ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι τιμές πετρελαίου πήραν την… ανηφόρα

Εικόνα του άρθρου Οι τιμές πετρελαίου πήραν την… ανηφόρα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/01/2024, 13:00
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν απότομα μετά την απόρριψη των εκκλήσεων από το Ιράν να σταματήσει την υποστήριξη των επιθέσεων των ανταρτών Χούθι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και την αποστολή πολεμικού πλοίου στη ζωτικής σημασίας εμπορική οδό.

Στην πρώτη συνεδρίαση του νέου έτους, το αργό τύπου Brent αυξήθηκε κατά 1,28 δολάρια ή 1,7% στα 78,32 δολάρια το βαρέλι την Τρίτη, ενώ το αμερικανικό West Texas Intermediate διαμορφώθηκε στα 72,69 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 1,04 δολαρίων ή 1,5%.

Οι τιμές οδηγήθηκαν ακόμη υψηλότερα από τους φόβους για διακοπή του εφοδιασμού εν μέσω των εντάσεων στην Ερυθρά Θάλασσα που οδηγεί στη διώρυγα του Σουέζ.

Οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν επίσης από τις ελπίδες για ισχυρή ζήτηση κατά τη διάρκεια των διακοπών του εαρινού φεστιβάλ της Κίνας τον Φεβρουάριο και την οικονομική τόνωση στη χώρα, η οποία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού.

Ορισμένες ναυτιλιακές εταιρείες έχουν διακόψει τα δρομολόγια στη διαδρομή, υπέρ ενός πολύ μεγαλύτερου ταξιδιού γύρω από το άκρο της Αφρικής. Ο επαναπρογραμματισμός των πλοίων θα προσθέσει χρόνο και έξοδα για τις ναυτιλιακές εταιρείες.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν ανέφεραν ότι το αντιτορπιλικό Alborz διέσχισε το στενό Bab-el-Mandeb και εισήλθε στην Ερυθρά Θάλασσα τη Δευτέρα, αλλά δεν διευκρίνισαν την αποστολή του, παρά μόνο ανέφεραν ότι κατά διαστήματα διεξάγει επιχειρήσεις προκειμένου να διασφαλίσει τις ναυτιλιακές οδούς.

Η κίνηση αυτή έρχεται την ώρα που η Βρετανία φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο αεροπορικών επιδρομών κατά των ανταρτών Χούτι και οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι το ναυτικό τους βύθισε τρεις βάρκες που στόχευαν ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Με πληροφορίες από Reuters, Guardian


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back