Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Οικόπεδο» Ιωαννίνων: στροφή στο φυσικό αέριο;

Εικόνα του άρθρου «Οικόπεδο» Ιωαννίνων: στροφή στο φυσικό αέριο;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/04/2022, 18:36
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η Energean, η εταιρία που έχει μισθώσει μεταξύ άλλων το «οικόπεδο» των Ιωαννίνων, αναθεωρεί τη στρατηγική της για την έρευνα και την αξιοποίηση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Το ενδιαφέρον της στρέφεται πια στον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Μια εξέλιξη που έρχεται λόγω των εξελίξεων με τον πόλεμο στην Ουκρανία και του σχεδίου της Ε.Ε. για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν από λίγες μέρες, δήλωσε ότι «θα επανέλθει η προσοχή ΄μας στα δυνητικά εγχώρια κοιτάσματα φυσικού αερίου».

Και το μήνυμα εστάλη...

«Η εταιρία αποτιμά τους στόχους φυσικού αερίου στη χερσαία παραχώρηση των Ιωαννίνων με βάση την επεξεργασία και την ερμηνεία των δεδομένων που αντλήθηκαν στη διάρκεια της τελευταίας σεισμικής έρευνας και τα οποία δείχνουν ότι στην περιοχή υπάρχουν αναλογίες προς το διαπιστωμένο κοίτασμα φυσικού αερίου στο Δέλβινο της Αλβανίας» τόνισε η Κατερίνα Σάρδη, διευθύνουσα σύμβουλος και country managers της Energean στην Ελλάδα, κατά την ομιλία της, στις 31 Μαρτίου, στο 3ο Power & Gas Forum που έγινε στην Αθήνα.

Η κα Σάρδη έθεσε όμως κάποιες προϋποθέσεις για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση κοιτασμάτων στην Ελλάδα: διαχρονική πολιτική βούληση, συναίνεση των κοινωνιών, σταθερό ρυθμιστικό πλαίσιο, συντονισμένη λειτουργία όλων των βαθμίδων της διοίκησης, αδειοδοτήσεις με fast track διαδικασίες.

Στις αρχές Οκτωβρίου του 2021, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων είχε δώσει τη σύμφωνη γνώμη της στο αίτημα της Energean για νέα παράταση του σταδίου των ερευνών στη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων.

Λίγους μήνες πριν, η Εnergean είχε «αποχαιρετήσει» τον συνεταίρο της, τον ισπανικό κολοσσό Repsol που κατείχε το 60%. Το ποσοστό αυτό πέρασε, στη συνέχεια, εξ ολοκλήρου στην Energean.

Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση μίσθωσης του «οικοπέδου» των Ιωαννίνων κυρώθηκε το 2014 στο κοινοπρακτικό σχήμα Energean Oil & Gas (80%)-Petra Petroleum (20%), με την τελευταία να αποχωρεί λίγα χρόνια μετά. Το 2017 εμφανίστηκε η Repsol, αποκτώντας το 60% του κοινοπρακτικού σχήματος. Η συνεργασία με την Energean κράτησε τέσσερα χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back