πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Οι τροφές που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο διαβήτη

Εικόνα του άρθρου Οι τροφές που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο διαβήτη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/08/2024, 11:09
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η κατανάλωση επεξεργασμένου ή κόκκινου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, με μόλις δύο φέτες ζαμπόν την ημέρα να αυξάνουν τον κίνδυνο κατά 15%, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μελέτη του είδους της.

Η έρευνα που διεξήχθη υπό την καθοδήγηση του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και στην οποία συμμετείχαν 2 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παρέχει τα πιο ολοκληρωμένα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι σήμερα για τη σχέση μεταξύ του κρέατος και της νόσου που αποτελεί έναν από τους πιο πιεστικούς κινδύνους για την παγκόσμια υγεία.

Περισσότεροι από 400 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2, ο οποίος αποτελεί κύρια αιτία τύφλωσης, νεφρικής ανεπάρκειας, καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και ακρωτηριασμού των κάτω άκρων. Εκτός από τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και την περισσότερη κίνηση, τα στοιχεία δείχνουν ότι ένας από τους κύριους τρόπους μείωσης του κινδύνου εμφάνισης της νόσου είναι η βελτίωση της διατροφής.

Οι εμπειρογνώμονες που πραγματοποίησαν μετα-ανάλυση δεδομένων που αφορούσαν 1,97 εκατομμύρια ενήλικες από 20 χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής, της ανατολικής Μεσογείου, της νοτιοανατολικής Ασίας και του δυτικού Ειρηνικού λένε ότι τα αποτελέσματα υποστηρίζουν τις συστάσεις για περιορισμό της κατανάλωσης επεξεργασμένου και κόκκινου κρέατος.

Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Lancet Diabetes & Endocrinology.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 31 ομάδες μελέτης μέσω του προγράμματος InterConnect, το οποίο χρηματοδοτείται από την ΕΕ για να κατανοήσουν περισσότερα για τον διαβήτη τύπου 2 και την παχυσαρκία σε διάφορους πληθυσμούς.

Τα δεδομένα του InterConnect επέτρεψαν στην ερευνητική ομάδα να «λάβει ευκολότερα υπόψη της διαφορετικούς παράγοντες, όπως ο τρόπος ζωής ή οι συμπεριφορές υγείας, που μπορεί να επηρεάζουν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης κρέατος και του διαβήτη», δήλωσαν οι ερευνητές.

Διαπίστωσαν ότι η συνήθης ημερήσια κατανάλωση 50 γρ. επεξεργασμένου κρέατος -που ισοδυναμεί με δύο φέτες ζαμπόν- συνδέεται με 15% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 τα επόμενα 10 χρόνια.

Η κατανάλωση 100γρ. μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος την ημέρα -το ισοδύναμο μιας μικρής μπριζόλας- συσχετίστηκε με 10% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Η συνήθης κατανάλωση 100 γρ. πουλερικών την ημέρα συσχετίστηκε με 8% υψηλότερο κίνδυνο. Όταν πραγματοποιήθηκαν περαιτέρω αναλύσεις για να ελεγχθούν τα ευρήματα υπό διαφορετικά σενάρια, η συσχέτιση για την κατανάλωση πουλερικών μειώθηκε, αλλά οι συσχετίσεις με τον διαβήτη τύπου 2 για το επεξεργασμένο κρέας και το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας παρέμειναν, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το NHS συμβουλεύει όσους καταναλώνουν περισσότερα από 90 γραμμάρια κόκκινου κρέατος, όπως μοσχάρι, αρνί, πρόβατο, χοιρινό, μοσχάρι, ελάφι και κατσίκι, ή επεξεργασμένο κρέας, όπως λουκάνικα, μπέικον, ζαμπόν, σαλάμι και κορν μπιφ, να το μειώσουν σε 70 γραμμάρια ή λιγότερο.

Mε πληροφορίες από Guardian

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back