ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Όλοι θέλουν τα σκουπίδια…

Εικόνα του άρθρου Όλοι θέλουν τα σκουπίδια…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/12/2020, 22:57
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Εδώ και μήνες, υφίσταται μια κόντρα μεταξύ Δήμων για τις αποφάσεις του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Ηπείρου, ο οποίος κλείνει έναν χρόνο ως ενιαίος φορέας. Από την πρώτη στιγμή απέναντι στην ηγεσία του ΦοΔΣΑ βρέθηκαν οι Δήμοι Ιωαννίνων και Ζίτσας που παρεμπιπτόντως είχαν διεκδικήσει κι αυτοί την ηγεσία.

Όλον αυτόν τον καιρό ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης ήταν σιωπηλός. Σημειωτέον ότι επί χρόνια ήταν η Περιφέρεια Ηπείρου αυτή που είχε αναλάβει τη διαχείριση των απορριμμάτων, μέσω προγραμματικών συμβάσεων ιδίως με τους πρώην νομαρχιακούς ΦοΔΣΑ.

Η νομοθεσία ορίζει σαφέστατα ότι η διαχείριση των απορριμμάτων είναι υπόθεση των Δήμων, δεδομένου ότι αυτοί είναι που ορίζουν και τα ανταποδοτικά τέλη για την καθαριότητα και έχουν άμεση επαφή με τους πολίτες. Τον τελευταίο χρόνο, η Ένωση Περιφερειών πιέζει να έχει έναν ισχυρό ρόλο στους ΦοΔΣΑ. Η Περιφέρεια Ηπείρου, βέβαια, είχε έναν ισχυρό και σχεδόν αποκλειστικό ρόλο στη διαχείριση των απορριμμάτων, μέχρι τη σύσταση του ενιαίου ΦοΔΣΑ και την πρόθεση του τελευταίου, παρά τις όποιες παραλείψεις, να αναλάβει τις ευθύνες του.

Ο κ. Καχριμάνης, την περασμένη εβδομάδα, «έσπασε» τη σιωπή του και είπε επί της ουσίας αυτό που όλοι ξέρανε: Ότι η Περιφέρεια κάθε άλλο παρά θέλει να μείνει εκτός διαχείρισης των απορριμμάτων. Μάλιστα, ο περιφερειάρχης εμμέσως πλην σαφώς έσπευσε να διεκδικήσει την «πατρότητα» των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), οι οποίοι χρηματοδοτούνται μέσα από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020». «Όλα τα έχει κάνει η Περιφέρεια Ηπείρου. Έχουμε φτιάξει τους ΣΜΑ. Και κάποιοι συζητάνε και δεν βρίσκουν σύγκλιση…» είπε σχολιάζοντας την αντιπαράθεση δημάρχων για τη λειτουργία των ΣΜΑ. Και με πιο ξεκάθαρο τρόπο συνέχισε λέγοντας ότι η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένα θέμα που «μας ενδιαφέρει πάντα», για να εκφράσει το… παράπονο ότι «μέχρι σήμερα, ουδείς δήμαρχος ήρθε να συζητήσει μαζί μας τι μέλλει γενέσθαι».

Σε αυτές τις δηλώσεις του περιφερειάρχη, ήρθε να απαντήσει η περιφερειακή παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» με επικεφαλής τον Γιώργο Πρέντζα. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταλογίζει στον κ. Καχριμάνη τον ρόλο «του επίσημου εισπράκτορα της ΤΕΡΝΑ, για τον ‘κεφαλικό φόρο’ που πληρώνουν οι Δήμοι της περιοχής στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, για τον οποίο διαμεσολάβησε η Περιφέρεια να επιβληθεί, με όρους βέβαια που οι Δήμοι αποδέχτηκαν». Επιπλέον, επισημαίνει ότι κάθε άλλοι παρά θα την εκπλήξει αν θα είναι τελικά η Περιφέρεια Ηπείρου, κι όχι οι Δήμοι, που θα έχει και πάλι τον «ρόλο του φοροεισπράκτορα» στην υπόθεση της λειτουργίας των ΣΜΑ από ιδιώτες.

«Αυτό είναι το κίνητρο για αλλαγή στο καθεστώς του ΦοΔΣΑ που κινεί μια σειρά δημάρχων που έχουν δώσει γη και ύδωρ στο μεγάλο κεφάλαιο να εφευρίσκουν ‘προβλήματα χημείας’ όπως ο δήμαρχος Ιωαννίνων ή άλλους επαναστατικούς λεονταρισμούς σαν αυτούς που χρησιμοποιεί ο δήμαρχος Ζίτσας, για να λύσει δήθεν το πρόβλημα ο περιφερειάρχης Ηπείρου ως μη όφειλε» τονίζει χαρακτηριστικά η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στη «Λαϊκή Συσπείρωση» απάντησε η δημοτική αρχή Ζίτσας, ο οποίος με ανακοίνωσή της την κατηγορεί για «όψιμο ενδιαφέρον» για το θέμα της παροχής υπηρεσιών λειτουργίας των ΣΜΑ από ιδιώτη. Προστίθεται δε ότι ο δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος «είναι ο μοναδικός που με έγγραφά του προς τους αρμόδιους έχει ζητήσει κατ’ επανάληψη τη λειτουργία του ΣΜΑ Ζίτσας».

Το αίτημά του, που είχε κατατεθεί στον περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη, αφορούσε τη δοκιμαστική, εξάμηνη λειτουργία του ΣΜΑ Ζίτσας, ο οποίος είναι έτοιμος. Υποστηρίζει δε ότι «έχει τοποθετηθεί δημόσια σε ό,τι αφορά τη μελέτη λειτουργίας των ΣΜΑ, να εξεταστεί το ενδεχόμενο να λειτουργήσουν με προσωπικό των Δήμων και όχι του ιδιώτη».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back