Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι γιατροί για το διαβήτη, με την ευκαιρία του 7ου Πανελληνίου Συνεδρίου για το σακχαρώδη διαβήτης και τα μεταβολικά νοσήματα που γίνεται από 31 Μαρτίου ως 2 Απριλίου, στο Grand Serai. Το συνέδριο, το οποίο γίνεται μόνιμα στα Γιάννενα, θα εξετάσει τα νέα δεδομένα, τις ανακαλύψεις και τις θεραπείες, ενώ θα βραβεύσει με χρηματικά έπαθλα έξι εργασίες.
Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου Σταύρος Παππάς τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο διαβήτης πλέον αφορά 1 στους 10 Έλληνες, με ποσοστά που είναι πολύ κοντά σε αυτά των ΗΠΑ, όπου η ασθένεια είναι «στα πάνω της». Πρόσθεσε ακόμα ότι η νοσηρότητα γίνεται πιο «νεαρή», καθώς ο μέσος όρος ηλικίας κατεβαίνει κάτω από τα 40 και «χτυπάει» ακόμα και παιδιά 20 ετών.
«Salt, fat, sugar»είναι η προειδοποίηση που δίνουν οι επιστήμονες, καθώς ο διαβήτης συνδέεται με την παχυσαρκία. Σύμφωνα με τον Μωυσή Ελισάφ, καθηγητή Παθολογίας της Ιατρικής Ιωαννίνων και αντιπρόεδρο του Ινστιτούτου Μελέτης, Έρευνας & Εκπαίδευσης για το Σακχαρώδη Διαβήτη & τα Μεταβολικά Νοσήματα , στην Ελλάδα ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη σχεδόν τετραπλασιάστηκε τα τελευταία 30 χρόνια και εκτιμάται ότι οι πάσχοντες είναι περίπου 900.000, δηλαδή το 8% του συνολικού πληθυσμού». Ο κ. Ελισάφ ευχαρίστησε επιστήμονες, χορηγούς και συμμετέχοντες στο συνέδριο για τη συνεισφορά τους.
Ο καθηγητής Αντώνης Αλαβέρας, γενικός γραμματέας του Ινστιτούτου, πρόσθεσε ότι ένας ασθενής με διαβήτη παρουσιάζει πολλαπλά προβλήματα, με ενδεχόμενα από την τύφλωση μέχρι τη νεφρική ανεπάρκεια και τον ακρωτηριασμό κάτω άκρων. «Μπορούν όμως όλα να προληφθούν, με καλή παρακολούθηση και μέτρα. Εδώ υπάρχει ένα πολύ καλό κέντρο παρακολούθησης με επικεφαλής τον κ. Ελισάφ» τόνισε ο κ. Αλαβέρας.
Η εναρκτήρια διάλεξη με θέμα «Για την πρόληψη των επιπλοκών του διαβήτη είναι αρκετή η γλυκαιμική ρύθμιση;» που θα γίνει αύριο Παρασκευή 31 Μαρτίου στις 16.30, ανήκει στον Πάρι Χριστακόπουλο, άμισθο επίκουρο Καθηγητή Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.