Λυκ πίσω
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Energean ενισχύεται με 20 εκατ. ευρώ

Εικόνα του άρθρου Η Energean ενισχύεται με 20 εκατ. ευρώ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/07/2016, 18:00
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με επιπλέον 20 εκατ. ευρώ χρηματοδοτείται η Energean Oil & Gas από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Η χρηματοδότηση θα υποστηρίξει τόσο τις έρευνες υδρογονανθράκων που πραγματοποιεί η Energean στην Λεκάνη του Πρίνου όσο και την ερευνητική δραστηριότητα στη Δυτική Ελλάδα και έρχεται να τονίσει τη δέσμευση της τράπεζας στη στήριξη των επιχειρήσεων της χώρας.

Η νέα χρηματοδότηση έρχεται σε συνέχεια του ύψους 75 εκατ. δολαρίων δανείου που συμφωνήθηκε πρόσφατα και είχε ως αντικείμενο το επενδυτικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη για την περαιτέρω ανάπτυξη του παραγωγού πετρελαϊκού πεδίου του Πρίνου. 

Επίσης η νέα χρηματοδότηση της EBRD αφορά την εφαρμογή νέων τεχνολογιών, την πραγματοποίηση παρεμβάσεων για την αποφυγή καύσης αερίου καθώς και μίας σειράς επενδύσεων για τη βελτιστοποίηση του εφοδιασμού και της χρήσης της ενέργειας. 

Η Energean, ανεξάρτητη ιδιωτική εταιρεία έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων, επικεντρώνεται στη Νότια και Ανατολική Μεσόγειο, έχοντας ήδη δημιουργήσει ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο έρευνας, ανάπτυξης και παραγωγής υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο. 

Πέραν των διαπιστωμένων αποθεμάτων (2P) της τάξης των 30 εκατ. βαρελιών τα οποία ήδη αναπτύσσονται στον Πρίνο με το εν εξελίξει επενδυτικό πρόγραμμα, η Energean διαθέτει δυνητικά αποθέματα (2C) της τάξης των 28 εκατ. εκατ. βαρελιών πετρελαίου στην ίδια περιοχή παραχώρησης, όπου επίσης, στο πλαίσιο της σεισμικής έρευνας τριών διαστάσεων που πραγματοποιήθηκε πέρσι, έχει εντοπιστεί σημαντικό δυναμικό προς έρευνα.

Επιπλέον, περαιτέρω προοπτικές έχουν αναδειχθεί τόσο από τα ερευνητικά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη στη χερσαία παραχώρηση των Ιωαννίνων και στην θαλάσσια παραχώρηση του Κατακόλου στη Δυτική Ελλάδα, όσο και από την σεισμική έρευνα δύο διαστάσεων που πραγματοποιήθηκε στην Αίγυπτο στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του έτους.  

H σύμβαση για τη νέα χρηματοδότηση υπογράφηκε στην Αθήνα από τον κ. Riccardo Puliti, Διευθύνοντα Σύμβουλο, Επικεφαλής Ενέργειας και Φυσικών Πόρων στην EBRD, και τον κ. Μαθιό Ρήγα, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Energean Oil & Gas.

Με αφορμή την υπογραφή της νέας χρηματοδότησης, η κα Sabina Dziurman, Περιφερειακή Διευθύντρια της EBRD για την Ελλάδα και την Κύπρο δήλωσε τα εξής:

«Μετά την πρώτη μας συμφωνία τον Μάρτιο, είμαστε πολύ χαρούμενοι που υπογράψαμε μία νέα χρηματοδότηση με την Energean. Η νέα συμφωνία υπογραμμίζει την εμπιστοσύνη μας στην Energean, μία πραγματικά ξεχωριστή ελληνική εταιρεία που εντυπωσιάζει με μεγάλες προοπτικές, καθώς και τη δέσμευσή μας για την περαιτέρω επιτυχία της. Πρόκειται για μια συνεργασία πάνω στην οποία μπορούμε να κτίσουμε».

Από την πλευρά του ο κ. Μαθιός Ρήγας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Energean Oil & Gas, δήλωσε τα εξής:

«Η Energean έχει το όραμα να καταστεί η ηγέτιδα ανεξάρτητη εταιρεία έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής και η νέα χρηματοδότηση που χορηγεί η EBRD διασφαλίζει πλήρως την ολοκλήρωση των ερευνητικών μας προγραμμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη μέσα σε μία ιδιαίτερα αρνητική συγκυρία για τον κλάδο. Η εμπειρία 35 ετών παραγωγής πετρελαίου και η τεχνογνωσία της Energean αποτελούν εγγύηση για το ότι τα σχέδιά μας θα υλοποιηθούν με απόλυτη ασφάλεια για τις τοπικές κοινωνίες και το φυσικό περιβάλλον καθώς και για το ότι θα οδηγήσουν σε νέες ανακαλύψεις υδρογονανθράκων στην περιοχή. Είμαστε περήφανοι και ευγνώμονες για την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3