίο ενημέρωσε για την απόφασή του και τον ευχαρίστησε για την προσφορά του.


Το βιογραφικό

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Νομικής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1978.

Το 1982 διορίσθηκε εισηγητής στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το 1988 προήχθη στον βαθμό του παρέδρου και τοποθετήθηκε στο Γ΄ Τμήμα. Το 2000 προήχθη στον βαθμό του συμβούλου και τοποθετήθηκε στο Ε' Τμήμα. Στις 23.10.2015 προήχθη στον βαθμό του αντιπροέδρου και τοποθετήθηκε στο Γ´ Τμήμα, ως αναπληρώτρια πρόεδρος. Στις 17.10.2018 προήχθη στον βαθμό του προέδρου του δικαστηρίου.

Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της άδειας (1989-1990), παρακολούθησε μαθήματα συνταγματικού και διοικητικού δικαίου μεταπτυχιακού επιπέδου στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, PARIS II.

Διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ (1993-1995 και 2000-2001), γενική γραμματέας (1985-1986) και αντιπρόεδρος (2006-2008). Υπήρξε μέλος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (1993-1995). Δίδαξε δίκαιο περιβάλλοντος στην Εθνική Σχολή Δικαστών (2005-2014). Ορίσθηκε μέλος της επιτροπής Εισαγωγικού και Εξαγωγικού Διαγωνισμού της σχολής αυτής και διετέλεσε μέλος του συμβουλίου σπουδών (2010-2013). 

Διετέλεσε πρόεδρος του πειθαρχικού συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών (2013-2015). Από τον Μάρτιο του 2015 είναι πρόεδρος του επιστημονικού σωματείου «Ελληνική Εταιρεία Δικαίου του Περιβάλλοντος».

Ιδιαίτερα ευαίσθητη σε περιβαλλοντικά θέματα, ως σύμβουλος Επικρατείας ήταν εισηγήτρια σε πολλές μεγάλες υποθέσεις όπως η εκτροπή του Αχελώου ποταμού στον Θεσσαλικό κάμπο, η διάσωση των προσφυγικών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας ως διατηρητέων κ.λπ..

Γνωρίζει άριστα αγγλικά και γαλλικά.

Έχει συγγράψει άρθρα που αναφέρονται σε ζητήματα συνταγματικού δικαίου και δικαίου του περιβάλλοντος και έχει εισηγηθεί σχετικά θέματα σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες.


Αντιδράσεις

Μετά τη σύγκληση των οργάνων του κόμματος θα ανακοινώσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τη στάση του, στο ζήτημα του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας, αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ανακοίνωση από την κυβέρνηση της επιλογής της κ. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.

Για εσπευσμένο διάγγελμα του πρωθυπουργού, έκανε λόγο η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγας Γεροβασίλη στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, με προφανή σκοπό «την επείγουσα αλλαγή ατζέντας. Ακόμα κι αυτό ο κ. Μητσοτάκης το διαχειρίζεται με επικοινωνιακούς όρους», τόνισε.

Από την πλευρά του το ΜέΡΑ25, σύμφωνα με κομματικές πηγές, αύριο αργά το απόγευμα μετά την διευρυμένη σύσκεψη της Πολιτικής Γραμματείας, θα δοθεί η απάντηση-πρότασή του για την Προεδρία της Δημοκρατίας


To KKE

Το ΚΚΕ, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, «ποτέ δεν έχει επικεντρώσει - ούτε τώρα επικεντρώνει - στο πρόσωπο το οποίο κάθε φορά προτείνεται να εκλεγεί ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας». 

«Τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας τον κρίνουμε αποκλειστικά με βάση το ρόλο και τις αρμοδιότητες του θεσμού, που είναι αυτές του θεματοφύλακα της κυρίαρχης πολιτικής και της επικύρωσης των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της εκάστοτε κυβέρνησης» τονίζει, επίσης το ΚΚΕ, προσθέτοντας «το ίδιο θα κάνουμε και τώρα, με την πρόταση του πρωθυπουργού για την υποψηφιότητα της κας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3