Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Διχασμένη Ψυχολογία...

Εικόνα του άρθρου Διχασμένη Ψυχολογία...
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/05/2018, 01:51
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η απορρόφηση του ΤΕΙ Ηπείρου από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει αρκετά συζητήσιμα σημεία, παρότι το υπουργεί διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι τηρούνται όλα τα ακαδημαϊκά κριτήρια.

Ένα από τα βασικά ζητήματα του νόμου που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 14 Μαΐου, είναι τα τμήματα που ουσιαστικά αποτελούν κομμάτι ενός ευρύτερου επιστημονικού πεδίου και θα συνυπάρξουν με τέτοια τμήματα στο «νέο» Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής θα βρίσκεται στο ίδιο ίδρυμα με το Οικονομικό, στο οποίο, οι κατευθύνσεις είναι δύο και η μια, η εφαρμοσμένη Οικονομική, περιλαμβάνει μαθήματα και των δύο «τίτλων» του πρώην ΤΕΙ.

Το τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών που θα ενταχθεί στη ομώνυμη σχολή, θα λειτουργεί μαζί με το τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής, με επίσης αρκετές «συμπτώσεις» στα προγράμματα σπουδών. Εδώ, υπάρχει και η ντε φάκτο «επαναφορά» του τμήματος στην προηγούμενη κατάστασή του, καθώς εδώ και λίγα χρόνια ονομάζεται «Μηχανικών Πληροφορικής», όπως δηλαδή το πανεπιστημιακό τμήμα.

Ίσως όμως η περίπτωση που πρακτικά, οδηγεί σε διάσπαση ένα τμήμα, το ΦΠΨ, είναι η ίδρυση ξεχωριστού τμήματος Ψυχολογίας, το οποίο θα λειτουργήσει από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Το «Ψ» είναι ο τομέας του τμήματος της Φιλοσοφικής που επιλέγουν οι περισσότεροι εισακτέοι και εισακτέες και προέκυψε από μια επίσης αμφιλεγόμενη δημιουργία σχολών, όταν διασπάστηκε η Φιλοσοφική. Οι πτυχιούχοι και των τριών τμημάτων συνεχίζουν να είναι φιλόλογοι, χωρίς να έχει δικαιολογηθεί ποτέ η διάσπαση, πέρα από την «ανάγκη» να βρουν κατά καιρούς αυτόνομη «στέγη», καθηγητές.

Πρακτικά, το ΦΠΨ των Ιωαννίνων θα ακολουθήσει την πορεία των άλλων δύο τμημάτων, Αθήνας και Θεσσαλονίκης, που έχουν διασπαστεί εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες. Σημειωτέον ότι ο τομέας Ψυχολογίας του τμήματος έχει ζητήσει εδώ και καιρό να αυτονομηθεί, θέμα όμως που δεν τέθηκε προς απόφαση στη συνέλευση του τμήματος.  

Το συγκεκριμένο άρθρο, συγκεντρώνει αρκετή «πολεμική» στα σχόλια της διαβούλευσης, αλλά και προτάσεις.

Έτσι και αλλιώς, η πρόταση συγχώνευσης των δύο ιδρυμάτων είναι μια «εξίσωση» στην οποία έχουν χωρέσει προτάσεις με κανονικό ακαδημαϊκό προφίλ, συντεχνιακές επιδιώξεις διδασκόντων και διοικούντων, αλλά και επιδιώξεις με πολιτική ταυτότητα (βουλευτές, αυτοδιοίκηση) κ.λπ.

Όλη τη διαβούλευση μπορείτε να την παρακολουθήσετε ή και να συμμετέχετε σε αυτήν, εδώ.




ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back