Oikonomou pisoi
ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Μια οικογένεια μοναχών και αμφιλεγόμενων πολιτικών

Εικόνα του άρθρου Μια οικογένεια μοναχών και αμφιλεγόμενων πολιτικών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/06/2021, 11:11
ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Οι Αψαράδες ήταν μια από τις πιο σημαντικές οικογένειες των Ιωαννίνων, στα ύστερα βυζαντινά χρόνια.

Το όνομα της οικογένειας έχει ένας από τους δρόμους του Κάστρου.

Για την ακρίβεια, ο δρόμος φέρει το όνομα των «αυτάδελφων Αψαράδων», του Θεοφάνη και του Νεκτάριου, οι οποίοι ήταν λόγιοι μοναχοί που έζησαν τον 16ο αιώνα.

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή εδώ

Τα δύο αδέρφια ήταν αυτά που έχτισαν τη μονή του Τιμίου Προδρόμου στο Νησί, αλλά και τη μονή Βαρλάαμ στα Μετέωρα, όπου και έζησαν το μεγαλύτερο μέρος της μοναστικής τους ζωής.

Ο μεν Θεοφάνης πέθανε στις 17 Μαΐου 1544, ο δε Νεκτάριος την 7 Απριλίου 1550 και τη μνήμη τους γιορτάζει η εκκλησία.

Περίπου 200 χρόνια πριν, ένα άλλο μέλος της οικογένειας κατέγραφε μια σταδιοδρομία αμφιλεγόμενη, στο πολιτικό σκηνικό των Ιωαννίνων. Επί δεσποτείας του Θωμά Πρελούμποβιτς ή Θωμά Β’ Κομνηνού Παλαιολόγου, τα Γιάννενα έζησαν το δικό τους… Game of Thrones, καθώς την εποχή εκείνη η καμαρίλα και η οικογενειακή συνωμοσία ήταν σχεδόν καθημερινά γεγονότα.

Ο Πρελούμπος χαρακτηρίστηκε τύραννος και όχι άδικα, καθώς εκδίωξε τους πιο ισχυρούς Γιαννιώτες (αφού πρώτα αποκτούσε συγγενικές σχέσεις μαζί τους…), ενώ συνεργάστηκε με άλλους ντόπιους.

Εις εξ αυτών ήταν ο Μιχαήλ Αψαράς, ο οποίος έφτασε να θητεύσει ως πρωτοβεστιάριος και ο κατεξοχήν συνεργός του Θωμά, κάτι σαν… ο Littlefinger της αυλής. Ο Αψαράς κατηγορήθηκε συχνά ότι ραδιουργούσε εναντίον των αντιπάλων του και ότι διέβαλε τη δεσποτική σύζυγο Μαρία Παλαιολογίνα, ώστε να διαρραγούν οι σχέσεις της με τον Πρελούμπο. Ένα άλλο μέλος της οικογένειας, ο Θεόδωρος, ήταν σύμβουλος της Παλαιολογίνας.

Όταν ο Πρελούμπος -αναπόφευκτα- δολοφονήθηκε, ο Αψαράς εξορίστηκε.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back