ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Καλών Τεχνών εναντίον… όλων

Εικόνα του άρθρου Καλών Τεχνών εναντίον… όλων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/05/2018, 17:45
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι της Δευτέρας, ο καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Εικαστικών Τεχνών Ξενοφώντας Μπήτσικας εξαπέλυσε επίθεση κατά, τόσο του υπουργείου Παιδείας και της πρότασης συγχώνευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το ΤΕΙ Ηπείρου, όσο και της πρυτανικής αρχής του πανεπιστημίου. Ο κ. Μπήτσικας, μαζί με διδάσκοντες του τμήματος κατηγόρησε ονομαστικά ακαδημαϊκούς που ασχολήθηκαν με τη σύνταξη της πρότασης και είχαν εμπλοκή με την όλη διαδικασία. Αιτία ήταν η πρόταση να αποτελέσει διτμηματική σχολή η Καλών Τεχνών, με το Εικαστικών Τεχνών και το Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής της Άρτας.

Η ένσταση έγκειται στο εξής: ότι το Εικαστικών Σπουδών θεωρεί (και δεν έχει εντελώς άδικο), ότι το Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής (Μουσικών Σπουδών πλέον) έχει διαφορετική εκπαιδευτική κατεύθυνση από την εικαστική. Αυτό το προφίλ έχει προσπαθήσει και πετύχει σε ένα βαθμό να αποκτήσει το τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η παράμετρος αυτή έχει σχέση τόσο με την ακαδημαϊκή υπόσταση του τμήματος, όσο και με τα εργασιακά δικαιώματα των αποφοίτων του, αλλά φυσικά και με την «κάλυψη» στους διδάσκοντές του.

Ο κ. Μπήτσικας κατηγόρησε καταρχάς την επιτροπή που σύνταξε το σχέδιο, ως μη σχετική με το αντικείμενο του τμήματος, λέγοντας μάλιστα ότι δεν απευθύνθηκε στο τμήμα. Αυτόματα, με το δεδομένο ότι στην επιτροπή συμμετείχαν στελέχη της πρυτανείας και καθηγητές του ιδρύματος, ο κ. Μπήτσικας στράφηκε εναντίον τους. Αναφερόμενος στον πρύτανη κ. Καψάλη, ανέφερε ότι σύμφωνα με τα λεγόμενά του «στάλθηκε άλλη πρόταση από την αρχική» προς έγκριση και ότι «θα επανόρθωνε», κάτι που, σύμφωνα με τον κ. Μπήτσικα, δεν έκανε. «Τιμωρείται η σχολή Καλών Τεχνών από το σχέδιο νόμου» είπε μεταξύ άλλων, συμπληρώνοντας ότι «αδιαφόρησε για εμάς η διοίκηση».

Συνέχισε λέγοντας ότι η διοίκηση του πανεπιστημίου «ικανοποίησε όλες τις άλλες εσωτερικές φωνές και αντιρρήσεις που δεν ήταν πάντα ακαδημαϊκά δικαιολογημένες, αλλά θυσίασε τη δική μας σχολή και αγνόησε τις ομόφωνες αποφάσεις, γιατί δεν εναρμονίζονται με δικές της επιδιώξεις». Αργότερα, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση που επεσήμανε πως λίγη ώρα πριν ο κ. Καψάλης πήρε θέση υπέρ των αιτημάτων της σχολής, τόνισε ότι δεν είναι αρκετή η απλή δήλωση.

Άφησε αιχμές κατά του υπουργού Κώστα Γαβρόγλου, λέγοντας ότι ενώ έδωσε την εντύπωση πως συμφωνεί με τις ενστάσεις του τμήματος, δεν προχώρησε στην ικανοποίησή τους. Γι αυτό, όπως είπε ο κ. Μπήτσικας, αμβλύνθηκαν οι αντιστάσεις του τμήματος, που θεώρησε ότι «όλα βαίνουν καλώς». Πρόσθεσε πάντως ότι «αυτή η άμβλυνση θεωρήθηκε συμβιβασμός» κατηγορώντας τον πρόεδρο της επιτροπής που σύνταξε το σχέδιο, Σπύρο Γεωργάτο για «παραπληροφόρηση». Τέλος, άφησε αιχμές και για τον αναπληρωτή πρύτανη Τριαντάφυλλο Αλμπάνη, γιατί όπως είπε, ενώ ενημέρωσε πως θα στηρίξει την πρόταση του τμήματος για μονοτμηματική σχολή Μουσικών Σπουδών, παρότι δεν συμφωνεί με αυτή, «δεν εξέφρασε την υπόσχεση σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε».

Τέλος, ο κ. Μπήτσικας είπε ότι θέληση να ενσωματώσει το τμήμα Μουσικών Σπουδών της Άρτας έχει εκφράσει η αντίστοιχη σχολή του Ιονίου Πανεπιστημίου, αλλά εισέπραξε άρνηση, για «εδαφικούς λόγους».




ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back