ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Όλα της συγχώνευσης δύσκολα

Εικόνα του άρθρου Όλα της συγχώνευσης δύσκολα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/05/2018, 17:14
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η πρώτη ουσιαστικά «εργάσιμη» μετά τα αποκαλυπτήρια της πρότασης απορρόφησης του ΤΕΙ Ηπείρου από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, δεν πέρασε εύκολα.

Υπάρχουν ενστάσεις που είτε εκφράστηκαν κομψά, από τον πρύτανη Γιώργο Καψάλη, είτε με περισσότερη ένταση και τόνο καταγγελίας, από τον πρόεδρο του τμήματος Εικαστικών Τεχνών Ξενοφώντα Μπήτσικα ή αναμένονται τις επόμενες ώρες από την ομάδα καθηγητών που ήδη έχει εκφράσει την αντίθεσή της στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο.

Στις 12.30 σήμερα λοιπόν, έκανε δηλώσεις ο κ. Καψάλης. Τα κυριότερα σημεία τους είναι τα εξής:

1.    Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δεν θέλει να μείνουν εκτός νέου ιδρύματος διδάσκοντες των ΤΕΙ, αλλά δεν επιθυμεί να πάρουν θέση λεκτόρων, εφόσον δεν έχουν διδακτορικό. Πρόκειται για τους «λέκτορες εφαρμογών» όπως χαρακτηρίστηκαν από προηγούμενο νόμο.

2.    Το νέο Ψυχολογίας είναι προβληματικό, υπό την έννοια ότι η πρόταση που κατατέθηκε για ξεχωριστό τμήμα και τη διαδικασία «μετάβασης» των διδασκόντων του τομέα του ΦΠΨ (που είναι τμήμα της Φιλοσοφικής) εκεί, «δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα στην ολότητά του», όπως είπε ο κ. Καψάλης. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η σύγκλητος μάλλον δεν θα εγκρίνει αιτήματα μετακίνησης διδασκόντων που θα αποδυναμώσουν το ΦΠΨ και θα καταργήσουν στην πράξη τον τομέα Ψυχολογίας. Από την άλλη, ο πρύτανης παραδέχθηκε ότι υπάρχει ζήτημα με τους αποφοίτους του «Ψ» που παραμένουν φιλόλογοι  κατά πτυχίο…

3.    Το νέο τμήμα «Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας» που θα αντικαταστήσει το υπάρχον στην Ηγουμενίτσα, να λειτουργήσει άμεσα ως τέτοιο, από  το μεθεπόμενο ακαδημαϊκό έτος και όχι από το 2020-21 όπως προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου, καθώς, όπως αναφέρει ο πρύτανης, «υπάρχει συνάφεια» μεταξύ των προγραμμάτων σπουδών και το διδακτικό προσωπικό πρέπει να μεταφερθεί κατευθείαν από το ένα τμήμα στο άλλο και όχι να «διαχυθεί» σε άλλα τμήματα. Πρακτικά, ο κ. Καψάλης ζητάει να μη γίνει ο «ελιγμός» του υπουργείου που ενδεχομένως να οδηγήσει στη μη λειτουργία του τμήματος της Ηγουμενίτσας. Έτσι και αλλιώς, πρόκειται για ένα αμφιλεγόμενο τμήμα, που ανήκει στην κατηγορία των «πολιτικά επιβεβλημένων» στην πρόταση.

4.    Το τμήμα Εικαστικών Τεχνών να παραμείνει μόνο του στη μονοτμηματική σχολή, στην οποία ανήκει (Καλών Τεχνών), χωρίς να μπει σε αυτή το μουσικό τμήμα της Άρτας. Περίπου μισή ώρα αργότερα, το ίδιο ζητούσε ο κ. Μπήτσικας, αφήνοντας όμως αιχμές (και) κατά της πρυτανικής αρχής για τη στάση της.

Κατά τα λοιπά, ο κ. Καψάλης ζήτησε άμεση προκήρυξη 5-6 θέσεων για κάθε ένα από τα νέα τμήματα, πέρα από τον τρόπο προκήρυξης-κάλυψης των πρόσθετων θέσεων που ορίζει το σχέδιο. Τέλος, τόνισε ότι η πρότασή του, την οποία θα στείλει στον υπουργό Παιδείας, αλλά και θα καταθέσει στη σύγκλητο, έχει τη συμφωνία και των υπολοίπων τριών μελών της πρυτανικής αρχής.

Το ρεπορτάζ για τη στάση της σχολής Καλών Τεχνών, είναι εδώ




ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back