Oikonomou pisoi
ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Οι Στρατηγόπουλοι και οι οικογένειες του Κάστρου

Εικόνα του άρθρου Οι Στρατηγόπουλοι και οι οικογένειες του Κάστρου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/07/2021, 10:24
ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Η περιοχή των Ιωαννίνων και ειδικότερα, το Κάστρο, υπήρξαν κατά τους τελευταίους αιώνες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και τα πρώτα μεταβυζαντινά χρόνια, τόπος διαμονής για αρκετές οικογένειες που κατά καιρούς έφευγαν, για διάφορους λόγους, από την Κωνσταντινοπούπολη.

Μια τέτοια ήταν οι Στρατηγόπουλοι.

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή εδώ:

Ο Αλέξιος Στρατηγόπουλος ήταν… στρατηγός, πράγμα που μαρτυράει το επώνυμό του. Γεννήθηκε στα τέλη του 12ου αιώνα και ήταν αξιωματικός του στρατού της Αυτοκρατορίας της Νίκαιας, ένα από τα κράτη που δημιουργήθηκαν μετά την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους το 1204.

Συνέδεσε το όνομά του με την ανακατάληψη της Κωνσταντινούπολης το 1261, αλλά και με πολλές στρατιωτικές αποτυχίες και αιχμαλωσίες, αργότερα.

Μερικές από τις εκστρατείες του που κατέληγαν συνήθως σε αποτυχία, ήταν εναντίον της Ηπείρου και των αρχόντων της. Το 1262 εκστράτευσε κατά του Μιχαήλ Β’, αλλά κατέληξε αιχμάλωτος.

H οικογένεια Στρατηγόπουλου δημιούργησε ηπειρώτικο κλάδο. Θεωρείται  ιδρύτρια της μονής Ντίλιου, κάπου το 13ο αιώνα μ.Χ. Μια εκδοχή για την καταγωγή τους επίσης, είναι η οικογένεια των Μελισσηνών, ενώ αναφέρονταν και ως «Μελανάδες», από το σκούρο χρώμα των μελών της οικογένειας. Η οικογένεια Μελά θεωρείται κλάδος της οικογένειας Στραγηγόπουλου και το προσωνύμιο αυτό, είναι ένα από τα στοιχεία σύνδεσης.

Το Κάστρο έχει ένα μικρό δρόμο με το όνομα των Στρατηγόπουλων, που διασταυρώνεται με την οδό Αψαράδων, μια άλλη οικογένεια που έζησε και έδρασε στην πόλη.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back